Sleepstream

They Flew In Censored Skies

Fluttery (2014)
Από τον Γιάννη Βόλκα, 18/02/2014
Απολαυστικές post rock πτήσεις με εγχώριους πιλότους
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Στην ιστορία της μουσικής πολλά συγκροτήματα κατάφεραν να εντυπωσιάσουν με το ντεμπούτο τους, να λάμψουν σαν διάττοντες αστέρες και να τραβήξουν τα βλέμματα του πλήθους. Αρκετά από αυτά όμως εξαφανίστηκαν με την ίδια ταχύτητα δείχνοντας ανικανότητα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Οι μουσικοί αυτοί, ανήμποροι να σηκώσουν το βάρος της προηγηθείσας επιτυχίας είναι καταδικασμένοι να χαθούν στην λήθη του χρόνου και στον κυκεώνα των αμέτρητων μουσικών κυκλοφοριών. Εξαίρεση φυσικά αυτοί που με έναν δίσκο ή ακόμα και με μία σύνθεση άλλαξαν το ρου της ιστορίας και συμμετείχαν στην εξέλιξη της μουσικής.

Μεγάλες κουβέντες και σκέψεις οι οποίες ίσως να σας κάνουν να αναρωτηθείτε για την σχέση αυτών με τους Sleepstream. Οι Θεσσαλονικείς κυκλοφόρησαν στα τέλη του 2011 το ντεμπούτο τους "A Waltz With The Seventh Crane", έναν δίσκο που ήρθε από το πουθενά να ταράξει τα νερά της εγχώριας post rock σκηνής δείχνοντας ταυτόχρονα μελλοντικές βλέψεις για να συναγωνιστεί τα μεγάλα ονόματα του εξωτερικού. Φυσικά οι Sleepstream ουδέποτε αυτοβαπτίστκαν «σωτήρες» της σκηνής ούτε προσποιήθηκαν ότι προσφέρουν κάτι διαφορετικό. Απλά ασχολήθηκαν με την μουσική που τους ενδιαφέρει, επηρεάστηκαν και εμπνεύστηκαν καταφέρνοντας εν τέλει να συνθέσουν το εντυπωσιακό ντεμπούτο τους.

Παράλληλα με αρκετές ζωντανές εμφανίσεις με ονόματα όπως οι Midas Fall, Tides From Nebula, Afformance, Long Distance Calling και Cripple Black Phoenix μεταξύ άλλων, αφοσιώθηκαν στην σύνθεση νέων κομματιών χωρίς βιαστικές κινήσεις αποφεύγοντας έτσι τυχόν ατασθαλίες. Χρειάστηκε να φτάσουμε στο 2014 για να κυκλοφορήσει ο διάδοχος του "A Waltz With The Seventh Crane", λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι ο δεύτερος δίσκος είναι αυτός που θα τους συντηρήσει στο post rock στερέωμα ενώ ταυτόχρονα οι προσδοκίες και οι απαιτήσεις απέναντι στο πρόσωπό τους αυξάνονται.

"They Flew In Censored Skies" λοιπόν ονομάζεται το επόμενο βήμα των Sleepstream. Με έναν τίτλο ταιριαστό με τους σημερινούς χαλεπούς καιρούς που απαγορεύουν καλλιτεχνική έκφραση, δημιουργικότητα και ονειροπόλες πτήσεις. Οι Θεσσαλονικείς όμως δείχνουν να αδιαφορούν για τα κοινωνικοπολιτικά εμπόδια και κάνουν πραγματικότητα το δικό τους, προσωπικό όνειρο. Συνεχίζουν ακάθεκτοι και μας προσφέρουν έναν δίσκο χορταστικό με εννιά συνθέσεις συνολικής διάρκειας σχεδόν μίας ώρας. Δίνουν βαρύτητα στην βασική δομή σύνθεσης ενός post rock κομματιού, δεν προσπαθούν να μπερδέψουν τον ακροατή με «περίεργα» και ψεύτικα effects προτιμώντας να διατηρήσουν έναν πιο απλό και κατανοητό ήχο καθώς και ένα live feeling το οποίο είναι σαφέστατα προτιμότερο από τα κονσερβοποιημένα studio δημιουργήματα.

Όσοι έχουν ασχοληθεί ήδη με τους Sleepstream, δεν θα απογοητευτούν. Ότι είναι απαραίτητο, βρίσκεται εδώ. Post rock μελωδίες, ορισμένα metal περάσματα και ξεσπάσματα, πανέμορφα έγχορδα που χρωματίζουν κατάλληλα τις συνθέσεις καθώς και μπόλικο συναίσθημα. Το είχαμε αναφέρει και στο ντεμπούτο και είναι απόλυτα θετικό ότι και στον συγκεκριμένο δίσκο οι Sleepstream καταφέρνουν να συνθέσουν ενδιαφέροντα και ευκολομνημόνευτα κομμάτια κάτι που συχνά λείπει ακόμα και από πιο γνωστά ονόματα του χώρου.

Συμπερασματικά, το "They Flew In Censored Skies" αποδεικνύει ότι οι Sleepstream δεν αποτελούν άλλο ένα πυροτέχνημα. Οι Θεσσαλονικείς δεν έχουν σκοπό να εξαφανιστούν γρήγορα. Οι «έχθροι» της μουσικής αυτής θα συνεχίσουν να κατηγορούν την σκηνή για έλλειψη πρωτοτυπίας και εξέλιξης. Εμείς θα προτιμήσουμε να απολαύσουμε άλλο ένα ταξίδι, αυτή την φορά με ντόπιους πιλότους. Οι Sleepstream δεν αποτελούν πλέον ελπίδα για το μέλλον αλλά μια αξιόλογη μουσική πρόταση του σήμερα.
  • SHARE
  • TWEET