Skyeye

Soldiers Of Light

Reaper Entertainment (2021)
Από τον Σπύρο Κούκα, 06/08/2021
Μακριά από copy/paste λογικές, οι Skyeye τιμούν τις Maiden-ικές τους ρίζες, αξιώνοντας την προσοχή
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Πρέπει να ομολογήσω πως δεν γνώριζα για την ύπαρξη των Skyeye πριν την παραλαβή του promo του νέου τους άλμπουμ, με το κουιντέτο να έχει κυκλοφορήσει κι ένα αυτοχρηματοδοτούμενο ντεμπούτο, τρία χρόνια νωρίτερα. Φέτος, οι Σλοβένοι, έχοντας μια επιπλέον δισκογραφική βοήθεια, επανέρχονται με τον δεύτερο τους δίσκο, χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές στο (σταθερό από το 2015) line-up τους ή στη συνολική τους μουσική προσέγγιση.

Παραδοσιακό heavy metal με σύγχρονα δοσμένο ήχο είναι αυτό που μας προσφέρει αυτή η ελπιδοφόρα μπάντα από τη Ljubljana, αρκετά πειστικό για να σε κάνει να αναρωτηθείς πώς στο καλό δεν τους γνώριζες νωρίτερα, αλλά και αρκετά ετεροαναφορικό σε ό,τι αφορά την προσωπικότητα του. Σαφώς, ο έρωτας, ο βήχας και οι κυρίαρχες επιρροές δεν μπορούν να κρυφτούν από κανέναν, με τους Skyeye να αγαπούν τον Bruce Dickinson και τα όσα μας έχει ευεργετήσει, είτε μιλάμε για την προσωπική του πορεία, είτε για τα πεπραγμένα του με τους Iron Maiden (με αυτή τη σειρά).

Έτσι, δεν πρέπει να εκπλήσσει το γεγονός ότι το "Soldier Of Light" ανακαλεί εντόνως τα "Accident Of Birth", "Chemical Wedding" και "Tyranny Of Souls" σε θέματα δομών κι αισθητικής, αλλά ούτε και το δεδομένο πως ο Jan Lescanec κατατάσσει τον θρυλικό frontman των Iron Maiden ανάμεσα στους δυο-τρεις πιο αγαπημένους του τραγουδιστές/ερμηνευτικούς μέντορες. Οι συνθέσεις μας τα λένε παραπάνω από καλά, με σταθερά δυνατές ερμηνείες και εξαιρετική εκτελεστική κατάρτιση σε επίπεδο μουσικής απόδοσης, η πλάστιγγα γέρνει ανά στιγμές σε ένα πιο σύγχρονο ήχο που, αν καταφέρουν να τον ξεδιπλώσουν προσεκτικά, θα τους πηγαίνει πολύ στις επόμενες προσπάθειες τους, ενώ οι ματιές προς το σοβαρό power metal και των δύο πλευρών του Ατλαντικού προσδίδει μια σπιρτάδα στην τελική επίγευση των εκάστοτε συνθέσεων.

Όποιοι θυμούνται τους αδικοχαμένους Machine Men (τα 2/5 των οποίων συνεχίζουν με τους Psychework), θα αντιληφθούν άμεσα τις κοινές συνισταμένες της μουσικής των Φινλανδών με ετούτο εδώ το εκ Σλοβενίας ορμώμενο έργο. Χωρίς εμφανή δάνεια, copy/paste λογικές και tribute band πρακτικές, οι Skyeye κυκλοφορούν ένα όμορφο δισκάκι σοβαρού heavy/power, αξιώνοντας δικαίως την προσοχή μας.

  • SHARE
  • TWEET