Satan's Wrath

Aeons Of Satan's Reign

Metal Blade (2013)
Από τον Θοδωρή Μηνιάτη, 25/11/2013
Το album που οι Cronos, Mantas και Abbadon θα ζήλευαν και θα ήθελαν να έχουν κυκλοφορήσει
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 στη Αγγλία άρχισε να έχει μεγάλη έξαρση το μουσικό κίνημα του New Wave Of British Heavy Metal, με πολλά σχήματα να ξεπετάγονται σχεδόν από κάθε γειτονιά. Αν και το μουσικό στιλ που είχε επιλέξει το καθένα διαφοροποιούταν, ο «βρώμικος» -και κάπως αλήτικος- ήχος ήταν το σήμα κατατεθέν των περισσοτέρων, χωρίς βεβαίως να υστερεί η μελωδία στις κιθάρες ή τα φωνητικά. Ένα από τα συγκροτήματα που έχει γράψει την δική του ιστορία από το Νησί είναι και οι Venom, μια μπάντα που είτε την γουστάρεις πολύ είτε δεν σου αρέσει καθόλου. Μέση οδός δεν υπάρχει. Σχήμα που είχε ένα τελείως απόκοσμο, βαβουριάρικο, αποκρουστικό για κάποιους, ύφος στα τραγούδια του, κάτι που σαφώς αποτέλεσε και το γεγονός ότι απέκτησαν τόσο μεγάλη φήμη. Όντας εκ των πρωτοπόρων της black metal φιλοσοφίας κατάφεραν να επηρεάσουν γενιές μουσικών που θέλησαν αργότερα να τους μοιάσουν.

Ένα από τα άξια τέκνα των Venom είναι και οι δικοί μας blacksters Satan's Wrath, πνευματικό παιδί του Tas Danazoglou, πρώην μπασίστα των Electric Wizard, και του Stamos K. Πέρυσι, κυκλοφόρησαν την πρώτη τους δουλειά, "Galloping Blasphemy", αποσπώντας καλές κριτικές και έναν χρόνο αργότερα μας χαρίζουν την δεύτερη δουλειά τους, "Aeons Of Satan's Reign". Πολύ θετικό είναι το γεγονός πως και τα δύο άλμπουμ κυκλοφορούν από την Metal Blade, μια εταιρία που έχει βοηθήσει πάρα πολύ την ανάδειξη του metal γενικότερα. Όσοι δεν γνωρίζετε, μπορείτε να ανατρέξτε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και θα ανακαλύψετε όλα τα συγκροτήματα που βοήθησε να γίνουν γνωστά. Ο κατάλογος μακρύς. Ίσως χωρίς την εν λόγω εταιρία το metal με όλα τα παρακλάδια του να ήταν φτωχότερο.

Αν είστε οπαδοί σχημάτων όπως οι πρώιμοι Mercyful Fate, Kreator και Sodom, Possessed, Bewitched, αυτών που αποτελούν το πρώτο κύμα του black metal και σαφώς των Venom, τότε πρέπει οπωσδήποτε να ακούσετε την νέα  δουλειά των Satan's Wrath, αφού ακολουθούν πιστά το πνεύμα και των τριών πρώτων άλμπουμ των Άγγλων. Μουσική σαπίλα, αλήτικος, ξερός ήχος, απόκοσμα riff και μια ηχητική / συνθετική οργή είναι αυτό που θα ακούσει ο οπαδός που θα επιλέξει να ασχοληθεί μαζί τους. Από το τραγούδι που ανοίγει τον δίσκο, "Only Satan Is Lord", κάνουν σαφές το μήνυμά τους. Μετά τα πρώτα 50 δευτερόλεπτα που διαρκεί η εισαγωγική εκκλησιαστική λειτουργία, η οργισμένη κραυγή δίνει την θέση της σε μια speed σύνθεση, η οποία αποτελεί -όπως αναφέρει και ο τίτλος- ωδή στον Εωσφόρο. Όλα τα υπόλοιπα τραγούδια κυλάνε αναλόγως. Αντί να έχουν τον fuzz-αρισμένο ήχο στις κιθάρες, όπως κάνουν πολλά σχήματα του black metal, αυτοί έχουν επιλέξει να είναι πρεσβευτές της πρώτης περιόδου του είδους, εκεί όπου ακόμα δεν είχε επέλθει τόσο μεγάλη διαφοροποίηση ανάμεσα στα είδη του ακραίου ήχου και όλα ονοματίζονταν απλά heavy metal. Απλά, κάποιοι τότε επέλεγαν πιο ήπιες φόρμες και κάποιοι άλλοι πιο ωμές και βίαιες, προκλητικές για την εποχή.

Οι Satan's Wrath ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία. Έφτιαξαν οχτώ συνθέσεις συνολικής διάρκειας σχεδόν 41 λεπτών τις οποίες οι Cronos, Mantas και Abbadon, τα τρία πρώτα μέλη των Venom, θα ζήλευαν και θα ήθελαν να τα έχουν κυκλοφορήσει αυτοί. Όλα τα τραγούδια διακατέχονται από μια δαιμονική ατμόσφαιρα που υπάρχει σαν πέπλο πάνω από κάθε σύνθεση με στίχους που υμνούν θέματα όπως ο σατανισμός και η μαγεία. Έχουν επιλέξει να έχουν και πιο αργές αλλά και πιο γρήγορες στιγμές σε κάθε μια από αυτές, όντας όμως αρμονικά εναλλασσόμενες, χωρίς να προκαλούν αποκρουστικά συναισθήματα στην ακρόαση. Η μουσική βάση τους είναι τα heavy metal riff όλων των προαναφερθέντων σχημάτων στο ξεκίνημά τους κι αν όλο αυτό σας φαίνεται ρετρό ή απαρχαιωμένο, αναθεωρήστε την άποψή σας. Σίγουρα δεν πρωτοτυπούν μουσικά, ούτε θα βρείτε κάτι που δεν έχετε ξανακούσει ποτέ, όμως το μείζον θέμα για μένα τώρα πια είναι ένα σχήμα να αναλύει μέσα από την μουσική του τις επιρροές του και όχι να κοπιάρει ακατάπαυτα τους μεγάλους του είδους.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι Satan's Wrath αξίζουν της προσοχής μας, καθώς ό,τι κάνουν βγαίνει από την καρδιά τους και αυτό φαίνεται σε κάθε νότα του "Aeons Of Satan's Reign", αλλά και στο artwork της κυκλοφορίας. Η εμπειρία των μουσικών που ξεκίνησαν το όλο project έχει παίξει μεγάλο ρόλο, όπως επίσης και η αγάπη που έχουν για το ακραίο είδος που αρέσκονται να εκφράζονται μουσικά. Ακούστε τον Danazoglou, έναν frontman για τον οποίο ο Petroza των Kreator και ο Angelripper των Sodom θα πρέπει να είναι πολύ περήφανοι, μιας κι ο τρόπος που τραγουδάει -δίνοντας την αίσθηση ότι η φωνή του βγαίνει από τα σωθικά του και όχι από το λαρύγγι του- παραπέμπει άμεσα σε αυτούς τους δύο με την πρώτη ακρόαση. Επίσης, σκεφτείτε πόσα ελληνικά συγκροτήματα πια υπάρχουν που θέλουν να συνεχίσουν την παράδοση όλων αυτών που κάποτε ξεκίνησαν το black metal παίζοντας απλά heavy metal riff, με ακραίους βλάσφημους στίχους. Όλα αυτά δίνουν πολλούς πόντους στο σχήμα.

Ένα σχήμα κρίνεται αρχικά από την μουσική του, αλλά και όλο το attitude που έχει και πάντα παίρνει την φήμη που του αρμόζει. Δυστυχώς, το black metal πια έχει γίνει μόδα για πολλούς και έχει χάσει την τόσο μεγάλη αίγλη και σημασιολογία που είχε κάποτε. Οι Satan's Wrath ανήκουν σε αυτούς που θέλουν να ξαναφέρουν στο παρόν το παρελθοντικό feeling αυτού του είδους. Αν σας αρέσει το καλό black metal, από μουσικούς που πιστεύουν σε ό,τι κάνουν και δεν διακατέχονται από ψεύτικη μαγκιά για απόδοση ακραίων τραγουδιών, πρέπει να ακούσετε τον δίσκο. Αν μη τι άλλο, ό,τι είναι αληθινό και άμεσο σε κάθε μουσικό είδος πρέπει να εκθειάζεται, να αναγνωρίζεται και να αναπαράγεται πολλάκις σε κάθε στερεοφωνικό. Οι Satan's Wrath είναι αυτό ακριβώς. Οργή με / σε νότες. Μακάρι να συνεχίσουν έτσι γιατί αν το κάνουν το μέλλον τους ανήκει.
  • SHARE
  • TWEET