Pure Reason Revolution

Above Cirrus

Inside Out (2022)
Από τον Μάνο Πατεράκη, 05/05/2022
Στον δεύτερο μετά-reunion δίσκο τους, οι Pure Reason Revolution κανονικοποιούν την ύπαρξή τους και επιχειρούν να ροκάρουν περισσότερο από ποτέ
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Οι θύσανοι (cirrus) είναι οι ανώτεροι σχηματισμοί σύννεφων στον Άτλαντα των Νεφών. Σαν διάφανες, μεταξένιες τούφες μαλλιών, απολαμβάνουν τη παγωμένη ησυχία του ουρανού μέχρι και 40.000 πόδια από την επιφάνεια της Γης. Τι, όμως, υπάρχει πάνω από τους θύσανους; Ο δίσκος μας παρουσιάζεται με τον ποιητικό τίτλο above cirrus, απόρροια αυτής της φιλοσοφικής ερώτησης. Αναπόφευκτα, μας έρχεται στο νου ο εξής παραλληλισμός: «Τι υπάρχει πάνω από το "The Dark Third";» Ελάχιστα πράγματα μπορεί να συναντήσει εκεί κανείς, είναι η αλήθεια, καθώς το εμβληματικό prog rock ντεμπούτο των Λονδρέζων, το οποίο κυκλοφόρησε το μακρινό 2003 αν έβγαινε σήμερα θα καπάρωνε χωρίς πολλά πολλά θέση στο Top 3 της λίστας με τα καλύτερα της χρονιάς, αν με ρωτάτε.

Ήταν δύσκολο για την μπάντα να αναπαράγει εκείνο το μεγαλείο. Αντ’ αυτού έκανε στροφή προς πιο ηλεκτρονικά μονοπάτια με τα "Amor Vincit Omnia" (2009) και "Hammer And Anvil" (2010), η οποία δεν της βγήκε. Το ενδιαφέρον μειώθηκε και, αναπόφευκτα, χάθηκαν στη λήθη και την ανυπαρξία… Όλα αυτά μέχρι την επανασύνδεσή τους το 2019, η οποία κατέληξε στο "Eupnea" ένα χρόνο αργότερα - μια φοβερά ευχάριστη δισκογραφική έκπληξη για όλους μας και, επιτέλους, ένας δίσκος που δικαιολογούσε την ύπαρξή του υπό το όνομα Pure Reason Revolution.

Το "Eupnea", λοιπόν, αντλούσε την έμπνευσή του από το αναπνευστικό πρόβλημα της κόρης του ηγέτη της μπάντας, Jon Courtney, που την ταλαιπώρησε με την είσοδό της στον κόσμο μας, έπειτα από την πρόωρη γέννησή της. Κατά περίεργη αντιστοιχία, το "Above Cirrus" είναι εμπνευσμένο από τον ασθμαίνοντα κόσμο της εποχής της πανδημίας. Κλεισμένος με τη γυναίκα του και την κόρη του σε ένα διαμέρισμα 50 τετραγωνικών στο Βερολίνο κατά τα lockdown, ο Courtney εντόπισε ένα σημείο στο δάσος του Βραδεμβούργου, όπου έβρισκε διέξοδο με τη δίχρονη κόρη του - αυτό το συναίσθημα κάθαρσης και αντοχής είναι που φύσηξε μέσα στο άλμπουμ. Ακόμα και στο εξώφυλλο με την πολική αρκούδα, σύμβολο των αρνητικών εξελίξεων του πλανήτη μας, ο Courtney δίνει θετική χροιά: «Δεν συμβολίζει κάποιο επίπονο τέλος για την πολική αρκούδα, αλλά το πώς προσαρμοζόμαστε, αλλάζουμε και στο τέλος επιβιώνουμε. Όπως με τον COVID»

Μουσικά, η απευθείας σύγκριση με το "Eupnea" είναι, προφανώς, αναπόφευκτη. Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι το εξής: Οι Pure Reason Revolultion κανονικοποιούν την ύπαρξή τους στον μουσικό χάρτη. Δείχνουν πως είναι πια εδώ και διεκδικούν με αξιώσεις τη συμμετοχή τους στο μουσικό μας rotation. Το "Above Cirrus" έχει εξαιρετικά στοιχεία εντός του, προεξεχόντων των τρομερών πολυφωνικών φωνητικών σημείων, τα οποία είναι απόλαυση από μόνα τους και προσδίδουν προοδευτικό χαρακτήρα - όπως πάντα δηλαδή. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι λόγοι που κάνουν τον δίσκο να υπολείπεται, στο σύνολο, από τον προκάτοχό του: Αφενός, υπάρχει εσκεμμένη προσπάθεια για έναν πιο βαρύ alternative rock ήχο, η οποία δεν πετυχαίνει εξαιτίας της απλοϊκότητας των κιθαριστικών ιδεών - θα έπρεπε να επιμείνουν περισσότερο στην ατμόσφαιρα και τις φωνητικές μελωδίες, όπου είναι μάστορες. Αφετέρου, δεν υπάρχει τραγουδάρα κράχτης, σαν το "Silent Genesis" να λειτουργήσει ως άγκυρα.

Από την άλλη, βέβαια, το "Above Cirrus" κρύβει και τρομερές ομορφιές. Αρκεί να μην το προσεγγίσεις εξ αριστερών (neo-prog) αλλά εκ δεξιών. Με άλλα λόγια, να ξεκινήσεις από μια Muse-ψυχοσύνθεση και να τους πλησιάσεις σιγά-σιγά να δεις πού το πάνε. Αν το προσεγγίσουμε έτσι, τότε θα ανακαλύψουμε πως όχι μόνο έχει εξαιρετικές συνθέσεις που σου ανοίγονται περισσότερο ακρόαση με την ακρόαση (βλέπε "New Kind Of Evil" και "Lucid"), αλλά καταφέρνουν μέχρι και να φτιάξουν ποιοτικότατο χορευτικό arena rock ("Phantoms"). Στο δεκάλεπτο "Scream Sideways" θα πάρουν δάνεια από τους Dear Hunter επιχειρώντας να κάνουν κάτι πιο προοδευτικό, ενώ σε στιγμές όπως το "Cruel Deliverance" θα φλερτάρουν έντονα με το pop rock. Συνολικά, θα βροντοφωνάξουν πως η ανυπαρξία δεν τους χρειάζεται πια και, δίχως να δώσουν το κάτι παραπάνω, φτιάχνουν έναν δίσκο ποιοτικού εναλλακτικού rock με το χαρακτηριστικό τους "edge".

  • SHARE
  • TWEET