Panchiko

Failed At Math(s)

Self Released (2023)
Από την Ειρήνη Τάτση, 29/06/2023
Πώς το διαδίκτυο αναγέννησε ένα συγκρότημα που διαφορετικά, η ιστορία θα είχε ξεγράψει
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Η ιστορία των Panchiko είναι για μένα το λιγότερο συγκινητική, το περισσότερο αν το αναλύσω κοινωνιολογικά χαρακτηριστικό δείγμα των καιρών μας. Θα προσπαθήσω, εξηγώντας, να κάνω μια περίληψη αλλά η αναλυτική ιστορία υπάρχει εκεί έξω για όλους. Ένα κρύο βράδυ του 2016, ένας χρήστης του Reddit ανακαλύπτει σε μια τυχαία αγορά ένα demo με εξώφυλλο που θύμιζε Ιαπωνικά manga, και τον ιντριγκαδόρικο τίτλο "D>E>A>T>H>M>E>T>A>L" - παρότι πρόκειται για ήχους που έμοιαζαν με alternative και ηλεκτρονικά ακούσματα. Ακόμη μεγαλύτερη απορία προξενεί στο χρήστη τόσο ότι ο ήχος του CD που αγόρασε είναι παραμορφωμένος από την πολυκαιρία, όσο και το γεγονός ότι δε μπορεί να βρει απολύτως τίποτα στο διαδίκτυο σχετικό με το συγκρότημα - τα μέλη είχαν υπογράψει μόνο με το μικρό τους. Ξεκινά έτσι μια τετραετής (!) διαδικτυακή εκστρατεία σε Reddit και Discord εύρεσης άλλων αντιτύπων ή ατόμων που κάπως να τους είχαν ακουστά. Το συγκρότημα απέκτησε κύρος αστικού θρύλου μέχρι που μια μέρα, τα στοιχεία οδήγησαν σε έναν αχρησιμοποίητο λογαριασμό Facebook του κιθαρίστα και τραγουδιστή, Own Davies. Κι αυτός το άνοιξε. Και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Ο κύριος Davies επικοινωνεί με όσα μέλη της μπάντας του κατάφερε να βρει, και αποδεικνύεται ότι οι Panchiko είναι η ξεχασμένη, λυκειακή μπάντα του Andrew Wright των Swimming. To "D>E>A>T>H>M>E>T>A>L" αποκαθίσταται από αρχεία των Davies και Wright και ανεβαίνει στο Bandcamp και οι μερικές εκατοντάδες χιλιάδες οπαδοί που έχουν πλέον οι Panchiko, ζητούν το αυτονόητο: καινούρια μουσική. Τα πρώην μέλη, όσα κατάφεραν να συγκεντρωθούν, μαζεύουν νεοσύλλεκτους σε drums και άλλη μια κιθάρα και ενώ οι μισοί από αυτούς είχαν να ασχοληθούν είκοσι χρόνια επαγγελματικά με τη μουσική και μετά από περιοδείες σε όλα τα άκρη του πλανήτη που το Panchiko subReddit είχε δημοτικότητα, έκατσαν κι έγραψαν το "Failed At Math(s)".

Δεν μπορώ να φτάσω καν κοντά στο να φανταστώ πως είναι το συναίσθημα του να ανακαλύπτει το σύμπαν τη λυκειακή σου μουσική και να τη λατρεύει, αλλά χαίρομαι τόσο που συνέβη σε κάποιον. Βουτώντας στο "Failed At Math(s)" που περίμενα με περιέργεια να ακούσω, καταλαβαίνω αρχικά δύο πράγματα. Ένα πως οι Panchiko στρώθηκαν στη δουλειά και πρόβαραν πολύ μέχρι να ξαναβρούν τα πατήματα τους ώστε να φτιάξουν κάτι ποικιλόμορφο μα ταυτόχρονα συνεκτικό. Δύο, ότι παρότι εκσυγχρόνισαν ποιοτικά τον ήχο τους, έμειναν αρκετά πιστοί στα ιδιώματα που αγάπησαν και εκπροσωπούν. Το "Failed At Math(s)" παρόλο που εκτείνεται σε μόλις είκοσι έξι λεπτά διάρκεια, περνά από πολλά στάδια. Η έναρξη του με το ομώνυμο κομμάτι και το "Portraits" αντλεί πολλά στοιχεία από τα lo-fi και vaporwave ιδιώματα, ενώ υιοθετεί alternative rock φωνητικά που δε συνηθίζουν να συνδυάζονται. Ο δίσκος όμως είναι γεμάτος με alt rock κομμάτια που ενσωματώνουν αρκετά shoegaze χαρακτηριστικά ειδικά σε κιθάρες και φωνητικά, αλλά και μια midwest emo επίγευση στη μελωδία. Ειδικά σε σημεία όπως τα "Until I Know" και "Gwen Everest", μπορώ να πω ότι θυμίζουν μέχρι και Pineapple Thief με noise παραμορφώσεις που χρησιμοποιούν κατά κόρων ηλεκτρονικοί καλλιτέχνες του deathdream ηλεκτρονικού υποϊδιώματος όπως ο Father (아버지). Βέβαια ταυτόχρονα, βάζουν μέσα κι ένα instrumental "Breakfast Seance" που ακούγεται σαν πειραγμένο με υπολογιστή R&B αλλά κι ένα "Think That’s Too Wise" που σε άλλο πλαίσιο θα γινόταν αυτόματα ραδιοφωνικό hit. Και το "Failed At Math(s)" κλείνει τον κύκλο του με μια vapor περίληψη στο επίσης instrumental "Rocking With Keith".

Σε μόλις είκοσι έξι λεπτά, οι Panchiko κάνουν μια γέφυρα από το παρελθόν τους στο ιδιόμορφο παρόν τους, μη αγνοώντας τα μουσικά ιδιώματα που εκτοξεύθηκαν αυτή την εικοσαετία που έμειναν ανενεργοί. Στην ουσιαστικά πρώτη τους επίσημη κυκλοφορία, μας προσφέρουν ένα ανθολόγιο των μουσικών που αγαπούν σε μια μορφή σύγχρονη και όχι νοσταλγική στο θρυλικό EP τους με ένα αποτέλεσμα συγκλονιστικά καλαίσθητο ειδικά αν λάβουμε υπόψιν τις συνθήκες δημιουργίας του και τις απαιτήσεις. Έχω μεγάλη απορία να δω πως θα προχωρήσει και θα καταλήξει η ιστορία των Panchiko. Subscribe.

Bandcamp | Spotify

  • SHARE
  • TWEET