No Clear Mind

Mets

Inner Ear (2013)
Από τον Γιάννη Βόλκα, 30/04/2013
«Οι No Clear Mind καλέστηκαν να επιστρέψουν το ίδιο ποιοτικοί ώστε να αποδείξουν ότι το "Dream Is Destiny" δεν ήταν τυχαίο»
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Διένειμαν το πρώτο τους άλμπουμ, "Dream Is Destiny", δωρεάν στο διαδίκτυο ώστε να μην χαθεί στη λήθη του χρόνου. Μερικά χρόνια αργότερα απαριθμούσε μερικές χιλιάδες downloads ανά τον κόσμο, αποθεωτικά σχόλια και μηνύματα που τους ενθάρρυναν να συνεχίσουν. Η επιβράβευση του DIY σε όλο της το μεγαλείο. Έτσι οι No Clear Mind επέστρεψαν στη γειτονιά τους, εκεί που όλα ξεκίνησαν, εκεί που η έμπνευσή τους παίρνει μορφή. Προς τιμήν της γειτονιάς που φιλοξένησε και φιλοξενεί την καλλιτεχνική τους έκφραση και δημιουργία ονόμασαν τον δεύτερό τους δίσκο από την συνοικία της Αθήνας, το Μετς.

Ένα μικρό διαμέρισμα σε μια πολυκατοικία μετατράπηκε στο στούντιο όπου στεγάζονται διάφορες ανήσυχες ομάδες. Εκεί εργάστηκαν σκληρά για δύο ολόκληρα χρόνια χωρίς να τους ενδιαφέρουν οι χρονικοί περιορίσμοί μέχρι να καταλήξουν στην τελική μορφή του δίσκου που κυκλοφορεί φέτος από την Inner Ear. Δέκα συνθέσεις, κατά κύριο λόγο ορχηστρικές, που φέρνουν στο μυαλό εικόνες μουσικών κατά την προσπάθειά τους σε μια διαφορετική, μια όμορφη πρωτεύουσα. Έρημοι δρόμοι, καταπράσινα τοπία και απέραντες θάλασσες σε συνδυασμό με σκηνές από ταινίες της δεκαετίας του '70 έρχονται στον νου διώχνοντας μακριά τα προβλήματα και τις έγνοιες της καθημερινότητας.

Οι μουσικές επιρροές των μελών αποτελούν απλώς τα συστατικά ένος πολύπλοκου μείγματος σαν μια συνταγή που περιέχει δεκάδες υλικά για να καταλήξει στην πιο απλή γεύση που δεν γνωρίζεις από τι προήλθε. Ambient, post rock, folk και ψυχεδέλεια, dream pop και φυσικά πολλά στοιχεία κινηματογραφικής μουσικής, όλα δεμένα σε ένα άρτιο σύνολο με άκρως επαγγελματικά δουλεμένη ενορχήστρωση αλλά και έντονο το ελληνικό feeling το οποίο τους διαφοροποιεί από όλα τα υπόλοιπα συγκροτήματα της εγχώριας σκηνής (και του εξωτερικού φυσικά). Η κάθε σύνθεση αλλά και ολόκληρο το άλμπουμ μοιάζει με ένα μοναδικό ταξίδι, μελαγχολικό αλλά και χαλαρωτικό,όμορφο και αδιάκοπο, χωρίς τις έντονες κορυφώσεις που δημιουργούν προβλήματα πρωτοτυπίας στα post rock σχήματα. Φωνητικά θα βρείτε αλλά ελάχιστα και έχουν ρόλο κυρίως συνοδευτικό, σαν ένα ακόμα μουσικό όργανο στην υπηρεσία του τελικού αποτελέσματος.

Οι δέκα συνθέσεις δημιουργούν μια μουσική αλληλουχία που καθιστά αδύνατο στον ακροατή να ξεχωρίσει κάποια συγκεκριμένη. Από την άλλη πλευρά όμως το άλμπουμ δεν κουράζει σε κανένα σημείο ενώ αποφεύγονται ενδεχόμενες επαναλήψεις, γεγονός που αποδεικνύει πόσο προσεκτικά ασχολήθηκαν οι δημιουργοί του μέχρι και και στην τελευταία λεπτομέρεια, τόσο από πλευράς σύνθεσης όσο και από πλευράς παραγωγής.

Εντυπωσιακοί από την αφετηρία τους οι No Clear Mind, καλέστηκαν να επιστρέψουν το ίδιο ποιοτικοί ώστε να αποδείξουν ότι το "Dream Is Destiny" δεν ήταν τυχαίο, ότι η έμπνευση τούς συντροφεύει ακόμα. Με το "Mets" καταφέρνουν να ανταποδώσουν την εμπιστοσύνη όλων όσους τους στήριξαν στα πρώτα τους βήματα και να στείλουν το δικό τους, προσωπικό μήνυμα ότι συνεχίζουν να αξίζουν την προσοχή μας.
  • SHARE
  • TWEET