Mdou Moctar

Funeral For Justice

Matador (2024)
Από τον Αντώνη Καλαμούτσο, 23/05/2024
​Μία από τις πιο επίκαιρες, φρέσκιες κι επαναστατικές παρουσίες στο σύγχρονο rock έρχεται με την δύναμη της ερήμου
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Πώς τα φέρνει καμιά φορά η ζωή. Να γεννιέσαι στο πάμφτωχο χωριό Tchintabaraden της Νιγηρίας. Να φτιάχνεις την πρώτη σου κιθάρα με σύρμα από ρόδες ποδηλάτου και το όνομα σου να αρχίσει να ακούγεται μέσω μιας συλλογής με ηχογραφήσεις σε κινητά τηλέφωνα μουσικών της Sahara. Και τώρα, λίγο πριν κλείσεις τα 40, να βρίσκεσαι με τον έκτο σου δίσκο στα όρια του stardom, εξαιτίας της επιτυχίας του "Afrique Victime" του 2021. Καθόλου άσχημα κύριε Mahamadou Souleymane ή αλλιώς Mdou Moctar.

Πως έφτασε ως εδώ ο Mdou Moctar; Με μια φλεγόμενη κιθάρα! Μια κιθάρα που όταν την ακούς, δεν μπορεί παρά να σου ξεφύγουν οι ιερές λέξεις "Jimi Hendrix"από το στόμα. Είναι λες και το πνεύμα του μεγάλου Jimi μετενσαρκώθηκε και ξεβράστηκε στο πνευματικό καμίνι της ερήμου και στα δάχτυλα του Moctar. Και κάθε φορά που εκείνος ξεκινά να παίξει τα παραδοσιακά blues των Tuareg, τα τραγούδια του γεμίζουν με ηλεκτρικές εκκενώσεις και φλογερά psych τζαμαρίσματα, λες και βρισκόμαστε στα αυλάκια του "Electric Ladyland". Άκου το αριστουργηματικό "Imouhar". Άκου το πιο-classic-δεν-πάει riff του ομώνυμου ή το solo του "Sousoume Tamacheq". Άκου οποιοδήποτε από τα εννέα τραγούδια του "Funeral For Justice" και θα πάρεις τα ίδια vibes.

Φυσικά, η μουσική του Mdou Moctar και του εξαίρετου κουαρτέτου του δεν παύει να είναι μουσική αφρικανική, σε ρίζες, σε ρυθμούς και σε πνεύμα. Τα φωνητικά με τις ερωταπαντήσεις και οι πυκνοί ρυθμοί στα τύμπανα δεν σε αφήνουν να ξεχάσεις ότι ακούς μουσική της Sahara. Τραγούδια όπως το "Imajighen" σε φέρνουν δίπλα από τη νυχτερινή φωτιά - όπως κάνουν οι θρυλικοί Tinariwen - και σου μιλάνε για παράδοση.

Γενικά όμως, η μουσική του "Funeral For Justice" είναι ηλεκτρισμένη σε ήχο αλλά και σε μήνυμα. Οι στίχοι είναι κατεξοχήν πολιτικοί και ζητούν διακαώς ειρήνη, ελευθερία και δικαιοσύνη. Το πάθος αυτό εμποτίζει το άλμπουμ από άκρο σε άκρο και γίνεται σωστή κραυγή στο συγκλονιστικό "Oh France". Αν η Moor Mother πρόσφατα τα έψαλλε αγρίως στην βρετανική απoικιοκρατική μηχανή, ο Mdou Moctar αναλαμβάνει να τα χώσει στην γαλλική, κι ενώ η μουσική φτάνει πραγματικά στα όρια του classic rock.

Όσοι αγαπήσατε το "Afrique Victime", θα νιώσετε τα ίδια με το "Funeral For Justice". Πρόκειται για ένα άλμπουμ το ίδιο ποιοτικό που, ίσως μάλιστα, να είναι και ακόμα καλύτερο σε ζητήματα παραγωγής, στησίματος και ροής. Τα άτομα δε που δεν γνωρίζουν τον Mdou Moctar, ήρθε ίσως η στιγμή να ανακαλύψουν όχι μόνο έναν απρόσμενο guitar hero αλλά και μία από τις πιο επίκαιρες, φρέσκιες κι επαναστατικές παρουσίες στο σύγχρονο rock. To "Funeral For Justice" είναι καυτό και ξεσηκώνει, μέσα στην άγρια χαρά του.

Spotify

  • SHARE
  • TWEET