Magick Brother & Mystic Sister

Tarot Part 1

Sound Effect (2024)
Από τον Κώστα Σακκαλή, 12/04/2024
Υπάρχει folk μουσική στο διάστημα;
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Υπάρχει folk μουσική στο διάστημα; Αν ναι, οι Magick Brother & Mystic Sister ξέρουν πώς ακούγεται. Ή εναλλακτικά, έχετε δει κάποια ταινία όπου εξωγήινα πλάσματα εμφανίζονται ως μία πιο σοφή και γαλήνια εκδοχή των ανθρώπων φορώντας ρόμπες και έχοντας κοινοβιακό τρόπο ζωής; Ε, αν αναρωτηθήκατε ποτέ πως θα ακούγονταν οι μουσικές τους, εδώ υπάρχει η απάντηση. Φυσικά, και καθόλου περιέργως, αυτή δεν είναι η θεματολογία του δεύτερου άλμπουμ του συγκροτήματος που (όπως και το πρώτο εξάλλου) κυκλοφορεί από την ελληνική Sound Effect. Αντίθετα το concept που έχουν πρόδηλα επιλέξει είναι οι κάρτες Ταρώ με κάθε τραγούδι του δίσκου να παίρνει τον τίτλο και την έμπνευση από μία αντίστοιχη κάρτα. Και επειδή οι κάρτες Ταρώ είναι μάλλον πολλές, ακολουθεί αργότερα μέσα στη χρονιά και το δεύτερο μέρος.

Τώρα, ως κάποιος με μοναδική σχέση με τις κάρτες αυτές τις σκηνές των θρίλερ όπου μόλις εμφανίζεται η κάρτα του θανάτου ο πρωταγωνιστής πρέπει να ανησυχεί, αδυνατώ να σχολιάσω κατά πόσο έχουν καταφέρει με ακρίβεια να αποδώσουν το πνεύμα και το νόημα κάθε κάρτας σε μουσικό επίπεδο. Μπορώ με βεβαιότητα όμως να πω ότι το έχουν προσπαθήσει αφού όντως, κάθε τραγούδι έχει ξεχωριστή υφολογική και, κατ’ επέκταση, συναισθηματική προσέγγιση. Είναι σαφές ότι προσπαθούν (και καταφέρνουν) με κάθε σύνθεση να δημιουργήσουν ένα διαφορετικό σκηνικό, να προκαλέσουν διαφορετικές εντυπώσεις, να μεταφέρουν διαφορετικές εικόνες.

Επιφυλασσόμενοι μέχρι νεοτέρας επιβεβαίωσης από ειδικούς (ο δίσκος έχει σταλεί σε γνωστό μέντιουμ της Αθήνας και αναμένεται αξιολόγηση), ας ασχοληθούμε με το μουσικό κομμάτι που είναι το πιο σημαντικό και έχουμε μία κάποια εμπειρία παραπάνω. Οι Καταλανοί μουσικοί χρησιμοποιούν συγκεκριμένα συστατικά, έχουν περιορισμένη παλέτα θα έλεγε κανείς, αλλά τα χρησιμοποιούν πολύ καλά σε όλη τη διάρκεια του δίσκου. Πρώτα και πάνω από όλα η αιθέρια μουσική που στηρίζεται σε κυκλικά ηλεκτρονικά εφέ, κλειστές γκρούβες, spiritual πλήκτρα και ένα αιωρούμενο φλάουτο. Αυτά έρχονται σε απόλυτη αρμονία με τα ονειρικά γυναικεία φωνητικά και προφανώς από κοινού δημιουργούν μία πνευματικότητα που δένει άψογα με τον μυστικισμό τόσο του θέματος με το οποίο καταπιάνονται όσο και με το όνομα του συγκροτήματός τους. Από την άλλη, όλα αυτά θα έμεναν ίσως λίγο αυθαίρετα αν δεν υπήρχε η πολύ ουσιαστική φαζαριστή κιθάρα να προσδίδει αξία και να δένει το σύνολο. Και δεν αναφέραμε καν ακόμα τις λέξεις ψυχεδέλεια ή space rock ή το "Aegean Sea" των Aphrodite’s Child (πόσο μπροστά πια αυτό το κομμάτι…) που συχνά φαίνεται να αποτελεί το πατρόν πάνω στο οποίο δημιουργούν.

Υπάρχουν στιγμές (λιγοστές) που αυτός ο συνδυασμός δε θα λειτουργούσε υπό οποιαδήποτε άλλη μορφή πέρα από ως μέρος ενός συνόλου. Για παράδειγμα, όταν μοιάζει περισσότερο με μουσική υπόκρουση παρά ολοκληρωμένο τραγούδι (π.χ. "The Hermit") ή όταν η επιτηδευμένη αφέλεια ξεχνάει να είναι …επιτηδευμένη και καταλήγει σκέτη αφέλεια ("The Wheel Of Fortune"). Αμφότερα βρίσκονται στο τέλος του δίσκου οπότε ίσως να κριθούν καλύτερα μόλις γίνει η σύνδεση με το δεύτερο μέρος της δουλειάς αυτής. Ακόμα κι έτσι όμως, στο μεγαλύτερο μέρος του "Tarot Part 1" το κάθε τραγούδι έχει ολοκληρωμένη υπόσταση και θα μπορούσε να στέκεται άψογα και αυτοτελώς, με προεξέχοντα τα "The Fool" και "The Emperor".

Αναμένοντας και το δεύτερο μέρος ήδη μπορούμε να πούμε ότι έχουμε να κάνουμε με ποιοτική δουλειά με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που κάποιος πρέπει να αγαπάει για να την απολαύσει. Αν όμως ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, μην προσπεράσετε αυτή την κυκλοφορία.

  • SHARE
  • TWEET