Lisa O' Neil

All Of This Is Chance

Rough Trade (2023)
Από τον Αντώνη Καλαμούτσο, 16/02/2023
Το ειδικό βάρος της αλήθειας
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Μπορεί σε ένα φιλοσοφικό επίπεδο να συμφωνώ απόλυτα ότι «όλα είναι τυχαιότητα», στην περίπτωση όμως της Lisa O'Neil και την σταδιακή ανάδειξη της σε σημαντικό όνομα της σύγχρονης folk σκηνής, τίποτα δεν ήταν τυχαίο. Για την ακρίβεια, η Lisa βλέπει το πέμπτο της άλμπουμ να κυκλοφορεί από την μεγάλη Rough Trade - αφού πρώτα διεκδίκησε και κέρδισε σημαντικά ιρλανδικά folk βραβεία - επειδή όλα αυτά τα χρόνια που βγάζει δίσκους, από το μακρινό 2009, δεν επένδυσε ποτέ σε τίποτα άλλο παρά μόνο στην αλήθεια. Φυσικά, εξαιτίας της ακουστικής της φύσης και της στιχουργικής της αμεσότητας, η folk είναι η ιδανική μουσική για νατουραλισμό. Η Lisa πάντα όμως πήγαινε ένα βήμα παραπέρα από αυτό.

Καταρχάς, είναι η φωνή της. Η φωνή της ακούγεται πραγματικά «σπασμένη» και παλιά, κάπου μάλιστα διάβασα το πετυχημένο σχόλιο ότι θα ακουγόταν παλιά σε όποια εποχή κι αν την έβαζες. Αντί λοιπόν να τακτοποιήσει και να ραφινάρει την ίδια της την φωνή, η Lisa διαλέγει να τραγουδάει με αλήθεια. Να της φεύγουν φαλτσάκια και «κοκοράκια», να ακούγεται βραχνή, αστόλιστη, ως και ωμή πολλές φορές, αλλά πάντα - μα, πάντα - να πείθει για την ειλικρίνεια των ερμηνειών της. Από την Marianne Faithful ως τον Tom Waits, η συνταγή αυτή είναι πάντα δύσκολη, αν όμως πείσεις το κοινό σου, δεν μπορεί παρά να πετύχει. Σκέψου τώρα ότι η Lisa O' Neil ακούγεται ακόμα πιο ωμή από αυτούς. Θα έλεγα ότι τελικά μόνο η Florence Reece είχε τραχύτερη φωνή, όταν μας τραγούδαγε το "Which Side Are You On" το 1931.

Η φωνή της O' Neil είναι λοιπόν ένα θαυμάσιο αξιοπερίεργο, δεν είναι όμως αυτός ο μόνος λόγος που η μουσική της σου γραπώνει την καρδιά. Παρά το γεγονός ότι η προφορά της είναι ότι πιο βαριά ιρλανδικό εκεί έξω, η O'Neil δεν πουλάει "ιρλανδικότητα" ούτε κρύβεται πίσω από την παράδοση - αν κι εμφανώς την αγαπάει και την σέβεται. Πρωτίστως είναι μια συνθέτρια και το υλικό του "All Of This Is Chance", πέραν από 100% αυθεντικό, έχει και σεβαστές δόσεις τόλμης. Τόλμης καταρχάς στιχουργικής, με μια βαθιά προσωπική αποδόμηση/έκθεση να λαμβάνει χώρα στα οκτώ υπέροχα τραγούδια. Τόλμης όμως και συνθετικής, με κάποια από αυτά τα τραγούδια ("Old Note", "All Of This Is Chance", "Whilst, The Wild Workings Of The Mind") να αφήνουν τα εδάφη της παραδοσιακής folk και να βουτάνε δειλά στα δύστροπα νερά των ήπιων drone πειραματισμών.

Αν όμως η O'Neil αποτελεί γνήσιο τέκνο της πατρίδας της σε κάτι, αυτό είναι η δύναμη του storytelling. Αυτή η λαμπρά έξυπνη αφήγηση είναι που κάνει τις προσωπικές της ιστορίες να ακούγονται τόσο οικουμενικές, κι είναι πιθανά κι ο βασικός λόγος που το υλικό του "All Of This Is Chance" μπορεί να σου μιλήσει σε δεύτερο ενικό. Όταν ακούς της ιστορία ωρίμανσης του "The Globe", θα σκεφτείς ότι αυτή η ιστορία θα μπορούσε να είναι η δική σου. Όταν ακούς το εξαίσιο "Silver Seed" θα σκεφτείς ότι ήταν ίσως η δική σου μαμά που σε έμαθε να τραγουδάς σαν σπουργίτι και να μην ονειρεύεσαι στενά. Κι όταν ακούσεις το έπος που ονομάζεται "Birdy From Another Realm" - ένας folk ύμνος που θα έπρεπε να μείνει κλασικός - θα χαθείς μέσα στο δάσος των ποιητικών του μεταφορών, ίσως όμως ιχνηλατήσεις μια σειρά από δικούς σου συμβολισμούς.

Μέσα λοιπόν από την απαστράπτουσα ειλικρίνεια που το διακατέχει, το "All Of This Is Chance" είναι ένα άλμπουμ που ξεχωρίζει άμεσα από τον σωρό των indie folk κυκλοφοριών, διότι κυκλοφορεί χωρίς φίλτρα και χωρίς ωραιοποιήσεις, στηριζόμενο μόνο στην απλόχερη φύση των μελωδιών του. Η Lisa O'Neil μας χαρίζει 42 λεπτά ειλικρινούς μουσικής που δεν φοβάται να είναι άμεση μα και ποιητική, παλιομοδίτικη μα και κοριτσίστικη, ωμή μα και ονειροπόλα. Στο τέλος της μέρας, η Lisa το μόνο που κάνει είναι να στρέφεται προς το φεγγάρι, να τραγουδάει σαν να μην την ακούει κανείς και να ονειρεύεται ουρανούς, ουρανούς, ουρανούς, ψηλότερους από τα καθήκοντα. Αυτό δεν κάνουμε όλοι;

Spotify

  • SHARE
  • TWEET