Kingdom Come

Rendered Waters

SPV / Steamhammer (2011)
Από τον Θοδωρή Μηνιάτη, 06/06/2011
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Ο Kingdom Come, είτε το θελουμε, είτε όχι, αποτελούν έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους σε όλη τη hard rock μουσική σκηνή. Τα πρώτα τρία άλμπουμ, "Kingdom Come" (1988), "In Your Face" (1989) και "Hands Of Time" (1991), αλλά και κομμάτια όπως τα "Do You Like It?" και "Get It On" ήταν, είναι και θα είναι κλασικά και θα κοσμούν κάθε δισκοθήκη ανθρώπου που αρέσκεται σε αυτό το είδος. Από τότε και μετά ακολούθησαν εννέα δίσκοι, οι οποίοι έφυγαν σα γρήγορο αεράκι από μπροστά μας, αφού μόνο αδιάφοροι μπορούν να χαρακτηριστούν, μην αγγίζοντας καθόλου τη μαγεία της αρχής.
 
Εν έτει 2011 ο ιθύνων νους της μπάντας, Lenny Wolf, έκανε μια κίνηση που σίγουρα θα συζητηθεί: Πήρε επτά τραγούδια από το μακρινό παρελθόν των Kingdom Come, και πιο συγκεκριμένα από τις τρεις πρώτες δουλειές τους, ένα από ένα group που επίσης σχημάτισε, τους Stone Fury, πρόσθεσε τρία νέα κομμάτια και μας έδωσε το "Rendered Waters". Ομολογώ ευθαρσώς ότι δεν είμαι υπέρ τέτοιων κινήσεων, ειδικά από ανθρώπους που έχουν προσφέρει εμπράκτως στη μουσική. Τέτοιες κινήσεις δείχνουν καλλιτέχνη χωρίς έμπνευση, επιδιώκοντας εύκολο κέρδος και ακολουθώντας την εύκολη πεπατημένη συνταγή, αναμασώντας, χωρίς λόγο, το παρελθόν. Ας είναι. Όλοι κάνουν τις επιλογές τους και κρίνονται από αυτές. Δε θα ήθελα να κριτικάρω τα οκτώ επανεκτελεσμένα κομμάτια, αφού είναι καθαρά υποκειμενικό το αν θα σου αρέσουν ή όχι. Το καλό (για κάποιους ίσως όχι) είναι ότι δεν απέχουν πολύ μουσικά από τις αυθεντικές εκτελέσεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ηχούν πιο σύγχρονα, κάτι απολύτως λογικό. Μεγάλο ερώτημα μου είναι πώς και δεν είναι στο άλμπουμ και τα δυο τραγούδια του προλόγου, τα οποία, κατ' εμέ, είναι τα δύο πιο πετυχημένα hits τους.

Ας σταθούμε λοιπόν στα τρία νέα τραγούδια, που είναι και ο μόνος λόγος για να ασχοληθεί κανείς σοβαρά με την εν λόγω κυκλοφορία. Δε σας κρύβω ότι ανησυχούσα μήπως και αυτά ακολουθούν το δρόμο των τελευταίων προσπαθειών, που αξίζουν να είναι στην αφάνεια. Ευτυχώς δε δικαιώθηκα. Τα τρία νέα κομμάτια θα χαρίσουν πολλά χαμόγελα αισιοδοξίας στους οπαδούς: οι Kingdom Come έχουν τα φόντα να επανέλθουν δριμύτεροι στην επιφάνεια. Ακολουθώντας αρκετά πιστά τα βήματα των Led Zeppelin, ο κύριος Wolf έγραψε τραγούδια που αν μη τι άλλο θα άξιζαν να είναι σε ένα παλιό άλμπουμ της μπάντας. Σίγουρα δεν καταφέρνουν να περάσουν σε μεγαλείο τις παλιές δοξασμένες μουσικές μέρες, αλλά στέκουν επάξια δίπλα τους, δίνοντας το μήνυμα ότι ευτυχώς ακόμα ο Wolf ξέρει να δημιουργεί ωραία τραγούδια, αντικρούοντας την ύπαρξη της εν λόγω κυκλοφορίας, αφού με πέντε ακόμα κομμάτια ισάξιου επιπέδου θα μπορούσε να είχε κάνει έναν πολύ αξιόλογο δίσκο και να μιλούσαν όλοι για αυτόν. Ας μη μιλάμε όμως με υποθέσεις.

Το "Rendered Waters" θα κάνει τους Kingdom Come να ξανακουστούν στα αυτιά των οπαδών. Είναι η μοναδική τους ευκαιρία για ένα δυναμικό come back. Αν και πάλι δεν τα καταφέρουν μάλλον θα πρέπει να «το κλείσουν το μαγαζί». Άλλωστε, καλύτερο είναι ο κόσμος να θυμάται ένα group που έχει δώσει πάρα πολλά στη μουσική, από το να βλέπει έναν καλλιτέχνη που έχει φτάσει σε σημείο να είναι περίγελος του ίδιου του εαυτού και να προσπαθεί να καταφέρει να κάνει κάτι μετά από χρόνια. Μάλλον θα συμφωνήσετε μαζί μου στο ποιο είναι καλύτερο.
  • SHARE
  • TWEET