Jesu

Heart Ache & Dethroned

Hydra Head (2010)
05/01/2011
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Μέσα σε ένα ορυμαγδό κυκλοφοριών από πλευράς Justin Κ. Broadrick, με βασικό σημείο αναφοράς την ενασχόλησή του με τους Jesu -μεταξύ λοιπών projects-, έρχεται η επανακυκλοφορία της «out of print» πρώτης δουλειάς του σχήματος, με ένα ακυκλοφόρητο EP, τιτλοφορούμενο ως "Dethroned", να συμπληρώνει το όλο πακέτο. Η πρώτη υπόθεση που μπορεί πανεύκολα να κάνει κάποιος είναι πως τα όποια μέρη ταιριάζουν άψογα στο concept της βινυλιακής έκδοσης, καθότι το packaging φέρει τη μορφή του διπλού βινυλίου, με το κάθε EP να βρίσκεται σε διαφορετικό δίσκο. Όσον αφορά όμως την έκδοση του cd, η ροή κατά τη διάρκεια των ακροάσεων διακόπτεται όταν ο δείκτης περνά στο τρίτο κομμάτι, με το όλο ύφος να αλλάζει κάτι παραπάνω από ραγδαία.

Η πραγματικότητα δείχνει πως οι Godflesh του "Hymns" αποτέλεσαν το προπύργιο για την πρώτη μετενσάρκωση των Jesu - δίχως να μοιάζει ακριβές με τον τρόπο που το θέτω, αλλά αν βάλουμε τα πράγματα σε μια χρονική σειρά, το "Dethroned" αποτελεί μια πρώτη προσπάθεια του Justin Broadrick να πειραματιστεί στο χαρακτήρα που έμελλε να υιοθετήσει με το νέο του σχήμα. Δεν είναι τυχαίο, εξ' άλλου, το γεγονός ότι το όνομα του group προήλθε από το τελευταίο κομμάτι του "Hymns". Κάποιες στιγμές, λοιπόν, λοξοκοιτούν προς την πλευρά των Godflesh, ιδιαίτερα όσον αφορά ορισμένα δυνατά, απλά σε δομές, μα ευκολομνημόνευτα riffs, τη στιγμή που τα περισσότερα στοιχεία των συνθέσεων στρέφουν το βλέμμα στα μετέπειτα, με τα αιθέρια φωνητικά και το trippy συναίσθημα να κάνουν έκδηλη την όλη οπτική, κάτω από την οποία η μπάντα μοιάζει να «αφήνεται», αλλά και να «ροκάρει», ακόμη και στις πιο δυνατές στιγμές της. Με ισχυρή παραμόρφωση μεν, αλλά και διαφορετική φιλοσοφία, μικρά στοιχεία της οποίας συναντώνται και στο "Hymns".

Στο ποιοτικό τμήμα της υπόθεσης, τα τέσσερα ακυκλοφόρητα αυτά κομμάτια μοιάζουν κάτι παραπάνω από αξιόλογα -δύσκολα αγνοεί κανείς το "Dethroned" κατά την πρώτη ακρόαση- κι ενώ στο τέλος μου αφήνουν την εντύπωση πως αν τα είχαν δουλέψει λίγο περισσότερο ενδεχομένως να ηχούσαν πιο πλούσια και διαφορετικά, οφείλω να ομολογήσω πως ευχαριστήθηκα αυτές τις συνθέσεις τόσο πολύ, που αναρωτιέμαι γιατί δεν είχαν τεθεί σε κυκλοφορία τόσα χρόνια. Για τα κομμάτια του "Heart Ache", από την άλλη, δε νομίζω πως χρειάζεται να γίνει λόγος, από τη στιγμή που μιλάμε για παλαιότερο υλικό - προς δικής σας πληροφόρησης, όμως, πρόκειται για δύο εικοσάλεπτες συνθέσεις που έρχονται σε αντίθεση με τα 7λεπτα και πιο «τυπικά δομημένα» τραγούδια του "Dethroned" (εξ' ού και η όποια αναφορά στη ροή). Ο τραχύς χαρακτήρας του group μοιάζει να ισοσταθμίζεται άψογα με τη μελωδικά αιθέρια πλευρά του, σε σημείο που το ομώνυμο κομμάτι -και κατ' επέκταση όλο το EP- αποτελεί ένα προσωπικό highlight στις προτιμήσεις του γράφοντος - δίχως να προσπερνάμε τους λιτούς, μα συγκλονιστικά εύστοχους στίχους του ομώνυμου.

Εν ολίγοις, αν αναρωτιέστε κατά πόσο επιβάλλεται μια επένδυση στην εν λόγω κυκλοφορία, θα σας συμβούλευα να την αγοράσετε με κλειστά τα μάτια, εκτός κι αν έχετε στη κατοχή σας την πρώτη έκδοση του EP. Δεδομένο όμως θεωρώ πως οι τέσσερις νέες συνθέσεις αξίζουν προσοχής ανάλογης που δεν άξιζαν παλαιότερες, πιο ολοκληρωμένες δουλειές των Jesu - γνώριμος τρόπος κατά τον οποίο ανακύπτουν διλήμματα, με το πορτοφόλι να γκρινιάζει, όπως κάθε πονεμένη φορά...
  • SHARE
  • TWEET