Hardcore Superstar

C'mon Take On Me

Nuclear Blast (2013)
Από τον Χρυσόστομο Μπάρμπα, 26/03/2013
«Οι Hardcore Superstar φλερτάρουν με το καθαρόαιμο hard rock πιο πολύ από ποτέ»
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Όταν κάνεις κάτι καλά πρέπει να μένεις εκεί ή να ψάχνεσαι και για κάτι πέρα από αυτό; Η απάντηση δεν είναι τόσο εύκολη όσο μοιάζει όταν έχουμε να κάνουμε με μπάντες που κάνουν πρωταθλητισμό στον χώρο τους. Η αλήθεια είναι, πως όσο και να βράζει ο μουσικός μέσα τους, που επιθυμεί να δοκιμάσει νέα πράγματα, πολύ δύσκολα τα μέλη ενός γκρουπ θα αποφασίσουν να κάνουν το μεγάλο βήμα μακριά από τη μουσική περιοχή στην οποία κινούνται άνετα και γνωρίζουν καλά.

Ας πάρουμε το παράδειγμα των Hardcore Superstar. Οι Σουηδοί ξεκίνησαν την καριέρα τους το 1997 και έγιναν μέσα στην περασμένη δεκαετία ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα ονόματα του sleaze rock/metal, όντας τώρα πια ένα από τα δημοφιλέστερα ευρωπαϊκά σχήματα. Τα χρόνια πέρασαν, αλλά οι συνήθειες τους δεν άλλαξαν. Το "C'mon Take On Me" μπορεί να είναι ο ένατος δίσκος τους, όμως δεν πιστεύω να υπάρχει κάποιος που να περιμένει να ακούσει καμιά αισθητή παρέκκλιση από την έως τώρα μουσική πορεία του συγκροτήματος. Και εδώ έρχεται η mini «έκπληξη» της πρώτης ολοκληρωμένης ακρόασης του άλμπουμ. Οι Hardcore Superstar φλερτάρουν με το καθαρόαιμο hard rock πιο πολύ από ποτέ. Ναι, δεν κάνει τρανταχτή διαφορά στον ήχο που τους έχουμε συνηθίσει, αλλά το σύνολο του υλικού καθιστά αρκετά σαφές πως οι «σκληρές» εποχές ανήκουν στο παρελθόν.

Ήδη απ' την έναρξη επιχειρείται να περάσει η ένδειξη για κάτι καινούργιο, αφού το αλλόκοτα παλιομοδίτικο "Cutting The Slack" τραβάει υπερβολικά σε διάρκεια για ένα intro, με σκοπό η έναρξη του "C'mon Take On Me" να σκάσει στα ηχεία σαν δυναμίτης. Δυναμι(τη)κό είναι και το lead single, "One More Minute", που ακολουθεί, αν και η αλήθεια είναι πως μετά από την εισαγωγή του περίμενα να ακούσω τον Kid τον Rock να ραπάρει όπως έκανε το 1998. Ευτυχώς ή δυστυχώς έμεινα με την αναμονή. To sleaze στοιχείο ήταν αρκετά αισθητό στις δύο πρώτες συνθέσεις, αλλά στο δεύτερο single, "Above The Law", το rock & roll του L.A. των 80s είναι αυτό που κυριαρχεί, προσφέροντας μας μία εκ των κορυφαίων στιγμών του δίσκου. Γερό ξεκίνημα λοιπόν, από το οποίο επωφελείται και η συνέχεια που έπεται. Στο ίδιο πνεύμα κινούνται και τα "Won't Take The Blame" και "Too Much Business", όπως και το εξαιρετικό "Because Of You". Με πολλά κλασικά hard rock στοιχεία να μπλέκονται με την sleaze νοοτροπία της μπάντας και να χαρακτηρίζουν εντέλει τις συνθέσεις. Βέβαια, δεν θα μπορούσαν να λείπουν τραγούδια όπως τα "Dead Man's Shoes" και "Are You Gonna Cry Now", τα οποία κρατούν σε ζηλευτή ισορροπία το σκοτεινό με το «πιασάρικο» στοιχείο.

Συμπερασματικά, στο "C'mon Take On Me" συναντούμε υλικό με πάναπλα κάποιες φορές αλλά κολλητικά ρεφραίν και με ονειρικό για το είδος του ήχο στην παραγωγή. Αυτά τα δύο αποτελούν τα σημεία-κλειδιά. Οι Hardcore Superstar δημιούργησαν με αυτόν τον τρόπο ένα σύνολο κομματιών που παρουσιάζει ενδιαφέρον στην πλειονότητα του και θεωρώ πως είναι ικανό τόσο να ικανοποιήσει πλήρως τους οπαδούς του σχήματος, όσο και να προσελκύσει νέο -όχι και τόσο εξοικειωμένο με το sleaze- κοινό.
  • SHARE
  • TWEET