Fides Inversa

Historia Nocturna

World Τerror Committee (2020)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 17/08/2020
Black metal με πάθος και λόγο ύπαρξης, που διαθέτει περίσσεια δόση οργισμένων συναισθημάτων
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Οι Ιταλοί Fides Inversa, είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες μπάντες του σύγχρονου ρεύματος του ορθόδοξου black metal που ξεπρόβαλλαν την τελευταία δεκαετία. Με τον δεύτερο δίσκο τους, "Mysterium Tremendum Et Fascinans" δημιούργησαν αίσθηση, αποδίδοντας με πειστικό τρόπο, το ορθόδοξο, μανιακό και δυσαρμονικό black metal τους. Η συνέχεια όμως, με το προ τριετίας ιδιαίτερο EP "Rites Of Inverse Incarnation" έδειξε πως οι Ιταλοί διέθεταν τις προοπτικές για μια ανέλιξη με προσωπικό στίγμα.

Ο τρίτος ολοκληρωμένος δίσκος της μπάντας, "Historia Nocturna" βρίσκει τους Fides Inversa να επανέρχονται στο γνώριμο και πρόσφορο για αυτούς, ηχητικό έδαφος. Στα 48 λεπτά που μοιράζονται οι, έξι και μια εισαγωγική, φρέσκες συνθέσεις της μπάντας, εξελίσσεται μια οργισμένη και ασφυκτική ηχητική επίθεση. Η αίσθηση που κυριαρχεί, στην ανανεωμένη εκδοχή του συγκροτήματος, με τον Wraath (Behexen, Mare, Celestial Bloodshed, Dark Sonority) να συμμετέχει αναλαμβάνοντας τα φωνητικά, είναι πως οι Fides Inversa εξαπολύουν την πιο οργισμένη τους ηχητική επίθεση.

Διατηρώντας τον ορθόδοξο χαρακτήρα της μουσικής αλλά και της στιχουργικής θεματικής τους, οι Fides Inversa αναζητούν μια βλάσφημη διέξοδο μέσω της μουσικής τους. Με την παραγωγή, να αναδεικνύει το έντονο riffing και τα φωνητικά να κινούνται αρκετά καλά στη βασική «γραμμή» που έθεσαν οι Funeral Mist και οι όμοιοί τους, η έναρξη με το "A Wanderer’s Call And Orison" θεμελιώνει όσα ακολουθούν. Οι Fides Inversa, ενδιαφέρονται σε μια ευθεία αλλά όχι απλοϊκή προσέγγιση, με τρόπο όπου οι ομοιότητες με το ύφος των Watain ή των Marduk, να μην κυριαρχούν επί της ουσίας που συγγενεύει με συγκροτήματα όπως οι Barshasketh, ή οι Antaeus και οι Ofermod και οι διαρκώς επιδραστικοί Katharsis.

Κατά αυτόν τον τρόπο, η δραματουργία του "Transcedental Lawlessness" επιχειρεί να φορτίσει συναισθηματικά τον ακροατή, μετατρέποντας το συνολικό αποτέλεσμα σε προσωπική υπόθεση. Στιχουργικά, οι Fides Inversa παρουσιάζουν τις προσωπικές τους αναζητήσεις με σαφείς επιρροές από παραδοσιακό αποκρυφισμό, όπως συνηγορεί και το "I Glance You With A Touch, I Touch You With A Gaze". Συνεπώς, δεν θα μπορούσα να θεωρήσω ανακόλουθη την πιο φορτισμένη και ευθεία συνθετική τους προσέγγιση. Οι μακροσκελείς συνθέσεις, εκμεταλλευόμενες την ορμή των riff, ακροβατούν μεταξύ αμεσότητας και πνιγηρών ατμοσφαιρών, με το αποτέλεσμα όμως συχνά να ηχεί παραπλήσιο.

Αν και συμπαγές, το "Historia Nocturna", δεν δικαιολογεί απόλυτα τη διάρκεια του. Είναι ξεκάθαρο το γεγονός πως η μπάντα έχει φροντίσει μέχρι τελείας κάθε τραγούδι και συχνά βρίσκω τον εαυτό μου να εξίσταται σε διαδοχές μουσικών χωρίων. Θυσιάζοντας τη διαφοροποίηση προς τέρψιν αποτελεσματικότητας, χωρίς όμως να ενδιαφέρονται άμεσα να γίνουν προσιτοί, οι Fides Inversa εκμεταλλεύονται τις δυναμικές που αναπτύσσουν. Είναι εύκολα αντιληπτό πως, η απόδοση της μπάντας είναι ιδανική και πως υπάρχουν σαφή περιθώρια βελτίωσης. Η θεατρικότητα, εξάλλου, του κλεισίματος του δίσκου με το "I Am Iconoclasm", εντείνει το δυσοίωνο συναίσθημα.

Οι Fides Inversa με το "Historia Nocturna", δεν ανακατεύουν επαρκώς τα επιμέρους συστατικά, αλλά παραμένουν σταθερά διακριτοί, δίχως να στερούνται ταυτότητας. Ουσιαστικά, κάθε ακρόαση του "Historia Nocturna", εξαιτίας της φύσης του, επιτρέπει την αποτύπωση της μπάντας στη μνήμη, με τον αστερίσκο πως πρόκειται κυρίως για ένα ενδιαφέρον τελικό αποτέλεσμα, που αν και ουσιώδες στερείται, σχετικά αυστηρά, πρωτοτυπίας. Όταν όμως η μπάντα εισάγει υπνωτικά leads στον κορμό των συνθέσεων και συντονίζει τις εναλλαγές στα φωνητικά με αυτές στους ρυθμούς, υπενθυμίζει τις προοπτικές που διαθέτει. Η ορθόδοξη φύση που εξυπηρετεί η «ιστορική καταγραφή του σκότους», αποσκοπεί να γίνει μήνυμα και όχι περίτεχνος πομπός. Οι Fides Inversa το έχουν αντιληφθεί επιτυχώς.

Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET