Lamp Of Murmuur

Saturnian Bloodstorm

Argento / Not Kvlt (2023)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 23/03/2023
Το κρίσιμο επόμενο βήμα της εδραίωσης έρχεται αντιμέτωπο με τις υπέρογκες απαιτήσεις των προκατόχων του
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Οι Lamp of Murmuur είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα black metal σχήματα των τελευταίων ετών. Από τον underground παροξυσμό των EP, demo και split που κυκλοφόρησαν τα πρώτα τους χρόνια, μέχρι το εκρηκτικό ντεμπούτο "Heir Of Ecliptical Romanticism" του 2020, κατάφεραν σε σύντομο χρονικό διάστημα να δημιουργήσουν ντόρο με τη δυναμική, την ποιότητα, την αισθητική και τον μυστήριο αέρα των κυκλοφοριών τους. Με το κορυφαίο "Submission And Slavery" του 2021, ένα από τα αγαπημένα μου άλμπουμ του έτους, κατάφεραν να κυκλοφορήσουν το αλάνθαστο και σαρωτικό άλμπουμ που θα τους ενέτασσε στην ελίτ του σύγχρονου ιδιώματος.

Ο εθιστικός συνδυασμός raw black metal με ambient/dungeon-synth χωρία και κυρίως gothic αισθητική και ηχοχρώματα, πάντα υπό την καθοδήγηση αμείλικτων κιθαριστικών riffs, δεν άφησε πολλά περιθώρια αμφισβήτησης. Ειδικά δε, όταν αυτά τα στοιχεία συνδυάζονται και δημιουργούν εκπληκτικές τραγουδάρες. Όντας από τους τυχερούς που βιώσαμε στο πετσί μας την πρώτη τους συναυλία επί ευρωπαϊκού εδάφους στο περσινό Roadburn, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε περίτρανα πως ο «υπόγειος μύθος» που έχτισαν και τους έκανε οριακά hyped σχήμα, είχε γερές και ακλόνητες ρίζες. Η ανακοίνωση λοιπόν του "Saturnian Bloodstorm", τρίτου full length της μπάντας, έστρεψε εκ νέου πολλά βλέμματα πάνω τους.

Οι Lamp Of Murmuur για πρώτη φορά στην βραχύβια, έως τώρα, πορεία τους, έρχονται στο προσκήνιο με απαιτήσεις γύρω από το όνομά τους. Μάλιστα, η παλίρροια του underground που με την παραμικρή αφορμή σε εξυψώνει σε ήρωα της σκηνής ή της εποχής, παράγει μια αμείλικτη υπεραξία. Συνεπώς, το "Saturnian Bloodstorm", είναι ένα άλμπουμ που στο μυαλό ακροατών θα επιχειρήσει να επιβεβαιώσει, θεμελιώσει, προεκτείνει, πες το όπως θες, την θέση της μπάντας. Η αποκάλυψη του εξωφύλου και του εναρκτήριου "Conqueror Beyond The Frenzied Fog" όμως, έφερε μια παγωμάρα.

Εξώφυλλο (και λογότυπο) μακριά από την καθιερωμένη αισθητική, παραγωγή και τεχνοτροπία που αντί να εξερευνά σπήλαια γεμάτα νυχτερίδες και υγρασία, επιφέρει χιονοστιβάδες. Όχι, δεν έπαθαν οι Lamp Of Murmuur, αφοριστικά, Immortal. Η κυκλοφορία του δεύτερου single, "Seal Of The Dominator", αν ξεπεράσεις την παραγωγή, φανερώνει όλες τις γοτθικές και μελαγχολικές χάρες της μπάντας στο έπακρο. Κατά μια έννοια, αυτή η «διπολικότητα», της εξερεύνησης δηλαδή γνώριμων παραδοσιακών black metal ηχοτοπίων έναντι στην καθιερωμένη ταυτότητα, κατακλύζει το νέο άλμπουμ.

Στον καινούριο τους δίσκο, οι Lamp Of Murmuur επιχειρούν ένα άνοιγμα που δεν μπορούν να υποστηρίξουν επαρκώς. Φανταστικές συνθέσεις όπως το σχεδόν οκτάλεπτο "Hymns Of Death, Rays Of Might", δεν ξεδιπλώνουν την χάρη τους όταν βρίσκονται στη σκιά κομματιών όπως το "In Communion With The Wintermoon", που φαντάζει οριακά ως απόδοση τιμών στους Νορβηγούς. Η παραγωγή δε, την οποία επαναλαμβάνω διαρκώς, με το γυάλισμα που ρίχνει στα έγχορδα, τους στερεί το πυκνό ομιχλώδες σκοτάδι, και φέρνοντας τις μελωδίες και τα tremolo riffs τόσο άγαρμπα στο προσκήνιο, όσο και αν μπάσο και τύμπανα ηχούν εξαιρετικά, τα απογυμνώνει από την ορμή τους. Ναι, το παίξιμο παραμένει γεμάτο γωνίες, εναλλαγές , κορυφώσεις, επικές στιγμές και αργούς ρυθμούς που φέρνουν ψυχολογική καταβύθιση.

Η ορμή όμως, και η αίσθηση καταραμένου μεγαλείου, φαίνονται πως έχουν υποχωρήσει, χάρη και στην επανάληψη μερικών τεχνοτροπιών που δίνουν προσωπικότητα στους Lamp Of Murmuur. Με άλλα λόγια, ένα ειλικρινά ποιοτικό black metal άλμπουμ, που, αποκομμένο από το πλαίσιο, διαθέτει εξαιρετική ροή και ιδέες, δεν αρκεί με βάση τα πεπραγμένα του σχήματος. Υποθέτω, πως διαφορετικός καταμερισμός των ιδεών, στην προσπάθεια δημιουργίας του αρχετυπικού, ρομαντικού black metal δίσκου, και η πετυχημένη συνένωσή τους όπως γίνεται ανά στιγμές στο φινάλε του άλμπουμ με το ομότιτλο κομμάτι, θα επέφερε διαφορετικά αποτελέσματα.

Η προσέγγιση λοιπόν, βγάζει και την ετυμηγορία για το "Saturnian Bloodstorm". Αντιμετωπίζοντας κάθε προσπάθεια κατάρριψης ταυτότητας, εξέλιξης και διαφοροποίησης, στην πλειονότητα των περιπτώσεων ως εκ των προτέρων θετική, οφείλω να ομολογήσω πως η επιτήδευση στην προσπάθεια για εδραίωση μετατρέπει αυθεντικά εξαιρετικά εκτελεσμένες ιδέες, σε μικρό βαθμό, σε κακέκτυπα του πρόσφατου παρελθόντος. Σε κάθε περίπτωση, οι Lamp Of Murmuur παραμένουν ένα από τα πλέον αξιόλογα σχήματα και στο "Saturnian Bloodstorm", με μια διαφορετική ανάγνωση (και ακρόαση) του δίσκου να δύναται να τον ανάγει και ως μια πλήρη και συμπαγή πύλη εισόδου στις αισθητικές και ηχητικές αρετές της ‘90s κοπής του ιδιώματος, ικανή να χωρέσει πληθώρα κόσμου.

Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET