Embargo

Mighty Killer Ant (EP)

Embargo (2016)
Από τον Γιάννη Βόλκα, 11/01/2017
Ντεμπούτο από τους ταλαντούχους Θεσσαλονικείς heavy rockers
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Είναι μεγάλη ευθύνη να κριτικάρεις ένα συγκρότημα στην πρώτη του δισκογραφική δουλειά. Οφείλεις να μη δώσεις τροφή ώστε τα μυαλά του καλλιτέχνη να πάρουν εξαρχής «αέρα», αλλά από την άλλη πλευρά δεν πρέπει να εξαντλήσεις τα όρια της αυστηρότητάς σου. Είναι κρίμα να γκρεμίσεις κάτι που βρίσκεται ακόμα στα θεμέλια, ένα οικοδόμημα που ακόμα δεν έχει προλάβει να σταθεί στα πόδια του. Η ευθύνη αυτή γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, σχεδόν δυσβάσταχτη, όταν έχεις να κάνεις με ένα συγκρότημα του οποίου τα μέλη βρίσκονται σε νεαρή, πολύ νεαρή, ηλικία.

Οι Embargo από τη Θεσσαλονίκη υφίστανται εδώ και τρία χρόνια ως συγκρότημα και τα μέλη του βρίσκονται στην τρυφερή αλλά ταυτόχρονα σκληρή ηλικία των δεκαεπτά ετών. Εξαίρεση αποτελεί ο ντράμερ Alex, ο οποίος παραμένει ο Βενιαμίν του συγκροτήματος με δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια να βαραίνουν την πλάτη του. Για όσους δεν γνωρίζουν, τα παιδιά αυτά (να μου επιτραπεί η έκφραση) αλωνίζουν εδώ και τρία χρόνια τους συναυλιακούς χώρους της Θεσσαλονίκης, και όχι μόνο, έχοντας μοιραστεί τη σκηνή με τα μεγαλύτερα ονόματα της εγχώριας heavy rock σκηνής (Nightstalker, Planet Of Zeus, 1000Mods, Universe217) αλλά και με σημαντικές μπάντες του εξωτερικού (Karma To Burn, Stoned Jesus) αφήνοντας πάντα τις καλύτερες των εντυπώσεων. Οι Embargo έχουν καταλάβει από νωρίς ότι η καριέρα του μουσικού χτίζεται πάνω στα σανίδια της σκηνής και ως «σπουδαγμένοι» (αφού προέρχονται όλοι από μουσικό λύκειο) μουσικοί έχουν την τεχνική κατάρτιση ώστε να σταθούν επάξια ακόμα και δίπλα στα είδωλά τους.

Έχει έρθει η ώρα, όμως, για το επόμενο βήμα και λίγο πριν την λήξη του 2016 οι Embargo κυκλοφορούν το παρθενικό τους E.P. με τον τίτλο "Mighty Killer Ant". Πέντε καλογραμμένες συνθέσεις στο instrumental heavy rock ύφος που διατηρεί η μπάντα από το ξεκίνημά της, πέντε κομμάτια γεμάτα όρεξη και ζωντάνια, γεμάτα «δίψα» για δημιουργία αλλά και γεμάτα σεβασμό για τα συγκροτήματα που τους επηρέασαν. Αν οι Embargo είχαν διαμορφώσει ήδη έναν προσωπικό και ξεχωριστό ήχο, θα  είχαμε βγει ήδη στους δρόμους με τα ρούχα σκισμένα και θα ουρλιάζαμε στην πανσέληνο. Οι επιρροές από Kyuss και Karma To Burn είναι φανερές και αυτό δεν θα ενοχλήσει κανέναν αφού όπως προαναφέραμε το συγκρότημα βρίσκεται ακόμα στα πρώτα του βήματα. Το σημαντικό είναι ότι οι πιτσιρικάδες δείχνουν ήδη την ικανότητα να συνθέτουν ολοκληρωμένα κομμάτια με πιασάρικες μελωδίες και groovy ρυθμούς. Αυτό που άλλοι χρειάστηκαν μια ζωή για να το καταφέρουν, το επιτυγχάνουν οι Embargo με συνοπτικές διαδικασίες. Αυτό είναι το αποτέλεσμα όταν αναμειγνύεις ουσιαστική μουσική παιδεία με πραγματική αγάπη γι' αυτό με το οποίο ασχολείσαι.

Οι Embargo έχουν καταφέρει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να ανέβουν πολλά σκαλοπάτια. Δεν πρέπει να ξεχνούν, όμως, ότι βρίσκονται ακόμα στην αφετηρία και έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν πολλές και υψηλότερες κορυφές. Τα παιδιά αυτά διαθέτουν το ταλέντο να γίνουν ένα πραγματικά μεγάλο συγκρότημα, να γίνουν «μεγαλύτεροι» από τα είδωλά τους. Είναι, όμως, εξίσου πιθανό να μη συμβεί τίποτα και σε μερικά χρόνια να λέμε «Θυμάσαι εκείνα τα πιτσιρίκια που είχαν βγάλει εκείνο το γαμάτο EP, τι να απέγιναν;».

Είναι μεγάλη ευθύνη να κριτικάρεις ένα νεαρό συγκρότημα στην πρώτη του δισκογραφική  δουλειά. Για τον λόγο αυτόν δεν θα συμβουλέψω τους Embargo για τη μουσική τους πορεία. Θα τους συμβουλέψω να βάζουν το μυαλό τους να δουλέψει, να βάλουν το σώμα τους να δουλέψει και να αφήσουν την ψυχή τους να δουλεύει από μόνη της, Όλα τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν.

  • SHARE
  • TWEET