Bottomless

Bottomless

Spikerot Records (2021)
Από τον Πάνο Ζαρκαδούλα, 20/07/2021
Οι Ιταλοί τιμούν δεόντως και επιτυχώς το doom των Δημιουργών του
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Όχι απλά καλά, σχεδόν τέλεια μας πάει η χρονιά μικρά μου ντουμάκια. Ποσότητα και ποιότητα βαδίζουν χέρι χέρι, ενώ οι εκπλήξεις δε σταματούν. Τα ντεμπούτα ασκούν αυτήν την ιδιαίτερη γοητεία του αγνώστου και της προσμονής, όμοια με το άνοιγμα ενός kinder αυγού - έκπληξη. Το ιταλικό τρίο στέκει στην παραδοσιακή μεριά του doom με εμφατικό τρόπο: «Ο Iommi και οι τρεις Απόστολοί του ήρθαν στη γη να μας χαρίσουν τη δύναμη του σκοταδιού και των ριφ». Ευλόγησον.

Παραδοσιακά, το doom των γειτόνων και εσχάτως πρωταθλητών Ευρώπης, έτρεφε μεγάλη αγάπη στον occult και στον horror χώρο. Αυτό που κυριαρχεί εδώ όμως, είναι η αρχαϊκή μορφή του, μία σταθερή ακολουθία ονομάτων ανά τα χρόνια: Sabbath, Pentagram, Count Raven, Saint Vitus, Trouble. Μιμητές ή τιμητές; Έχουμε χορτάσει και από τα δύο είναι η αλήθεια και εννοείται ότι προτιμούμε το δεύτερο. Ειδικά αν οι συνθέσεις είναι αξιόλογες και εμφανίζεται ο όποιος χαρακτήρας της μπάντας.

Η κιθαριστική δουλειά είναι σε υψηλά επίπεδα, ομοίως και η παραγωγή, οργανική, με ρετρό βάση αλλά και ένα μειονέκτημα: αδικεί εμφανώς το μπάσο, το οποίο στο doom το θέλουμε να μας χτυπάει κατευθείαν στο στήθος, στέλνοντας δονήσεις σε όλο το σώμα. Ιδιαίτερα θετικό επίσης το γεγονός, ότι υπάρχει ηχητική ποικιλία, αποφεύγοντας έτσι την παγίδα του ίδιου tempo και επομένως της ανίας. Κλασικά doom περάσματα, κάνα δυο up tempo συνθέσεις (the Cathedral way), hard rock ύφος και λίγα stoner σημεία, ολοκληρώνουν την πρόταση των Ιταλών. Η απόδοση του Giorgio Trombino, έχοντας δύο καρπούζια στη μασχάλη (φωνητικά/κιθάρα), είναι το ίδιον της μπάντας. Ο χαρακτήρας που αναφέρθηκε πριν. Απολαυστικός εις διπλούν, άξιος συνεχιστής της doom σχολής των ριφ, όπως αυτή θεμελιώθηκε από το Μουστάκι και τον Victor Griffin.

Πρακτικά είναι αδύνατον να μη σχηματίσεις τα devil’s horns στο έμπα αυτού, να μην αρχίσεις το λίκνισμα στο Losing Shape και να μην αφεθείς στο groove του Loveless Reign. Όλες οι συνθέσεις προσφέρουν «τυρί» για τσίμπημα, είναι εμπνευσμένες από τα καλύτερα των Δασκάλων, αντισταθμίζοντας έτσι τις ολοφάνερες επιρροές τους.

Κάτι τέτοια ντεμπούτα συντηρούν τον μύθο των πρωτοδισκάκηδων, ταυτόχρονα όμως προβληματίζουν όσους ψάχνουν για μια μπάντα που θα φέρει την ολόδικη σφραγίδα της. Υπάρχει σφραγίδα και εδώ πάντως με βουλοκέρι: Doom, the ancient way. Me follow, I like a lot.

Bandcamp
YouTube

  • SHARE
  • TWEET