Bada

Bada

Pomperipossa (2020)
Από τον Αντώνη Καλαμούτσο, 26/05/2020
Μια κοντινότερη ματιά στο καλλιτεχνικό φαινόμενο που ονομάζεται Anna Von Hausswolff
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Ίσως όσοι δεν έχουν ασχοληθεί ακόμα με την Anna Von Hausswolff έχουν παρεξηγήσει κάτι: ο λόγος που την συγκαταλέγουμε στα καλύτερα εναλλακτικά ονόματα της προηγούμενης δεκαετίας αλλά και στις ποιοτικότερες γυναικείες παρουσίες του παρόντος/μέλλοντος, δεν είναι μόνο η καταπληκτική της φωνή. Πρωτίστως, η Anna είναι μια ανήσυχη δημιουργός, μια καλλιτεχνική φωνή που δείχνει ικανή να κουβαλήσει την κληρονομιά του πειραματικού ήχου, στο μέλλον.

Οι Bada είναι το καινούριο της γκρουπ και αποτελείται από πέντε Gothenburg-based μουσικούς, κάποιοι εκ των οποίων την πλαισιώνουν και στο προσωπικό της σχήμα. Εδώ βρίσκουν πεδίο έκφρασης οι πιο πειραματικές της ανησυχίες - εξού και ο πρόλογος - και μπορείς από τώρα να ξεχάσεις την φωνή της. Εδώ η σειρήνα απουσιάζει, στην θέση της θα βρεις μόνο την πειραματίστρια. Προχώρα λοιπόν με προσοχή, αφού έχεις πρώτα ελέγξει τις προθέσεις σου.

Ως συνήθως σε σύγχρονα γκρουπ όπως οι Bada, είναι δύσκολο να οριοθετήσει κανείς που ξεκινάνε και που διαχωρίζονται τα noise, τα ambient, τα psych rock και τα drone στοιχεία. Σίγουρα, ο ήχος και οι συχνότητες του παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο παρόν εγχείρημα, με απώτερο σκοπό την ένωση των σωμάτων μας με τον φυσικό κόσμο, κατά τους ίδιους, πάντα μέσα από την δύναμη των συχνοτήτων. Μην σε αποθαρρύνει η περιγραφή: αυτό το άλμπουμ έχει αναγνωρίσιμες ποσότητες ρυθμού και μελωδίας, τηρουμένων πάντα των αναλογιών.

Όταν, μετά από μια αρκετά ήπια ambient εισαγωγή, μπαίνει το "Klander", η όλη αίσθηση μοιάζει με κεραυνό. Οι χαμηλές συχνότητες μπορούν να βλάψουν σοβαρά τα ηχεία σου, γίνεται όμως φανερό καθώς ξεδιπλώνεται, ότι στη μουσική εδώ δεν πρόκειται να λείπουν τα καθαρά σχήματα αλλά και οι τάσεις για μεγαλοπρέπεια. Αντίστοιχα, tracks όπως τα "Ett Gammalt Ansikte" και "Avslag" δείχνουν να κωδικοποιούν όλες τις (πολλές) επιρροές που κουβαλάει η Anna από τους Swans. Εξάλλου, μετά και από την πρόσφατη συνεργασία τους, δεν θα ήταν λογικό να μην απομείνουν σημάδια.

Όσο προχωράει το άλμπουμ, γίνεται πιο θολό και αφηρημένο. Αν και ποτέ δεν δίνει την εντύπωση ενός άκρατου αυτοσχεδιασμού, η διάθεση γίνεται λίγο πιο εσωστρεφής κι αινιγματική, τα σχήματα πιο δυσδιάκριτα. Λιγότερο φιλικό στο rock αυτί αλλά και εξίσου πλούσιο σε συναισθήματα, το δεύτερο μέρος του άλμπουμ είναι πιο ανοιχτό σε ορίζοντες: τα pipe organs της Anna μπλέκονται με ακουστικά όργανα στο υπέροχο "Fogden", ενώ το εντεκάλεπτο "Dott Kluster" είναι ένα ανοιχτό σε ερμηνείες track, με στιβαρό αν και μελαγχολικό βηματισμό. Προς μεγάλη μας έκπληξη, το άλμπουμ κλείνει με το "Traslojd", σε έναν ξεκάθαρο φόρο τιμής στους Neu!, άντε, και με λίγες fuzz-αριστές κιθάρες.

Όταν το ταξίδι του "Bada" τελειώσει, θα συνειδητοποιήσεις ότι πρόκειται για ένα άλμπουμ που εξισορροπεί τέλεια τα συνθετικά του στοιχεία. Είτε αυτοαναλύεται σε space synths, δυνατές κιθάρες ή θάλασσες από drones, παρουσιάζει αξιοσημείωτες εναλλαγές και διατηρεί το ενδιαφέρον του υψηλό, κάνοντας έξοχη χρήση των μουσικών του όπλων. Είμαι σίγουρος ότι σε live συνθήκες θα χάσκουν στόματα, θα πρέπει όμως να περιμένουμε δυστυχώς αρκετά για να το διαπιστώσουμε. Οι φίλοι των πειραματικών τάσεων στο σύγχρονο rock θα βγουν κερδισμένοι από τις περιπέτειες που επιφυλάσσουν οι Bada, κι όσο για εμάς; Σημειώνουμε άλλο ένα επιχείρημα υπέρ της υπεροχής της Anna Von Hausswolff και γεμίζουμε υπέροχα το κενό μέχρι το επόμενο της άλμπουμ.

  • SHARE
  • TWEET