Arrayan Path

Dawn Of Aquarius

Pitch Black (2017)
Από τον Βασίλη Σκιαδά, 13/11/2017
Αψεγάδιαστο και γεμάτο προσωπικότητα
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

To "Dawn Of Aquarius" είναι ο δίσκος τον οποίο αυτή η ιδιαίτερη και σκληρά εργαζόμενη μπάντα από την Κύπρο χρειαζόταν. Μετά από δύο τουλάχιστον αξιοπρεπείς (με κάποιες εντυπωσιακές εξάρσεις) δίσκους (το "IV: Stigmata" του 2013 και το "Chronicles Of Light" του 2016), οι Arrayan Path επιστρέφουν με ένα σύνολο σοβαρών power metal τραγουδιών, στο οποίο συνυπάρχουν τα καλύτερα στοιχεία της έως τώρα καριέρας τους, μακριά όμως από οποιαδήποτε επιτήδευση ή «υπερπροσπάθεια», που θα έκανε το αποτέλεσμα να ακούγεται «στημένο» ή ακόμα χειρότερα, ασύνδετο και παράταιρο. Η έκτη full length κυκλοφορία των Arrayan Path είναι πιθανά το κορυφαίο album τους (σίγουρα το καλύτερο από την εποχή του κλασικού πλέον, "Ira Imperium"), σίγουρα θα αποδειχθεί σημείο αναφοράς για τους ίδιους στο μέλλον και κατ’ εμέ αποτελεί ήδη ένα άψογο παράδειγμα για το πώς το ευρωπαϊκό power metal μπορεί να είναι (πολύ) μελωδικό και ταυτόχρονα full metal σε αισθητική και ήχο.

Από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του "Dawn Of Aquarious", είναι ότι αποτελείται από δεκατρία ολόκληρα τραγούδια και δεν υπάρχει κάποιο από αυτά που να πέφτει κάτω από τα υψηλά standard ποιότητας που είναι εμφανές πως έθεσαν οι Arrayan για αυτό. Σίγουρα η διάρκεια, η οποία ξεπερνάει τη μία ώρα, είναι απαγορευτική για τουριστικές ακροάσεις, όμως όταν αφιερώσει κανείς το χρόνο που χρειάζεται, θα ανταμειφθεί πλήρως και θα εκπλαγεί ευχάριστα καθώς ο δίσκος θα ρέει στα αυτιά του αβίαστα: Κάθε τραγούδι διαθέτει «χαρακτήρα» και έχει το ρόλο του μέσα στο σύνολο, ενώ οι τεχνικές ικανότητες των μελών, η έξυπνη χρήση παραδοσιακών εγχόρδων, χορωδιακών και folk μερών, αλλά και η δυναμική παραγωγή και η ενορχήστρωση που «πάντρεψαν» όλα αυτά τα στοιχεία αρμονικά, συνθέτουν το κολάζ μιας πραγματικά σημαντικής κυκλοφορίας. Ακόμα και το εξώφυλλο έχει ωραία χρώματα και μοιάζει γοητευτικά «απειλητικό».

Ο χαρισματικός τραγουδιστής/mainman/υπερόπλο των Arrayan Path, Νικόλας Λεπτός (επίσης στους Warlord, Astronomikon), συνθέτει εκπληκτικές φωνητικές γραμμές, φοβερά κολλητικές στο μυαλό (συνέχεια τραγουδάω μέσα μου τα ρεφρέν των "The Flower Born Of Itself", "So It Shall Be Written", "Lotus Eyes"), ενώ η έκταση και η θεατρικότητά του δίνουν τη δυνατότητα στη μπάντα να δημιουργεί και να εκτελεί με δεξιοτεχνία πραγματικούς power metal ύμνους, σαν αυτούς που απολαμβάναμε κατά κόρον στα '90s από μπάντες όπως τους Stratovarius, τους Kamelot ή τους Angra: To εναρκτήριο "Equilibrium" με τη μυστηριώδη εισαγωγή, το δυναμικό "Dark Daughter Of The Snake" με το εύθραυστο όμως ρεφρέν, το ομώνυμο τραγούδι με την πληκτράτη εισαγωγή, το ανατολίτικο riff και τη μεσογειακή αύρα και το σκοτεινό "She Who Is Primordial Wisdom" είναι μερικοί από αυτούς τους ύμνους. Φυσικά, τραγούδια όπως η όμορφη power ballad "Guardian Αngel" και ο -αντί επιλόγου- δυναμίτης "Garland Of Skulls" όχι μόνο δεν υστερούν αλλά και μεγαλώνουν μέσα σου με κάθε ακρόαση, ειδικά το τελευταίο που είναι και το πιο δυναμικό/heavy τραγούδι του δίσκου.

Μετά από όλα αυτά, νομίζω πως δεν χρειάζεται να τονίσω περισσότερο ότι ο "Υδροχόος" είναι μία από τις καλύτερες metal κυκλοφορίες του τρέχοντος έτους και ένας από τους ποιοτικότερους power metal δίσκους της τελευταίας πενταετίας και μάλιστα, χαλαρά. Οι Αrrayan Path μας προσφέρουν έναν αψεγάδιαστο και γεμάτο προσωπικότητα δίσκο σε ένα ιδίωμα το οποίο συχνά τα τελευταία χρόνια παραπαίει ανάμεσα στη γραφικότητα και το Eurovision-ικό φραμπαλά.

  • SHARE
  • TWEET