Apache Tomcat

¿What's Later (Homes)?

Disques ARC! (2014)
Από την Κατερίνα Μυτιληναίου, 16/06/2014
No-budget μουσική ευδαιμονία κατευθείαν απ' τα γκαράζ του Τέξας
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Λίαν προσφάτως, ήρθε πάλι μια ευλογημένη μέρα που έπεσα με τα μούτρα, αν και παντελώς τυχαία, πάνω σ' ένα δισκάκι που με εξέπληξε  ευχάριστα. Ξέρετε· απ' αυτά τα παντελώς άγνωστα γκρουπάκια -συνηθώς απ'την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού- που με λίγα ή και καθόλου δολλάρια, σου παρουσιάζουν ένα εξαιρετικό τελικό προϊόν και σε αφήνουν σύξυλο να αναρωτιέσαι «εσύ γιατί δεν γράφεις / παίζεις / τραγουδάς / ζωγραφίζεις / φτιάχνεις-και-καφέ σαν κι αυτούς;».

Αν έπρεπε ντε και σώνει να κατατάξουμε την μουσική του εν λόγω πονήματος σε κάποιο είδος, θα το έθετα διπλωματικά ως indie experimental pop-rock με ambient-psych στοιχεία, αλλά δεν το θέτω καθολου, αφού νομίζω είναι παντελώς άσκοπο και άκρως παρακινδυνευμένο. Τελικά, σημασία έχει απλώς ότι αυτός ο δίσκος ακούγεται εύκολα (με την καλή έννοια) κι ευχάριστα και θυμίζει πολλά μικρά ωραία πραγματάκια, με έμφαση στο νοτιοαμερικανικό ηχόχρωμα που μ' αρέσει. Οι Apache Tomcat μας έρχονται κατευθείαν απ' τα γκαράζ του Ώστιν, Τέξας, κι έχουν ήδη κάποια EP κι δύο ακόμη δίσκους στο ενεργητικό τους.

Η αλήθεια είναι πως δυσκολεύτηκα αρκετά στη συλλογή των απαραίτητων πληροφοριών για το άλμπουμ και τον καλλιτέχνη (αφού στην πραγματικότητα φαίνεται πως έχουμε να κάνουμε με την καλλιτεχνική έκφραση του Alex κατά βάση), αλλά αυτά έχει η indie μουσική σκηνή: Ο ιδρυτής τους, Alex Rodriguez, εμφανίζεται ως μέλος της ομάδας ακτιβιστών της ελεύθερης διακίνησης της μουσικής Royalty Sir της κοινότητας του YouTube, προτρέποντάς μας να «κατεβάσουμε» και να απολαύσουμε τη μουσική του δωρεάν, «χωρίς το στρες των πνευματικών δικαιωμάτων». Σας μεταφέρω επί λέξη: «...αυτή η ελεύθερης χρήσης μουσική μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε project, εφαρμογή, παιχνίδι, βίντεο ή ό,τι άλλο μπορειτε να σκεφτείτε. [...] Αν κάποια εταιρεία διεκδικήσει δικαιώματα, κυνηγείστε την μέχρι τέλους!».

Τα περισσότερα απ' τα δεκαεφτά τραγούδια του δίσκου είναι ηχογραφημένα το φθίνοπωρο που μας πέρασε στην ARC και μερικά σε σπίτια και γκαράζ φίλων ή μελών της μπάντας, ενώ το artwork του εξώφυλλου αποτελεί κι αυτό δημιούργημα της εξαιρετικής αισθητικής του ταλαντούχου κ.Rodriguez. Ο ήχος είναι σαφώς low-fi και «μέσα απ' το πηγάδι», όπως ταιριάζει στην όλη αισθητική του εγχειρήματος, και τα επιλεγμένα samples δένουν όλα τα κομμάτια μεταξύ τους, συνθέτοντας τελικά ένα concept album. Στ' αυτιά μου ξεχωρίζουν τα γρήγορα "Rockin' In The Jungle", "Fuck Ted Dansik" αλλά και το ανατολιτικοπρεπές "Rock Cha" και το εξαιρετικό ορχηστρικό "La Hacienda", που είναι και ο λόγος που έψαξα εξ αρχής την μπάντα, που ήδη μ' έκανε ν' αναρωτιέμαι «"What's Later?"».

Κάτι τέτοιες προσπάθειες πέφτουν στην αντίληψή μου κι αισθάνομαι τυχερή που ζω στις μέρες του Διαδικτύου, γιατί αλλιώς δεν θά'χα την παραμικρή ελπίδα...

Βγαίνει και σε κασέτα on demand στο asteeznile@yahoo.com (ναι, ξέρω, αλλά είπα να το πω...).

Οι Apache Tomcat είναι:
Alex Ramirez [μουσική / στίχοι / φωνή / ό,τι άλλο υπάρχει]
T.G. Jonny [κιθάρα / μπάσο / ντραμς]
Max Vissel [κιθάρα / ντραμς / rhodes]
Devin Shannon [κιθάρα / φωνητικά]
Juan Rangel [σαξόφωνο / φλάουτο]
Hondo Russell [ντραμς / φωνητικά]
John Ranck [ντραμς]
  • SHARE
  • TWEET