Οι U2 τιμούν τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τη «Ματωμένη Κυριακή»

Οι Bono και The Edge απέδωσαν ακουστικά το κλασικό "Sunday Bloody Sunday"

31/01/2022 @ 13:46

Την Κυριακή 30 Ιανουαρίου συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από τα γεγονότα που έμειναν στην ιστορία ως «Ματωμένη Κυριακή».

Το 1972, μέλη του 1ου Τάγματος του Βρετανικού Συντάγματος Αλεξιπτωτιστών, άνοιξαν πυρ ενάντια σε ειρηνική διαδήλωση διαμαρτυρίας Καθολικών που ζητούσαν την αποχώρηση των βρετανικών δυνάμεων και την ένωση της Βόρειας Ιρλανδίας με την Ιρλανδία.

Ως αποτέλεσμα, δεκατρία άτομα έχασαν τη ζωή τους, ενώ μερικούς μήνες αργότερα, άνδρας που είχε τραυματισθεί εκείνη την ημέρα κατέληξε, λογιζόμενος ως το ανεπίσημο δέκατο τέταρτο θύμα, αφού επισήμως ο θάνατος του αποδόθηκε σε όγκο στο κεφάλι.

Η ιστορία, αποτελεί και το επίκεντρο του διάσημου τραγουδιού των U2, "Sunday Bloody Sunday", το οποίο περιλαμβάνεται στο  κλασικό τους άλμπουμ "War", που κυκλοφόρησαν το 1983, το οποίο υπενθυμίζεται πως περιλαμβάνεται στα 100 alternative άλμπουμ των '80s, όπως αναδείχθηκαν από τη συντακτική ομάδα του Rocking.

Με αφορμή την συμπλήρωση μισού αιώνα από τα θλιβερά γεγονότα, και εν μέσω εκδηλώσεων μνήμης σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Bono και The Edge έδωσαν στη δημοσιότητα μια ακουστική εκδοχή της σύνθεσής τους, την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε παρακάτω, προσαρμόζοντας παράλληλα μέρος των στίχων ώστε να εκσυγχρονιστεί το μήνυμά τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 2010, όταν και δημοσιοποιήθηκε το επίσημο πόρισμα γύρω από τα συμβάντα, το οποίο και ανέδειξε πως καμία πράξη του πλήθους ή των θυμάτων δεν δικαιολογούσε τους πυροβολισμούς, με αποτέλεσμα η Βρετανική Κυβέρνηση μέσω του Προέδρου David Cameron να ζητήσει επίσημα συγγνώμη, ο Bono είχε τοποθετηθεί με άρθρο του στους New York Times.

Σε σχετικά νέα με τους U2, υπενθυμίζεται πως το συγκρότημα επέστρεψε με νέο single τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ εντύπωση προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του Bono αναφορικά με τη φωνή του, καθώς και το όνομα και τη δισκογραφία του σχήματος.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by U2 (@u2)

  • SHARE
  • TWEET