Christoph Schneider: «Στην πρώην μπάντα μου έπαιζαν κατάσκοποι»

Ο drummer των Rammstein εξομολογείται πως πράκτορες της κυβέρνησης συμμετείχαν στους Die Firma

03/07/2020 @ 11:21

Πριν από τη δημιουργία των Rammstein, ο Christoph Schneider συμμετείχε σε μια μπάντα του Ανατολικού Βερολίνου με όνομα Die Firma.

Η μουσική των Die Firma είχε αρκετές goth επιρροές και παραδόξως ιδιαίτερα καταγγελτικούς, αιχμηρούς, στίχους. Ωστόσο, ο drummer της γερμανικής μπάντας ισχυρίζεται πως δυο από τα μέλη της ήταν κυβερνητικοί πράκτορες.

Ο Schneider είπε: «Οι Die Firma ήταν μια new wave punk μπάντα. Το στυλ ήταν σκοτεινό με gothic επιρροές. Είχαμε στίχους κατά του συστήματος. Αυτό δεν ήταν επιτρεπτό, αλλά εμείς ήμασταν ένα underground συγκρότημα. Και τα υπόλοιπα μέλη των Rammstein ήταν σε αντίστοιχες μπάντες».

«Η κυβέρνηση είχε ανθρώπους της παντού. Το αστείο είναι ότι δεν μπορούσα να φανταστώ πιο σκληρή μπάντα από τη δικιά μας στην εποχή, και είχαμε δυο άτομα που ήταν κατάσκοποι - ο τραγουδιστής και ο πληκτράς! Απίστευτό. Δεν ήταν, ωστόσο, επαγγελματίες: είχαν προσληφθεί και έπαιρναν έναν πολύ μικρό μισθό για να δίνουν αναφορά κάθε τόσο για τη μουσική σκηνή», συνέχισε ο drummer των Γερμανών.

Με δεδομένες τις απαγορεύσεις στους μουσικούς και τους καλλιτέχνες, ήταν απαραίτητο για την κυβέρνηση να διεισδύσει στην μουσική κοινότητα. Ακόμα και για να παίξουν ένα show ή να επικοινωνήσουν με τους χρηματοδότες, οι μουσικοί έπρεπε να πάρουν ένα πιστοποιητικό που αποδείκνυε την νομιμότητά τους. Για να λάβουν το πιστοποιητικό, τα συγκροτήματα έπρεπε να παίξουν μπροστά σε μια επιτροπή, κυρίως αυθεντικό υλικό, το οποίο τις ανάγκαζε να είναι δημιουργικές. Στην ουσία, η κυβέρνηση ήλεγχε ποιος μπορούσε να κάνει συναυλίες και ποιος όχι και το μισθό των μουσικών.

Πληροφορίες από την εποχή αναφέρουν πως η STASI, η Υπηρεσία Ασφάλειας της Ανατολικής Γερμανίας, είχε έναν πληροφοριοδότη ανά 6,5 κατοίκους. 

Διαβάστε εδώ την κριτική από τον περσινό, ομώνυμο, δίσκο των Rammstein, o οποίος ανήκει στα καλύτερα άλμπουμ της περασμένης δεκαετίας σύμφωνα με το Rocking.

  • SHARE
  • TWEET