«Έφυγε» ο θρυλικός Jon Zazula της Megaforce Records

Μένει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που έβαλε τους Metallica στην δισκογραφία

02/02/2022 @ 11:47

Έφυγε εχθές από τη ζωή σε ηλικία 69 ετών ο θρυλικός Jon Zazula.

Ήταν αφεντικό της Megaforce Records και συνιδρυτής της εταιρείας μαζί με την δεύτερη σύζυγό του Marsha.

Το δυσάρεστο γεγονός έρχεται μόλις έναν χρόνο μετά τον χαμό της Marsha Zazula από καρκίνο.

Ο Jonny Z, όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι του, έπασχε από οστεοπενία, χρόνια φλεγμονώδης απομυελινωτική πολυνευροπάθεια (CIDP) και από την πνευμονική πάθηση COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease).

Στον αποχαιρετισμό της, η κόρη του ζεύγους  Rikki αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο πατέρας της έχτισε μια αυτοκρατορία ξεκινώντας από ένα κουτί με δίσκους σε μια υπαίθρια αγορά.

Ο Zazula θα μείνει  στην ιστορία ως ο άνθρωπος που έβαλε τους Metallica στην δισκογραφία και ο πρώτος τους manager, κυκλοφορώντας μέσω της Megaforce το ντεμπούτο "Kill 'Em All" το 1983 και το "Ride The Lightning" την επόμενη χρονιά.

Επεκτείνοντας τις δραστηριότητές του δισκάδικου Rock N Roll Heaven, συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη του thrash metal κατά την δεκαετία του '80 μέσω μακροχρόνιων συνεργασιών με σχήματα όπως οι Anthrax, οι Testament και οι Overkill.

Σημαντικοί σταθμοί στην πορεία της εταιρείας ήταν η διάθεση του "Melissa" των Mercyful Fate στην αγορά των Η.Π.Α., η συνεργασία με τον Ace Frehley των Kiss καθώς και η κυκλοφορία του "Into Glory Ride" των Manowar.

Υπό την αιγίδα της Megaforce κυκλοφόρησαν ακόμη μεταξύ άλλων δουλειές των Bad Brains, Blue Cheer, Clutch, Exciter, Fozzy, Grave Digger, Icon,  Johnny Winter, King's X, Living Colour, M.O.D., Meat Puppets, MindFunk, Ministry, Mushroomhead, Raven, S.O.D., Tribe After Tribe, TT Quick και Vio-lence.

Το 2019 βγήκε στην αγορά η αυτοβιογραφία "Heavy Tales: The Metal. The Music. The Madness. As Lived By Jon Zazula".

  • SHARE
  • TWEET