Οι Isis το Μάιο στη χώρα μας

28/02/2005 @ 16:39
Η Damaged Productions παρουσιάζει τους Isis (USA), Jesu (UK), Tim Hecker (Canada) το Σάββατο 21 Μαϊου 2005 στο Ρόδον Club (Μάρνης 24, Αθήνα). Είσοδος: 30 ευρώ, Ώρα έναρξης: 21:00. Οι Isis δημιουργήθηκαν το φθινόπωρο του 1997 από τον γραφίστα και ιδιοκτήτη της Hydrahead Records, Aaron Turner (κιθάρα, φωνητικά, ex-Unionsuit), τον Jeff Caxide (μπάσο, ex-Cable ) και τον Aaron Harris (drums, ex-Loga). Χωρίς να αφήσουν πίσω τους το metal και hardcore υπόβαθρο τους, ξεκινάνε τις μουσικές τους αναζητήσεις με κύριες επιρροές τον μινιμαλισμό των Earth και Sleep, την εκκεντρικότητα των Melvins συνδιασμένη με τον πειραματισμό των Godflesh αλλά και το βάρος της αισθητικής των μεγάλων Neurosis. Με την προσθήκη ηλεκτονικών στοιχείων από τον C. Mereshuk, οι Isis εμπλουτίζουν τον ήδη τεράστιο ήχο τους και δείχνουν από τα πρώτα τους βήματα οτί θα αποτελέσουν μια συνεχή εξελίσιμη μπάντα.

Το 1998 κυκλοφορούν το μοναδικό τους demo ηχογραφημένο στα Salad Days studios και αρχίζουν να παίζουν ασταμάτητα live με μπάντες όπως οι Converge, Soilent Green, Eyehategod, Dillinger Escape Plan και Cable. Λαμβάνουν θετικότατες αντιδράσεις και αποκτούν πολύ καλή φήμη για τις ζωντανές εμφανίσεις τους, ενώ στα τέλη του 1998, κυκλοφορούν το ντεμπούτο EP τους ‘Mosquito Control’ ηχογραφημένο στα God City studios από τον K. Ballou (Converge). To ‘Mosquito Control’ αποτελεί την πιο σκληροπυρηνική δουλειά των Isis, μιας και κινείται στα χνάρια των Eyehategod, Neurosis και Today Is The Day με έναν πολύ ακραίο και σκοτεινό ήχο. Με την κυκλοφορία του ‘Mosquito Control’ προστίθεται στην μπάντα ο M. Gallagher (Cast Iron Hike) στις δεύτερες κιθάρες και την θέση του Mereschuk αναλαμβάνει ο J. Randall (Agoraphobic Nosebleed) και αμέσως φεύγουν για περιοδεία μαζί με Converge και Cavity και μετά με Ire και Anodyne. Το 1999 κυκλοφορούν το ‘Red Sea’ EP και αντικαθιστούν τον αποχωρήσαντα J.Randall με τον C. Meyer και βγαίνουν σε περιοδεία με τους Cave In ενώ παίζουν και κάποιες κοινές εμφανίσεις με τους Neurosis, οι οποίοι δηλώνουν πλέον θαυμαστές της μπάντας.

Το 2000 κυκλοφορούν τον πρώτο τους ολοκληρωμένο album με τον τίτλο ‘Celestial’ και προκαλούν αίσθηση στον παγκόσμιο εναλλακτικό/πειραματικό ακραίο ήχο. Με μια μαμουθώδης βαριά και κλειστοφοβική παραγωγή, οι Isis συνθέτουν απίστευτα αργόσυρτα και μακροσκελή κομμάτια, εμπλουτισμένα αυτήν την φορά με μελαγχολικές μελωδίες και ακόμη περισσότερα instrumental σημεία. Παράλληλα με τις ατελείωτες εμφανίσεις για την προώθηση του ‘Celestial’, οι Isis, κυκλοφορούν μέσω της Neurot -εταιρείας των Neurosis- το ‘Sgnl>05’ MCD, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί μια συνέχεια του ‘Celestial’. Με έναν πιο ήπιο και πειραματικό χαρακτήρα, καθώς και με ένα remix από τον J. Broadrick (Jesu, Godflesh, Final, Techno Animal, κ.α.) οι Isis εδραιώνονται πλέον και πέρα από τα στενά όρια του underground.

Το 2002 κυκλοφορούν μέσω της Ipecac,εταιρείας του Mike Patton (ex-Faith No More, Mr.Bungle, Tomahawk, Fantomas), το ‘Oceanic’ το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο βήμα της μπάντας. Με μια σαφώς πιο ήρεμη ατμόσφαιρα και κρατώντας μόνο την βαρύτητα του ήχου τους από το προηγούμενες δουλειές τους, το ‘Oceanic’ είναι η ιδανική απόδειξη δυναμικής αρμονίας μεταξύ βαρύτητας και μελωδίας. Ο μουσικός παγκόσμιος τύπος τους αποθεώνει και μάλιστα το σεβαστό Αγγλικό περιοδικό Terrorizer το κυρήτει album της χρονιάς, ενώ βρίσκεται στις περισσότερες top 20 λίστες. Συγκρίνεται από πολλούς με την ατμόσφαιρα των Tool μέχρι και της post rock σκηνής. Μάλιστα, οι Mogwai τους καλούν να παίξουν στο ‘All Tomorrow’s Parties’ festival στο Sussex της Αγγλίας, ενώ περιοδεύουν για λίγο καιρό μαζί. Παράλληλα με τους Isis, όλα τα μέλη συνεχίζουν την μουσική αναζήτηση τους με τα projects που διατηρούν (Old Man Gloom, House Of Low Culture, Lotus Eaters, Red Sparrows αλλά και με τις κυκλοφορίες της Hydrahead, εταιρείας του A. Turner) τα οποία και αυτά λαμβάνουν μεγάλης αποδοχής, δίνοντάς τους έτσι τον τίτλο των ‘avant-metal’ οραματιστών. Λίγο μετά την περιοδεία για την προώθηση του ‘Oceanic’, κυκλοφορούν μια τετραπλή σειρά από remix των τραγουδιών του ‘Oceanic’, τα οποία έχουν επεξεργαστεί καλλιτέχνες όπως ο Mike Patton, J. Broadrick, Tim Hecker, James Plotkin, Thomas Koner και Ayal Naor (27) μεταξύ άλλων.

Το 2004, οι Isis, ολοκληρώνουν το νέο τους album ‘Panopticon’, το οποίο κυκλοφορεί πάλι μέσω της Ipecac. Μετά την κυκλοφορία του αριστουργηματικού ‘Oceanic’, οι απαιτήσεις από τον μουσικό κόσμο ήταν ιδιαίτερες ψηλές αλλά το ‘Panopticon’ αποτελεί πάλι ένα βήμα μπροστά για τον ήχο των Isis. Με περισσότερη μελωδία από κάθε προηγούμενη φορά και με εμφανής επιρροές από τον post rock ήχο, το υλικό του Panopticon χαρακτηρίζει την μουσική ωρίμανση μιας μπάντας που δείχνει να μην φοβάται τίποτα αλλά κυρίως να μην φοβάται την ίδια της την σκιά. Αναγνωρισμένο ως μια από τις καλύτερες κυκλοφορίες του 2004 και έχοντας ξεφύγει πλέον από τον στενό κύκλο του ακραίου ήχου, το ‘Panopticon’ καθιέρωνει τους Isis ως από τα καλύτερα συγκροτήματα των ημερών μας. Αν οι δίσκοι τους σας προκαλούν τα πιο έντονα ζεστά συναισθήματα, τότε η εμπειρία της ζωντανής τους εμφάνισης θα σας μεταφέρει σε έναν κόσμο, τελείως μοναδικό.

Discography:
“Demo” cassette 1998 self released
“Mosquito Control” MCD/MLP 1998 Escape Artist
“Red Sea” CDEP/8” Second Nature 1999
“Isis/Pig Destroyer Split” split 7” 1999/2000
“Sawblade” CD limited
“Celestial” CD/DLP 2000 Escape Artist/Hydrahead Europe
“Sgnl>05” MCD/MLP Neurot/Tortuga
“Oceanic” CD/DCD 2002 Ipecac/Robotic Empire, Trust No One
“Remixes Oceanic Vol. 1, 2, 3, 4” DCD/ LPs 2003 Robotic Empire/Hydrahead
“Live 1” CD 2003 official bootleg,
“Panopticon” CD/DLP 2004 Ipecac/Robotic Empire, Trust No One
“Live 2” CD 2004 official bootleg

Jesu:

Οι Jesu αποτελούν το νέο συγκρότημα του ζωντανού θρύλου Justin Broadrick. Ο J. Broadrick ξεκίνησε την πορεία του στην μουσική στην ηλικία των 14 χρονών με τους Final και το 1983 αποτέλεσε μέλος των Fall Of Because καθώς και των Napalm Death. Το 1986 αποχωρεί από τους Napalm Death και δημιουργεί τους πολύ σημαντικούς Head Of David με τους οποίους και κυκλοφορεί 3 ολοκληρωμένα albums, ενώ το 1988 δημιουργεί το πιο σημαντικό ίσως project του, τους Godflesh. Ενώ συνεχίζει να συμμετέχει σε διάφορα projects φίλων του (Scorn, God, Techno Animal, Ice, The Sidewinter κ.α.) συγκεντρώνεται πάρα πολύ στους Godflesh, οι οποίοι προτωπόροι στον χώρο του heavy industrial αποκτούν ένα cult status και γίνονται μια από τις σημαντικότερες φιγούρες της μεγάλης τότε Αγγλικής Earache Records που επικρατεί στον τότε μουσικό χάρτη. Με πολύ σημαντικές κυκλοφορίες όπως τα ‘Streetcleaner’, ‘Slavestate’, ‘Pure’, ‘Selfless’, οι Godflesh πειραματίζονται με τον ακραίο, βαρύ και αργό κιθαριστικό ήχο και με ηλεκτρονικούς ήχους προσδίδοντας ένα μοναδικό (για τότε) ambient συναίσθημα το οποίο και επηρεάζει όλες τις μεταγενέστερες μπάντες όπως οι Ministry, Fear Factory, Pitchshifter, Isis, Pelican, The Great Deceiver, Cult Of Luna μεταξύ άλλων. Το 2002 μετά από μια περιοδεία με τους Fear Factory, ο Justin Broadrick διαλύει τους Godflesh (μετά την αποχώρηση του Ben Green) και δημιουργεί τους Jesu, που αποτελούν την ώριμη συνέχεια των Godflesh. Το 2004 κυκλοφορεί μέσω της Αγγλικής Dry Run Recordings το πρώτο EP, ‘Heart Ache’, το οποίο συνδιάζει τις πιο ambient στιγμές της τελευταίας δουλειάς των Godflesh (‘Hymns’) με απίστευτες μελωδίες και μονότονα κιθαριστικά ξεσπάσματα που παραπέμπουν ακόμη και στον post rock λυρισμό των Mogwai και Godspeed You Black Emperor!. Με την επίσημη κυκλοφορία του νέου ολοκληρωμένου album μέσω της Hydrahead Records (εταιρείας του A. Turner, Isis) στις αρχές του 2005, οι Jesu θα αποτελέσουν μια από τις μεγαλύτερες αποκαλύψεις της σύγχρονης μουσικής σκηνής.

Discography:
“Heart Ache” CDEP 2004 Dry Run Recordings
“Jesu” CD/DLP 2005 Hydrahead/Conspiracy Records

Tim Hecker:

Ο Tim Hecker είναι ένας από τους ανερχόμενους καλλιτέχνες στον χώρο του ηλεκτρονικού πειραματικού ήχου. Πτυχιούχος φιλοσοφίας, χρησιμοποιεί το πανεπιστημιακό του υπόβαθρο για να επεκτείνει τις αναζητήσεις του στον ψηφιακό μουσικό χώρο και να ξεπεράσει τα σύνορα μεταξύ ρυθμού, μελωδίας και δομής. Χρησιμοποιώντας το όνομα ‘Jetone’ για τις πιο ρυθμικές και μινιμαλιστικές techno στιγμές του, ο T. Hecker συμμετέχει στην ενεργή μουσική κοινότητα του Montreal και αποτελεί μέλος της Intr_Version δισκογραφικής κολλεκτίβας ενώ κυκλοφορεί τις ambient πειραματικές δουλειές του με διάφορες σεβαστές εταιρείες, όπως η Fat Cat, Mille Plateux, Tigerbeat6 και Alien8. Έχει εμφανιστεί και συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως Kid606, Godspeed You Black Emperor!, Pole, Martin Tetrault, Goem, Sutekh, Francisco Lopez όπως επίσης έχει λάβει μέρος και στα σημαντικά festival Transmediale (Βερολίνο), MUTEK (Montreal) και στο FCMM (festival de Nouveau Cinema et Nouveaux Medias). Με οχτώ χρόνια ενεργής συμμετοχής στον μουσικό χώρο και με όλες του τις μέχρι τώρα κυκλοφορίες να έχουν αποσπάσει μόνο θαυμασμό, ο Tim Hecker αποτελεί έναν από τους καλύτερους σύγχρους μουσικούς πειραματιστές.

Discography:
“Haunt Me” CD 2001 Substractif
“My Love Is Rotten To The Core’ CD 2002 Substractif
“Trade Winds, White Noise” CD5” 2002 Parachute Magazine
“Radio Amor” CD/LP 2003 Mille Plateaux
“Mirages” CD 2004 Alien8
Σαν ‘Jetone’
“Autumnmonia” CD/LP Pitchcadet 2000
“Ultramarin” CD 2001 Force Inc.

Πληροφορίες:
Οι πόρτες του Ρόδον Club θα ανοίξουν γύρω στις 20:30 με σκοπό την έναρξη λίγο μετά τις 21:00. Γίνεται προσπάθεια για όσο το δυνατό πιο νωρίς διεξαγωγή του live άρα θα εκτιμούσαμε αν προωθούσατε το μύνημα αυτό. Σύντομα θα ανακοινωθούν και τα σημεία προπώλησης των εισητηρίων.

Όπως σε κάθε διοργάνωση της Damaged Productions, θα υπάρχει περίπτερο με τις αποκλέιστικές και μη διανομές/κυκλοφορίες μας, όπως επίσης και το επίσημο merchandise των συγκροτημάτων.

Δελτίο Τύπου

  • SHARE
  • TWEET