Οι πρώτες μουσικές ταινίες του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, Νύχτες Πρεμιέρας

28/08/2013 @ 16:42
Φέτος, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, Νύχτες Πρεμιέρας, θα λάβει χώρα από 18 έως 29 Σεπτεμβρίου στις αίθουσες Odeon Όπερα 1 & 2, Δαναός 1 & 2, Ιντεάλ, Ταινιοθήκη της Ελλάδος και Παλλάς.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα ανακοινωθεί στις 11 Σεπτεμβρίου σε συνέντευξη τύπου.

Νύχτες Πρεμιέρας - Mistaken For Strangers"Mistaken For Strangers"

Μπορείς να φανταστείς πώς θα ήταν η ζωή σου αν ο αδερφός σου ήταν ροκ σταρ; Θα άντεχες να τον βλέπεις περικυκλωμένο από αμέτρητους αμετανόητους θαυμαστές, ενώ εσύ είσαι απλώς ο roadie στην περιοδεία του; Θα είχες την υπομονή να περάσεις μήνες ολόκληρους στον δρόμο, συνοδεύοντας τις εξαντλητικές περιοδείες και τις παρασκηνιακές εντάσεις του συγκροτήματός του; Σε όλα τα παραπάνω, και σε πολλά άλλα, αναλαμβάνει να ρίξει φως το «Mistaken for Strangers», το συναρπαστικό μουσικό ντοκιμαντέρ για τους ακαταμάχητους δανδήδες της indie rock που κρύβονται πίσω από το όνομα Τhe National, σκηνοθετημένο από τον Τομ Μπέρνινγκερ, μικρότερο αδερφό του τραγουδιστή της μπάντας, Ματ.

Το «Mistaken for Strangers» μπορεί να είναι ένα φιλμ γεμάτο από τις μελωδίες και τον παλμό της νεοϋορκέζικης πεντάδας που ξεκίνησε απ' το Σινσινάτι για να κατακτήσει τον κόσμο, παράλληλα, όμως, συνιστά και την εξιλεωτική αυτοπροσωπογραφία του δημιουργού του, μια άκρως ειλικρινή ματιά στη ζωή ενός άνδρα που παρακολουθεί τους τριγύρω του να κατακτούν την επιτυχία καθώς ο ίδιος φλερτάρει κάθε στιγμή με την αποτυχία σε όλα τα επίπεδα. Κ.Θ.

VIDEO



Νύχτες Πρεμιέρας - Pussy Riot"Pussy Riot: Μια Πανκ Προσευχή"

«Η τέχνη δεν είναι ένας καθρέφτης όπου αντανακλάται ο κόσμος αλλά ένα σφυρί με το οποίο τον διαμορφώνεις». Με το παραπάνω απόφθεγμα, που ανήκει στον σπουδαίο Ρώσο ποιητή Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι, ανοίγει το ντοκιμαντέρ «Pussy Riot: Μια Πανκ Προσευχή», ένα απόφθεγμα που όταν πια πέφτουν οι τίτλοι τέλους φαντάζει πιο επίκαιρο από ποτέ. Κλείνοντας έναν χρόνο ακριβώς από την πολύκροτη φυλάκιση του φεμινιστικού πανκ συγκροτήματος Pussy Riot και το κύμα αντιδράσεων που αυτή προκάλεσε παγκοσμίως, το ντοκιμαντέρ των Μάικ Λέρνερ και Μαξίμ Ποζντορόφκιν καταγράφει την ιστορία της Νάντια, της Μάσα και της Κάτια, των τριών νεαρών κοριτσιών που συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν για «βλασφημία», στη θρησκόληπτη Ρωσία του Βλάντιμιρ Πούτιν.

Γυρισμένο σε διάρκεια έξι μηνών, με αποκλειστικό υλικό από τις πρόβες και τις δράσεις του συγκροτήματος, αυτό το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ ακολουθεί κατά πόδας τα πραγματικά πρόσωπα και τις ιδιαιτερότητές τους, που κρύβονται πίσω από τις διάσημες, πια, πολύχρωμες μπαλακλάβες. Από τη φάρσα στην τραγωδία και από τον παραλογισμό πίσω στην κατάφωρη αδικία, παρακολουθήστε στη μεγάλη οθόνη μια αληθινή ιστορία του 21ου αιώνα για ένα σύστημα εξουσίας που αποφάσισε να εξολοθρεύσει με κάθε τρόπο τρεις καλλιτέχνιδες οι οποίες ξεπέρασαν τα υποτιθέμενα όρια του καθεστώτος. Κ.Θ.

VIDEO
  • SHARE
  • TWEET