Ηχογραφήσεις του Bob Dylan κυκλοφόρησαν ώστε να μην γίνουν κοινό κτήμα

10/01/2013 @ 13:32
Η δισκογραφική εταιρία Sony Music κυκλοφόρησε εσπευσμένα, το 2012, ένα box set με ηχογραφήσεις του Bob Dylan σε εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, με αποκλειστικό σκοπό να μην απολέσουν οι συγκεκριμένες ηχογραφήσεις την προστασία που προβλέπεται από τις νομοθεσίες περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Το "The 50th Anniversary Collection" περιλαμβάνει 86 σπάνια τραγούδια του Dylan που ηχογραφήθηκαν το 1962 - την ίδια περίοδο ουσιαστικά με το ντεμπούτο του. Πέρυσι, οι ηχογραφήσεις αυτές έγιναν 50 χρόνων, γεγονός που σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσε να είχε προκαλέσει το τέλος της προστασίας των λεγόμενων περιουσιακών δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, αν οι εν λόγω ηχογραφήσεις δεν είχαν ήδη κυκλοφορήσει στην αγορά μέσα στο διάστημα αυτό των 50 ετών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, το 2011, είχε θεσπίσει κανόνες προέκτασης της προστασίας, ώστε όλα τα κράτη μέλη να συγκλίνουν στο διεθνές στάνταρ διάρκειας προστασίας 70 ετών, επεκτείνοντας κατά 20 χρόνια τη διάρκεια προστασίας στις χώρες των οποίων η νομοθεσία προέβλεπε πεντηκονταετή προστασία. Έτσι, δίσκοι των Beatles, των Rolling Stones και των The Who, μεταξύ αμέτρητων άλλων, θα συνεχίσουν να προστατεύονται σε όλες τις χώρες της Ένωσης. Η προέκταση της προστασίας, όμως, δεν θα ίσχυε για ηχογραφήσεις οι οποίες δεν είχαν ήδη διατεθεί στην αγορά και δεν είχαν αποτελέσει το αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης.

Για να μην βρεθούν, λοιπόν, οι 86 αυτές ηχογραφήσεις του Bob Dylan σε καθεστώς «κοινού κτήματος», η Sony Music διένειμε μόλις 100 αντίτυπα του "The 50th Anniversary Collection", σε δισκοπωλεία της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Σουηδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Το boxset κυκλοφορεί με τον άκρως ειλικρινή δεύτερο τίτλο "The Copyright Extension Collection, Vol 1" και εξασφαλίζει στην εταιρία τη δυνατότητα να εκμεταλλεύεται αποκλειστικά τις εν λόγω ηχογραφήσεις, καθώς ορισμένες από αυτές πρόκειται να αποτελέσουν μέρος μελλοντικών κυκλοφοριών των γνωστών συλλογών "The Bootleg Series".
  • SHARE
  • TWEET