«Με τον Cliff πέθανε και ένα κομμάτι των Metallica»

Δύο καταξιωμένοι δημοσιογράφοι θυμούνται τον Cliff Burton 28 μετά τον θάνατό του

01/10/2014 @ 13:11
To προηγούμενο Σάββατο συμπληρώθηκαν 28 χρόνια από τον τραγικό χαμό του Cliff Burton, μπασίστα των Metallica.

Το περιοδικό Metal Hammer δημοσίευσε συνέντευξη με τους Malcolm Dome και Xavier Russell, δύο από τους πλέον καταξιωμένους και γνωστούς μουσικούς συντάκτες, οι οποίοι είχαν την τύχη να ζήσουν τον Cliff από κοντά.

«Ο Cliff ήταν ένας άνδρας που έκανε αυτό που ήθελε. Δεν υποτάχθηκε ποτέ σε στιλ και συμπεριφορά που άπαντες περίμεναν μέσα στην thrash σκηνή» λέει ο Russell. «Συνήθως φορούσε μπλούζες και ζώνες Blue Oyster Cult ή Lynyrd Skynyrd, μπάντες που γούσταρε. Ακουγε ότι γούσταρε και δεν τον ένοιαζε κανενός η γνώμη».

Οι δύο δημοσιογράφοι αναφέρουν πως πάντα είχαν την αίσθηση πως οι υπόλοιποι Metallica στηρίζονταν πάνω του, καθώς ήταν, έστω λίγο, μεγαλύτερός τους. Ο Burton σύμφωνα με τους δύο άνδρες, ήταν η «ψυχή και η καρδιά της μπάντας. Αν μια ιδέα δεν άρεσε σε αυτόν, το πιο πιθανό ήταν να πεταχτεί στα σκουπίδια. Η γνώμη του ήταν πάντα σημαντική».

Υπάρχουν βέβαια και τα αστεία στιγμιότυπα με τον Dome να θυμάται χαρακτηριστικά: «Το 1985 σε ένα μεγάλο φεστιβάλ, ο Lars Ulrich γκρίνιαζε στον Cliff πως όλοι έχουν γκόμενες εκτός από αυτόν και ήθελε να μάθει γιατί. Ο Burton τον κοίταξε για λίγο και του είπε "κοίτα τον καθρέπτη"! Ο Cliff μου είχε πει πως ο Lars πάντα εκνεύριζε κάποιον με τα συνεχή παράπονά του. "Εχω όμως πολύ χρόνο και για αυτόν. Ο Lars είναι καλό παιδί" έλεγε ο Burton».

Οσο αφορά την πορεία του συγκροτήματος, που μετά το "Ride The Lightning" είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον των «μεγάλων», ο μόλις 23 ετών τότε μπασίστας, ήταν πάντα προσγειωμένος. «Θυμάμαι», λέει ο Malcolm «πως ενώ ο Lars έλεγε σε όλους πως ο επόμενος δίσκος θα είναι φοβερός και θα αλλάξει το metal, και εννοούσε βέβαια το "Master Of Puppets", ο Cliff δεν ήθελε να το ακούει. Ελεγε μόνιμα πως ποτέ δεν μπορεί να είναι κριτής της μουσικής άλλων και στόχος απλά είναι να γίνεσαι καλύτερος και να περνάς καλά με όσα πετυχαίνεις εκείνη τη στιγμή».

Συμπερασματικά, οι δύο δημοσιογράφοι θεωρούν πως τόσα χρόνια μετά πολλοί έχουν τη λάθος εικόνα για τον Cliff. Μάλιστα ο Malcolm θέλοντας, όπως λέει, να γίνει και λίγο προκλητικός, τονίζει: «Τη μέρα που πέθανε, ένα κομμάτι των Metallica πέθανε μαζί του και δεν επέστρεψε ποτέ. Ποτέ δεν ήταν το ίδιο μετά από αυτό».

  • SHARE
  • TWEET