Ακούστε την «εναλλακτική» εκδοχή του "Stairway To Heaven"

Η ελάχιστα διαφορετική μίξη του κλασικού τραγουδιού περιλαμβάνεται στην πολυτελή επανέκδοση του "Led Zeppelin IV"

23/10/2014 @ 18:04
Ο John Paul Jones μιλώντας πριν λίγο καιρό στο Rolling Stone είπε πως το "Stairway To Heaven" έχει όλα τα στοιχεία για τα οποία έλαμψαν οι Led Zeppelin.

Ακούστε το από εδώ και βρείτε τις μικρές λεπτομέρειες στο επονομαζόμενο "The Sunset Sound mix" το οποίο ηχογραφήθηκε στο Λος Αντζελες πριν από την version που άπαντες γνωρίζουν.

«Είναι πάντα ενδιαφέρον να ακούς πράγματα που ξέρεις τόσο καλά, διαφορετικά αλλά και τόσο παρόμοια. Σου δίνει μια άλλη αντίληψη, ακούς νέα πράγματα» δηλώνει ο μπασίστας των Zeppelin, ο οποίος θυμάται να έχει διαβάσει πως στο φινάλε υπάρχει ένα από καλύτερα μέρη μπάσου που υπήρξαν ποτέ. «Δυστυχώς είναι πιο κάτω από ένα από τα κορυφαία κιθαριστικά σόλο» αστειεύεται. «Και πάλι, παραμένει αγαπημένο».

Ο Jimmy Page προσθέτει πως αυτή η μίξη είναι η προσωποποίηση όλων όσων χαρακτηρίζουν το τραγούδι. «Είναι ένα guitar mix, για να πω την αλήθεια» είναι τα λόγια του. Το περισσότερο βέβαια μέρος του τραγουδιού είναι παρόμοιο με την τελική μίξη (λίγο echo παραπάνω), με τις μικροδιαφορές να ξεκινούν στο 6:43 με το ριφ που ακούγεται πίσω από τα φωνητικά να είναι ελαφρώς διαφορετικό. Στο 7:04 ο Robert Plant τραγουδά "turns to gold" αντί "turns to stone" ενώ στο 7:27 ξεκινά ελάχιστα νωρίτερα το τελικό ριφ.
  • SHARE
  • TWEET