Transit, Stille Opprör, Goldlog @ 6 D.O.G.S., 06/02/10

Από τον Κώστα Σακκαλή, 10/02/2010 @ 16:08
Οι πρώτες κουβέντες ανήκουν δικαιωματικά στο χώρο. Ήταν η πρώτη μου επίσκεψη εκεί και ομολογώ ότι αποκόμισα μόνο θετικές εντυπώσεις. Το 6 D.O.G.S. αποτελεί ένα μέρος που λειτουργεί ταυτόχρονα ως μπαράκι και ως συναυλιακός χώρος προσφέροντας τα καλύτερα και από τους δύο κόσμους. Το μεν μπαρ σου δίνει την ευκαιρία να πιεις το ποτό σου άνετα καθήμενος, χωρίς να χάσεις την ακουστική αλλά και (ανάλογα τη θέση) την οπτική επαφή με τη σκηνή, ενώ ο χώρος της συναυλίας αποδίδει έναν αξιοπρεπή ήχο και είναι ιδανικός για βραδιές που θα μαζεύουν μέχρι 100 άτομα.


Κάπου τόσοι μαζεύτηκαν και το βράδυ του Σαββάτου για να δουν... τι, αλήθεια; Πιθανότατα θα πίστευε κανείς ότι οι περισσότεροι ήταν παρακινούμενοι από την ιστορία των In The Woods όμως τόσο οι συζητήσεις στα πηγαδάκια όσο και η συμπεριφορά στη συναυλία έδειχνε ότι το κοινό ήταν εξοικειωμένο με το θέαμα που θα παρακολουθούσε και τις νέες περιπέτειες τόσο του Jan Kenneth "Transit" Transeth (φωνή των In The Woods) όσο και του Christer Andre Cederberg (κιθάρα των ίδιων).Οπαδούς είχαν και οι Goldlog που άνοιξαν αυτό το μίνι φεστιβάλ οικογενειακού τύπου. Καθόλου άδικα αν κρίνω από αυτό που ακούσαμε. Τα ατμοσφαιρικά progressive folk τραγούδια τους άγγιξαν το κοινό και κέρδισαν ζεστό χειροκρότημα. Βασίζονται εμφανώς στη φωνή της Ingjerd Kolstad που είναι εντυπωσιακή αν και ελαφρώς μονοδιάστατη. Όταν όμως συνδυάζεται με τα αντρικά φωνητικά είτε του (ελαφρώς τρακαρισμένου) Ian Kolstad, είτε του Jan Transteh που συμμετείχε σε ένα τραγούδι, αποδίδει τα μέγιστα. Ονειρικοί και μελωδικοί κυρίως, με την ακουστική κιθάρα του Ian να οδηγεί τα τραγούδια και ορισμένα ξεσπάσματα ηλεκτρισμού να διανθίζουν εκεί που χρειαζόταν τον ήχο. Αξιοσημείωτη η εκπληκτική απόδοση της τριλογίας "Sing Your Song Part I / Part II / The End", που αποτέλεσε μία από τις κορυφαίες στιγμές της βραδιάς ούτως ή άλλως, και το γεγονός ότι ο μπασίστας τους πρέπει να είναι ο πιο κοντός Σκανδιναβός που πατάει τη Γη.Setlist: I Feel You / Evil Clowns / Knight Of Protection / A Song For You / Mellow Kind Of Land / Sing Your Song Part 1-Part 2-The End / I' ll Make You Understand / AAA (ακυκλοφόρητο)

Η συνέχεια ανήκε στους Stille Opprör ηγέτης των οποίων είναι ο Cederberg. Το δικό τους στυλ επιχείρησε να ανεβάσει κάπως τους τόνους παίζοντας πιο κοντά στο alternative και στο punk μην μπορώντας όμως να κερδίσουν απόλυτα το κοινό. Είχαν τις στιγμές τους, ενώ η συμμετοχή της αδερφής του Cederberg στο τραγούδι άφησε θετικές εντυπώσεις, σε γενικές γραμμές όμως ήταν η ώρα που κινήθηκε περισσότερος κόσμος προς το μπαρ. Τους δίνω το ελαφρυντικό όμως ότι πιθανόν να τους μείωσε στα μάτια μας το γεγονός ότι βρέθηκαν ενδιάμεσα σε δύο εξαιρετικές παραστάσεις......γιατί τέτοια ήταν και αυτή που ακολούθησε με τον Jan Kenneth Transeth ή Transit αν προτιμάτε. Με έναν μεγάλης ομορφιάς προσωπικό δίσκο στις πλάτες του, η εμβληματική φιγούρα του πήρε θέση στη σκηνή και πριν καλά καλά το καταλάβουμε, η φωνή του γέμισε το χώρο το ίδιο καλή, αν όχι καλύτερη, από ότι ακούγεται από την ψηφιακή αναπαραγωγή του cd. Δίπλα του ο Cederberg παρέμεινε στην lead κιθάρα.Η εισαγωγή έγινε με το "Estrangeiro / New Man" που εκτός από ένα από τα εντυπωσιακότερα τραγούδια του "Decent Man On A Desperate Moon" αποδείχθηκε και πολύ συναυλιακό, με τους θεατές να επαναλαμβάνουν το ρεφρέν εν χορώ. Σχεδόν ολόκληρο το άλμπουμ παίχτηκε και αποδόθηκε εξαιρετικά. Τα διαλείμματα ανάμεσα στα τραγούδια χρησίμευαν για να κουρδίζεται η (κρεμασμένη πάνω του από ένα σκοινί) κιθάρα του Transit αλλά και για τις απαραίτητες στιγμές επικοινωνίας και αβρότητας με το κοινό. Επί τούτου μάλιστα ανέδειξε την κιθάρα του ως το τρίτο του παιδί και δήλωσε ότι είναι «μονίμως ξεκούρδιστη όπως και τα δύο του παιδιά, όπως και ο ίδιος εξάλλου».Η ώρα του encore ήρθε τελείως φυσιολογικά χωρίς το συγκρότημα να αποχωρήσει από τη σκηνή κάτι που θα ερχόταν αντίθετο τόσο με το οικείο κλίμα που είχε αναπτυχθεί όσο και με την χωροθέτηση της σκηνής που δεν επέτρεπε τέτοιες πολυτέλειες. Εξίσου φυσιολογικά ήρθαν και δύο τραγούδια των In The Woods προς τέρψιν των παρευρισκόμενων. Αμφότερα από το "Strange In Stereo", παίχτηκαν για πρώτη φορά στις πρόσφατες εμφανίσεις τους μετά από σχεδόν δέκα χρόνια. Η αντίδραση ήταν η αναμενόμενη ενώ πολλοί νοστάλγησαν τις πιο οργισμένες ερμηνείες του Transit δείγμα των οποίων ακούσαμε σε αυτά.Η βραδιά έκλεισε με ευχαριστίες από τους μουσικούς για τη θερμή υποδοχή και παρατεταμένο χειροκρότημα από το κοινό που ένιωθε απόλυτα δικαιωμένο για την επιλογή του να επενδύσει στη μουσική των Νορβηγών για να περάσει το Σαββατόβραδό του.Setlist: Estrangeiro-New Man / You And Me And Then Some / The Girl And The Road / Jokes Aside / Miller Song / Damned If You Don' t / Honey (ακυκλοφόρητο) / Bleed On Me / Anima Pt III / Ion / Closing In


Κώστας Σακκαλής
  • SHARE
  • TWEET