Rockwave Festival 2006: Guns N' Roses, Star Star

Από τον Παναγιώτη Λουκά, 13/07/2006 @ 13:48
Ένα είναι σίγουρο: τα 10 χρόνια του Rockwave γιορτάστηκαν με τον καλύτερο τρόπο, με ένα εξαιρετικό δώρο προς τους Έλληνες οπαδούς, την έλευση των Guns N' Roses. Πριν το live είχα ενδοιασμούς αφ' ενός μεν ως προς την προσέλευση του κοινού, μιας και η συναυλία είχε ανακοινωθεί μόλις λίγες ημέρες πριν, αφετέρου δε ως προς την αντίδραση του κοινού σε τυχόν καθυστέρηση των Gn'R.Απ' το πρωί είχαμε πληροφορηθεί για την παρουσία του Izzy μαζί με τους Gn'R και όλοι περιμέναμε με ανυπομονησία το live. Οι Star Star βγήκαν στην σκηνή γύρω στις 20:00 και τελείωσαν το set τους μετά από περίπου 1 ώρα, κάνοντας άλλη μια δυναμική εμφάνιση και ζεσταίνοντας με τον καλύτερο τρόπο τον κόσμο που είχε αρχίσει να γεμίζει το χώρο.

Με μια «νορμάλ» καθυστέρηση για τα δεδομένα των Gn'R, περίπου μίας ώρας, το φώτα έσβησαν στις 22:05, από τα ηχεία ακούστηκε intro που παρέπεμπε σε κινηματογραφική ταινία και στη συνέχεια η μαγική στιγμή ήρθε. Το χαρακτηριστικό riff του "Welcome To The Jungle" ακούγεται και ο Axl φωνάζει «you know where you are?». Από εκεί και πέρα το Terra Vibe μετατράπηκε σε ένα ατελείωτο mosh pit. Έχω δει mosh pit στις πρώτες σειρές να φτάνει μέχρι τους ηχολήπτες, αλλά να φτάνει μέχρι πίσω δεν έχω ξαναδεί. Στη συνέχεια "It's So Easy" με τον Axl να μοιράζεται τα φωνητικά με τον Stinson, "Mr. Brownstone", "Live And Let Die", ο Axl με τρομερή διάθεση, κάτι που αποδείχτηκε και στη συνέχεια, και με τη φωνή του να βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα από το Download Festival που τους είχα δει. Το σύντομο solo του Robin μας οδηγεί στο "Sweet Child O' Mine" και όλο το Terra Vibe συνοδεύει τον Axl στα φωνητικά.

Για τη συνέχεια "Knockin' On Heaven's Door" με τον Axl να αστειεύεται για τον Bob Dylan λέγοντας «maybe we will put this in another live record so Bob Dylan can get another check». Επίσης ο Axl πρόσθεσε «the first time in several years Ι wanted to do the crowd response thing» με το κοινό να ανταποκρίνεται και περίπου 15.000 κόσμος να τραγουδάει το ρεφραίν του κομματιού.Μετά ήταν η ώρα του Dizzy για το solo του, για να οδηγηθούμε στο πρώτο νέο κομμάτι, το "The Blues". Πρέπει να σημειωθεί ότι τα νέα κομμάτια που παίχτηκαν ("The Blues", "Better", "Madagascar"), αν και δεν ήταν γνωστά στους περισσότερους από το κοινό, σχολιάζονταν με κάτι παραπάνω από θετικά λόγια. Στο Download Festival στο "You Could Be Mine" ο Axl είχε φύγει από τη σκηνή για κάποιους λόγους αλλά εδώ η εκτέλεση του τραγουδιού ήταν φοβερή. Πριν το solo του Richard ο Axl τραγούδησε (!) ένα μέρος από το "Light My Fire", φανερώνοντας την καλή διάθεση που είχε.

Στις προηγούμενες συναυλίες υπήρχαν μερικά παράπονα από οπαδούς για το γεγονός ότι ανάμεσα στα κομμάτια ο Axl φεύγει από τη σκηνή με αποτέλεσμα να υπάρχει μια κοιλιά στην πορεία της συναυλίας, αλλά στη Μαλακάσα έγινε το αντίθετο. Ήταν συνεχώς στη σκηνή παίζοντας με τη μπάντα και το κοινό, τραγουδώντας πριν το "November Rain" το "The Asshole Song" (όποιος ήταν στο Terra Vibe άκουσε τους στίχους), ενώ κάποια στιγμή η μπάντα άρχισε να παίζει το θέμα του "Pink Panther" με τον Axl να τη συνοδεύει. Επιπρόσθετα ανέφερε "Greece loves Gn'R", αστειεύτηκε με το κοινό όταν ζήτησε request για τραγούδι και το Terra Vibe φώναζε για το "Civil War" ενώ αυτός απάντησε "I think it's something about CPR" και γενικότερα είχε τρομερή διάθεση. Όταν έκανε την παρουσίαση της μπάντας για τον εαυτό του ανέφερε χαρακτηριστικά «if only you knew who the fuck I think I am».

Προσωπικά πιστεύω ότι η καλύτερη στιγμή του live ήρθε με το "November Rain" και ειδικότερα το τέλος του κομματιού με την τεχνητή βροχή και το φοβερό solo του Bumblefoot. Για τη συνέχεια, μετά από ένα σύντομο solo του Bumblefoot με την περίεργη κιθάρα του, είχαμε την instrumental version του "Don't Cry", με το Terra Vibe να αναλαμβάνει τα φωνητικά.Ήταν η ώρα για τον guest της βραδιάς. Mr. Izzy Stradlin στο Terra Vibe, για να παίξει το "Patience" και το "Nightrain" και τη μπάντα έπειτα να μας καληνυχτίσει. Υπάρχει όμως live των Guns N' Roses δίχως το "Paradise City"; Φυσικά και όχι, με αποτέλεσμα μετά από ένα σύντομο solo του Robin Finck να οδηγηθούμε σε αυτό. Ότι και να πεις σε αυτό το σημείο είναι λίγο. Ολόκληρο το Terra Vibe ένα τεράστιο mosh pit με τον κόσμο να έχει τρελαθεί τελείως.

Στο τέλος ο Axl φόρεσε μια ελληνική σημαία στους ώμους του, είχε την περιέργεια να δει ένα πανό που του έδωσαν και ως μεγάλος (!) star που είναι, όπως του καταλόγισαν πολλοί στα forum, κάθισε στη σκηνή για αρκετή ώρα μετά το τέλος της συναυλίας.

Το live ήταν εκπληκτικό, φτάνοντας στα επίπεδα της περσινής εμφάνισης των Black Sabbath, και σε απόδοση καλύτερο από αυτό του Download Festival. Σε σχέση επίσης με το Download όπου δεν υπήρχαν, εντύπωση προκάλεσαν τα διάφορα video που προβλήθηκαν, και ιδιαίτερα αυτά στο "Madagascar". Το μοναδικό παράπονο αφορά το encore. Περίμενα τουλάχιστον άλλα 1-2 κομμάτια ("IRS" / "Chinese Democracy") πριν το "Paradise City", αλλά ας είναι.

Από το τέλος της συναυλίας μέχρι και τώρα τα forum έχουν πάρει φωτιά σχετικά με αυτή. Για να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα: Καλώς ή κακώς η κλασική σύνθεση των Gn'R έχει παρέλθει εδώ και 10 χρόνια με την αποχώρηση του Slash και στη συνέχεια των Duff και Matt. Αφού εξαφανίστηκε για αρκετά χρόνια και μετά την αποτυχημένη αμερικανική περιοδεία του 2002, ο Axl επέστρεψε δυνατότερος από ποτέ. Ξέροντας ότι ο Brian "Brain" Mantia (drums) θα έφευγε κάποια στιγμή γιατί η γυναίκα του θα γεννούσε, είχε έτοιμο αντικαταστάτη, ο οποίος εμφανίστηκε και στην Ελλάδα, μην αφήνοντας τίποτα να χαλάσει την περιοδεία.Όσο για τους νέους κιθαρίστες; Τι θα προτιμούσατε, κάποιους που να παίζουν νότα προς νότα τα solo του Slash και να λέγαμε ότι κοπιάρουν τον Slash ή είναι καλύτερα που έχουν βάλει τα προσωπικά τους στοιχεία στα κομμάτια; Επίσης συνθετικά, όπως είπε και ο Axl, το "Better" είναι δουλειά του Finck. Απλά σκεφτείτε τα albums που έχουν κυκλοφορήσει οι ex-Gunners, συγκρίνετε τα με τα κομμάτια που έχουν διαρρεύσει στο internet ("ΙRS", "Better", "There Was A Time" κτλ) και βγάλτε τα συμπεράσματα σας. Δίχως να μειώσουμε την συνεισφορά του Slash και των υπολοίπων, ας περιμένουμε να κυκλοφορήσει επιτέλους το album και μετά να κάνουμε τα σχόλια μας.Setlist:
Welcome To The jungle, It's So Easy, Mr. Brownstone, Live And Let Die, Robin guitar solo, Sweet Child O' Mine, Knockin' On Heaven's Door, Dizzy piano solo, The Blues, You Could Be Mine, Richard guitar solo, Richard and Robin guitar duet (Beautiful), Out Ta Get Me, November Rain, Better, Band introductions, Bumblefoot guitar solo (Don't Cry), Madagascar, My Michelle, Patience (with Izzy Stradlin), Nightrain (with Izzy Stradlin)
Encore: Robin guitar solo, Paradise City (with Izzy Stradlin)

  • SHARE
  • TWEET