Rock Opera "Alexander" @ Stage (Θεσσαλονίκη), 15/11/12

Από τον Γιάννη Βόλκα, 21/11/2012 @ 13:43
Στην Ελλάδα του 2012, η χώρα μοιράζεται σε αυτούς που με περηφάνια παρουσιάζουν το φρεσκοχτυπημένο tattoo τους με περικεφαλαίες και μαιάνδρους και σε αυτούς που από αντίδραση αφορίζουν οτιδήποτε συσχετίζεται με την αρχαιοελληνική κληρονομιά. Φυσικά υπάρχουν και αυτοί που διαφωνούν και με τις δυο πλευρές και ίσως η αλήθεια να βρίσκεται κάπου εκεί, στο ενδίαμεσο δυο ακραίων απόψεων. Το Rocking.gr όμως δεν ασχολείται με την πολιτική. Ασχολείται με τη μουσική και έτσι δεν θα ήταν σοφό να μην ασχοληθούμε με μια από τις πιο αξιόλογες και ιδιαίτερες καλλιτεχνικές προτάσεις των τελευταίων ετών.

Η Rock Opera "Alexander" ξεκίνησε την πορεία της πριν μερικές μέρες στη Θεσσαλονίκη στα πλαίσια του εορτασμού ενός αιώνα από την απελευθέρωσή της. Τη μουσική του συγκεκριμένου project υπογράφει ο συνθέτης Κώστας Αθυρίδης, ενώ το λιμπρέτο, κατά κύριο μέρος στην αγγλική γλώσσα, η λογοτέχνης/ιστορικός Penny Turner. Στη μουσικοθεατρική αυτή παράσταση συμμετέχουν 40 ηθοποιοί, τραγουδιστές και χορευτές καθώς και δεκατετραμελής ζωντανή ορχήστρα με κοινό παρανομαστή όλων των συντελεστών την καταγωγή ή συμμετοχή στην καλλιτεχνική σκηνή της Θεσσαλονίκης.

Rock Opera

Το μεγαλεπήβολο αυτό έργο κίνησε εξ'αρχής την περιέργεια του κοινού της πόλης μας και εμείς αφού παρακολουθήσαμε το δίωρο αυτό show μπορούμε με ικανοποίηση να δηλώσουμε ότι το αποτέλεσμα κρίνεται πέρα ως πέρα θετικό. Από την επιβλητική αφετηρία και την γέννηση του Αλέξανδρου, το έργο περνά σταδιακά από τα σημαντικότερα σημεία της περιπετειώδους ζωής του, των υπεράνθρωπων στόχων αλλά και των ανθρώπινων παθών του, διατηρώντας κατά κύριο λόγο την αντικειμενικότητα που θα χαρακτήριζε τον κάθε ιστορικογράφο.

Rock Opera

Από μουσικής πλευράς, το "Alexander" περιέχει τα κλασικά στοιχεία μιας rock όπερας, συνδυάζοντάς τα όμως με το απαραίτητο επικό συναίσθημα, το αρχαιοελληνικό δράμα αλλά και μια μοντέρνα φρεσκάδα κατάλληλη σε ένα project που αποτελείται κυρίως από νέους ανθρώπους. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ο Δημήτρης Τικτόπουλος δείχνει την αγάπη του για τον Freddie Mercury αλλά και τον σκληρότερο, επικό rock/metal ήχο, επιρροές ταιριαστές στην προσωπικότητα που ερμηνεύει. Σε έναν δύσκολο ρόλο, έδινε την εντύπωση ότι βρισκόταν στην θέση που ονειρευόταν μια ζωή. Δυστυχώς δεν θα ήταν δυνατό να αναφερθούν όλοι οι συντελεστές της παράστασης αν και ανεξαιρέτως το αξίζουν. Ενδεικτικά όμως θα αναφέρουμε την Χαρίκλεια Χατζησαββίδου στον ρόλο της Ολυμπίας, άριστη τόσο από πλευράς ερμηνείας όσο και σκηνικής παρουσίας, την έρμηνεία του Θοδωρή Προύσαλη στον ρόλο του Φιλίππου άλλα και την παρουσία του Stefan Schwerdtfeger (Big Sleep) που δεν ξέρω πόσο ταίριαζε στην όλη παράσταση αλλά έδωσε έναν διαφορετικό, ευρωπαϊκό αέρα.

Rock Opera

Κατά τα άλλα, κατά την διάρκεια της παράστασης παρακολουθήσαμε πολλές αξιόλογες φωνές σε ερμηνείες από ικανοποιητικές ως και συγκλονιστικές, έναν άριστα συγχρονισμένο «χορό» άλλα και μια πλήρη ορχήστρα να δημιουργεί ένα πλούσιο ηχητικό αποτέλεσμα. Η αγγλική γλώσσα βοήθησε ώστε να πάρουμε το όλο εγχείρημα περισσότερο στα σοβαρά, τα λιγοστά ελληνικά συμπλήρωναν στα κατάλληλα σημεία, ενώ οι υπότιτλοι που προβάλονταν σε προτζέκτορα ήταν απαραίτητοι ώστε να παρακολουθούμε ευκολότερα την ροή της ιστορίας.

Rock Opera

Το δίωρο αυτό show κατάφερε και παρέμεινε εξίσου ενδιαφέρον καθ' όλη τη διάρκειά του, όλοι οι συντελεστές έδειξαν έναν άριστο επαγγελματισμό, ενώ για πολλούς ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναδείξουν το πλούσιο ταλέντο τους. Τη στιγμή που γράφεται το κείμενο αυτό, η Rock Opera "Alexander" έχει πάρει παράταση για μερικές ακόμα παραστάσεις, ενώ φήμες ακούγονται για την παρουσίασή της στο Μέγαρο Μουσικής. Η ποιότητα της παράστασης είναι αναμφισβήτητη αλλά από ότι δείχνουν τα γεγονότα η επιτυχία της θα συνεχιστεί στο προσεχές μέλλον.

Κείμενο / φωτογραφίες: Γιάννης Βόλκας

  • SHARE
  • TWEET