Orange Goblin live σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, 04-06/10/12

Από τους Γιάννη Χυτήρογλου, Γιάννη Βόλκα, 08/10/2012 @ 13:26
Δυο χρόνια και ένα δίσκο μετά την τελευταία εν Ελλάδι εμφάνισή τους οι Orange Goblin επισκέφτηκαν τη χώρα μας για μια μίνι περιοδεία με τη βοήθεια της CTS. To Βραδυ της Πέμπτης λοιπόν μας βρήκε να κατηφορίζουμε στο γνωστό club των Εξαρχείων για μια τζούρα heavy rock 'n' roll.

04/10/12, An Club, Αθήνα

Εν αρχή ήταν οι Aspen από την Πορτογαλία (και όχι από το Colorado). Τρεις φερέλπιδες νέοι που εξέπληξαν ευχάριστα τον γράφοντα και τους λιγοστούς παρευρισκόμενους εκείνη την ώρα στο An. Για 40 περίπου λεπτα στα οποία δεν έβγαλαν λέξη, κατάφεραν να μας συγκινήσουν με το γεμάτο ενέργεια instrumental heavy rock τους αποσπώντας θερμό χειροκρότημα στο τέλος.

Lucky Funeral

Κατά τις δέκα και σε ένα σχεδόν γεμάτο πια An, ανέβηκαν στη σκηνή οι Lucky Funeral. Εννέα κομμάτια απόλυτης γκρούβας με την απαραίτητη βρωμιά και λάσπη και τον Mike να μας παρακινεί να κουνήσουμε και λίγο τον κ*** μας  ήταν ο καλύτερος τρόπος για να ζεσταθούμε πριν τους Goblin. Εξαιρετική εμφάνιση όπως πάντα για τη μπάντα που μας παρουσίασε και τρία νέα τραγούδια με τον γράφοντα να ξεχωρίζει ιδιαίτερα το τελευταίο με το φοβερό τίτλο "Satanila".

Lucky Funeral

Setlist: Lucky Funeral / Bleeding Thoughts / Am I Sick To Die? / Start Your Revolution / Industrial Society / Cobra / The Neighborhood Of Beautiful Lunatics / The Man Who / Satanila

Στις έντεκα λοιπόν, η τεράστια μορφή του Ben Ward μαζί με τους υπόλοιπους Orange Goblin (ξεχωρίζουμε τον drummer Chris Turner για τη αλά Ricky Gervais εμφάνιση - εντάξει, με λίγο μεγαλύτερη γενειάδα).

Orange Goblin

Με το "Red Tide Rising" από το "Eulogy For Damned" έκαναν την αρχή και δε χρειάστηκε να μας πει δεύτερη φορά «go fuckin' crazy» o Ward για να αρχίσει το An να πάλλεται σε πορτοκαλί ρυθμούς. "Filthy & The Few" και "Ballad Of Solomon Eagle" για να έρθει heavy bluesy "Time Travelling Blues" να μας θυμίσει το πιο stoner παρελθόν τους.

Orange Goblin

Μετά το χαμό από το "Fog" μέχρι το "Round Up The Horses", το hi-hat του Turner μας έβαλε στο τριπάκι του "Aquatic Fanatic". Κύματα και γλάροι πλημμύρισαν το An για το αν όχι καλύτερο, πιο αγαπημένο κομμάτι της βραδιάς, από τον πρώτο δίσκο των Goblin.

Orange Goblin

Μετά τα απαραίτητα για την εποχή «ξέρουμε τι περνάτε» και «fuck the politicians», ακολούθησαν τα "Cities Of Frost" και "Acid Trial" που συνοδεύτηκαν απο ένα σχετικό moshing και crowdsurfing.

Κλείσιμο του κανονικού σετ με ένα τσαμπουκαλεμένο "Blue Snow" με το γρέζι της φωνής του Ward να δίνει ρέστα και τον ίδιο να δηλώνει ότι «θα φεύγαμε για το encore αλλά το backstage είναι μακριά οπότε θα μείνουμε εδώ και θα σας πάιξουμε τρία κομμάτια ακόμα».

Orange Goblin

Η ώρα του "Big Black" λοιπόν με "Quincy" και ένα μαγευτικό "Scorpionica" για το τέλος με το κολλητικό riff του και εμάς να ουρλίαζουμε: «I got burnt for my madness. 
She got high on the heart of my soul. 
Sonic titans are riding the sunrise. 
Scorpionica, she is born.».

80 λεπτά περασαν απνευστί με μια μπάντα που θα μπορούσαμε να τη βλέπουμε κάθε χρόνο έχοντας εγγυημένο το ότι θα περάσουμε καλά. 'Till next year λοιπόν.

Orange GoblinSetlist:

Red Tide Rising
Filthy & The Few
Ballad Of Solomon Eagle
Time Travelling Blues
The Fog
Some You Win, Some You Lose
Round Up The Horses
Aquatic Fanatic
Cities Of Frost
Acid Trial
They Come Back
Stand For Something
Blue Snow
Quincy The Pigboy
Death Of Aquarius
Scorpionica

Γιάννης Χυτήρογλου

06/10/12, Eightball Club, Θεσσαλονίκη

Περισσότερο από μια δεκαετία προσπαθούσα να δω ζωντανά τους Orange Goblin. Αποτυχημένες όλες οι προσπάθειές μου κατά τις επισκέψεις των Λονδρέζων στην Αθήνα καθώς και μια ακύρωση στην προηγούμενη περιοδεία τους που περνούσε από την Θεσσαλονίκη, τους μετέτρεψαν σε ένα από τα μεγαλύτερα απωθημένα μου. Αυτή τη φορά όμως οι Orange Goblin βρήκαν τον δρόμο τους προς την πόλη μας και οι οπαδοί τους γέμισαν τον χώρο του Eightball με ανυπομονησία.

Hidden In The Basement

Οι Lucky Funeral οι οποίοι ήταν προγραμματισμένοι να εμφανιστούν, ακύρωσαν μερικές μέρες νωρίτερα για προσωπικούς τους λόγους και έτσι οι Hidden In The Basement άνοιξαν την βραδιά. Μοντέρνο metal με σαφείς επιρροές από Lamb Of God, Pantera και Down, κοφτά riffs, ενδιαφέροντα μελωδικά σημεία και πολύ δυνατή σκηνική παρουσία από τους Λαρισαίους οι οποίοι κατάφεραν να εντυπωσιάσουν. Η πρώτη τους full length κυκλοφορία θα είναι έτοιμη σύντομα και αναμένεται να είναι πραγματικά ενδιαφέρουσα κρίνοντας από όσα παρακολουθήσαμε κατά την τριαντάλεπτη εμφάνισή τους.

Hogg

Αντίθετα, το ντεμπούτο των Hogg είναι ήδη έτοιμο και θα ασχοληθούμε μαζί του σύντομα. Όπως είχαμε αναφέρει και πριν μερικούς μήνες πρόκειται για ένα από τα δυνατά ονόματα της νεότερης εγχώριας σκηνής, τα κομμάτια τους ακούγονται με ενδιαφέρον ζωντανά ενώ ακόμα και τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο τραγουδιστής τους με το μικρόφωνο, χρησιμοποιήθηκαν προς όφελός τους αφού το κοινό έδειξε να δέχεται με θετικό τρόπο την προσπάθεια αυτή. Super η διασκευή τους στο "Deuce" των Kiss και ιδανικό κλείσιμο ώστε να περάσουμε στο κύριος μέρος της βραδιάς.

Μέσα σε καπνό που θύμισε την πιο πυκνή ομίχλη του Λονδίνου και υπό τους ήχους του θέματος του "Suspiria" του Dario Argento οι Orange Goblin ανέβηκαν στην σκηνή με σκοπό να σπείρουν τον πανικό. Τα βλέμματα όλων πάνω στον γιγαντόσωμο Ben Ward ο οποίος από δω και πέρα θα συγκαταλέγεται στους αγαπημένους frontmen όλων των παρευρισκόμενων. Γεμάτος ενέργεια αλλά και με ένα συνεχές χαμόγελο στα χείλη απολάμβανε την ανταπόκριση του κοινού,  με το οποίο είχε άριστη επαφή, αλλά και την θέση του στον φυσικό του χώρο δηλαδή on stage.

Orange Goblin

Έναρξη με το πρόσφατο hit τους "Red Tide Rising" και το "The Filthy & The Few", δύο από τα πολλά αξιόλογα κομμάτια του φετινού "Eulogy For The Damned" στο οποίο οι Goblin δείχνουν να στηρίζουν τις ελπίδες τους για το μέλλον και γι' αυτό βασίζουν το σετ τους κυρίως σε αυτό. Δεν λησμονούν όμως το πλούσιο παρελθόν τους και έτσι ακούσαμε έστω και μία σύνθεση από κάθε δίσκο τους. Το "Stand For Something" ξεωρίζει ως μια heavy rock όαση μέσα στις πολλές metal συνθέσεις του τελευταίου τους δίσκου, το αρχαίο πλέον "Aquatic Fanatic" διανθίστηκε με μέρος του "Seek And Destroy" των Metallica, ενώ το "Your World Will Hate This" αποτέλεσε μια δυνατή έκπληξη αφού δεν το βρήκαμε γραμμένο στο setlist το οποίο ο Ben Ward και η παρέα του έτσι και αλλιώς έκανε άνω κάτω.

Orange Goblin

Λίγο νωρίτερα, το "Time Travelling Blues" με τον southern ήχο του αποτέλεσε μια από τις κορυφαίες στιγμές της βραδιάς όπως φυσικά και το "Blue Snow", το οποίο μεγάλη μερίδα του κοινού περίμενε πώς και πώς με αποτέλεσμα οι Βρετανοί να το παίξουν νωρίτερα από ότι ήταν προγραμματισμένο. Το Σαββατιάτικο «heavy metal party» ήρθε να κλείσει ένδοξα με το "Scorpionica", ενώ οι Orange Goblin φρόντισαν να επιβεβαιώσουν την απλότητά τους προτιμώντας να μην αναλωθούν στα κλασικά ποζεριλίκια τύπου «μπες-βγες» και «we want more» που χαρακτηρίζουν τα encore. Ίσως βέβαια να φταίει και ο ενισχυτής του μπάσου ο οποίος «παρέδωσε πνεύμα» λίγο πριν το τέλος του τελευταίου κομματιού αλλά προτιμούμε να βλέπουμε τα πράγματα λίγο πιο ρομαντικά.

Orange Goblin

Οι Orange Goblin, αυθεντικοί και ταπεινοί ως άνθρωποι άλλα με την στόφα μεγάλης μπάντας πρόσφεραν ένα σχετικά σύντομο αλλά γεμάτο ενέργεια show, κατάφεραν να εντυπωσιάσουν με την δυναμική και χωρίς περιττά εφέ σκηνική παρουσία τους αλλά και τα ποικιλόμορφα και πάντα ενδιαφέροντα κομμάτια τους. Ένα συγκρότημα που γνωρίζει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει και ξέρει τον τρόπο να το πράττει σωστά.

Orange GoblinSetlist (με κάθε επιφύλαξη):

Red Tide Rising
The Filthy & The Few
The Ballad Of Solomon Eagle
Time Travelling Blues
The Fog
Some You Win, Some You Lose
Round Up The Horses
Aquatic Fanatic
The World Will Hate This
Cities Of Frost
Αcid Trial
Blue Snow
Stand For Something
They Come Back (Harvest Of Skulls)
Quincy The Pigboy
Death Of Aquarius
Scorpionica

Γιάννης Βόλκας

Φωτογραφίες: Χρήστος Κισατζεκιάν / www.livephotographs.com - Γιάννης Βόλκας

  • SHARE
  • TWEET