Metz, Balzac Diva @ Six D.O.G.S., 25/01/13

Από την Εριφύλη Παναγούλια, 29/01/2013 @ 13:36
Μπορούσε κανείς να βρει πολλές δικαιολογίες για να μην επισκεφτεί το Six D.O.G.S. το βράδυ της Παρασκευής. Λίγο η βροχή, λίγο η «δειλή» εμφάνιση των επιστρατευμένων μέσων μαζικής μεταφοράς και η ανεξήγητη ησυχία που επικρατούσε στο Μοναστηράκι δημιουργούσαν την αίσθηση ότι λίγοι θα δήλωναν παρουσία στην πρώτη επί ελληνικού εδάφους εμφάνιση των Metz. Πόσο μάλλον όταν το συγκρότημα έχει μόλις ένα -και σχετικά πρόσφατο- άλμπουμ κι ένα φρεσκότατο EP (που εξαφανίστηκε πολύ γρήγορα από τον πάγκο του merchandise) στις αποσκευές του. Μισή ώρα μετά την αναγραφόμενη ώρα έναρξης της συναυλίας, ο συναυλιακός χώρος φάνταζε αποτυχημένο πάρτυ, αλλά όσο η ώρα πέρναγε, σταδιακά γέμισε, διαγράφοντας όλες οι παραπάνω δικαιολογίες από το τοπίο.

Τη βραδιά άνοιξαν οι Balzac Diva, μία σχετικά νέα μπάντα της εγχώριας σκηνής με βασικά μέλη τον Vag Avionc των Closer και την Dana Nuac των Tango With Lions και μία σχετικά παράδοξη ηχητική σύνθεση που αποτελείται από μπάσο, πλήκτρα και drums. Ο ήχος τους, κατά βάση εναλλακτικός, ακροβατεί ανάμεσα στην pop μελωδικότητα των πλήκτρων και τα άλλοτε μελαγχολικά και άλλοτε ρυθμικότατα ρυθμικά μέρη. Στην αρχή του set τους έδωσαν την εντύπωση ότι μπορεί και να μην κόλλαγαν τόσο με την εκρηκτικότητα των Metz, αλλά στη συνέχεια οι παραμορφώσεις που άρχισαν να βγαίνουν από το moog και από την κιθάρα, που προστέθηκε στο μέσο του set τους, δημιούργησαν μια σχετική ατμόσφαιρα, για τη συνέχεια. Όσο και αν προσπάθησαν όμως, τίποτα δεν μπορούσε να μας προϊδεάσει για τον οδοστρωτήρα που θα πέρναγε από πάνω μας με την εμφάνιση των Καναδών.

Λίγα λεπτά μετά της 23:00 και τις απαραίτητες προετοιμασίες (τις οποίες έκαναν τα ίδια μέλη του συγκροτήματος), οι Metz βρισκόταν επί σκηνής. Οι παρευρισκόμενοι ήξεραν ότι το set τους δεν θα ξεπερνούσε την διάρκεια των 45 λεπτών, μιας και στο ενεργητικό τους έχουν μόνο το ντεμπούτο άλμπουμ τους, συνθέσεων που ποτέ δεν ξεπερνούν τα τρία λεπτά. Πάνω κάτω τόση ήταν και η χρονική διάρκεια του live, αλλά την ένταση και το ανελέητο σφυροκόπημα που βιώσαν όσοι βρέθηκαν εκεί, θα το θυμούνται για καιρό.

Metz

Με τους πρώτα κιόλας παραμορφωτικούς ήχους που έβγαιναν από την κιθάρα του Edkins και οι σπασμωδικές του κινήσεις, μετέδωσαν στο κοινό τους τόνους ενέργειας και  δυναμικότητας που έχει στις παρακαταθήκες της η μπάντα. To "Get Off" μαζί με το ολοκαίνουριο και εκτελεσμένο για πρώτη φορά στην σκηνή του Six D.O.G.S. "Dirty Shirt", έφταναν για παρασύρουν στην παράνοια τους το κοινό. Εκείνο του «απαντούσε» με συνεχή stage diving και surfing κορμιών πάνω από τα κεφάλια μας. Λίγο μετά το "Wasted", o Hayden Manzies πίσω από τα drums του επανέλαβε αρκετές φορές στον Edkins ότι έπρεπε να ακολουθήσει το "Rats", ίσως γιατί είχε και το προαίσθημα ότι η εκτέλεση του στα ρυθμικά μέρη θα ξεπερνούσε κι αυτή της στουντιακά ηχογραφημένης. Παρ' όλα αυτά, ο Edkins δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία στις παραινέσεις του, σαν να τον προκαλεί να δώσει τον καλύτερό του εαυτό.

Metz

Αξίζει να σημειωθεί ότι καθ' όλη την διάρκεια του set o Manzie έμοιαζε να έχει βγει έξω από το σώμα του και να βαράει στα αυτιά του καθένα μας τις άρτιες δυναμικές του. Αν συνδυάσετε αυτό μαζί με τις παραμορφώσεις και τον Slorach που έδενε με το μπάσο του όλη αυτήν την τρέλα που ονομάζεται «Metz», τότε έχετε την τέλεια «συμπτωματολογία» για να πάσχετε από εμβοές για το υπόλοιπο της ζωής σας και παραδόξως να χαίρεστε. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά ακολούθησε το "Headache". To τρίο από το Toronto είχε πλήρη επίγνωση για το τι έκανε πάνω στην σκηνή και μάλιστα φάνηκε να το διασκεδάζει μαζί με όσους βρέθηκαν εκεί κάτω.

Metz

Η βουτιά του Slorach στο κοινό, αλλά και οι συνεχείς ευχαριστίες στους «νέους φίλους τους από την Ελλάδα» ήταν η τρανή απόδειξη των παραπάνω. Μετά το άκουσμα του "Wet Blanket" και τον διπλασιασμό του χρόνου εκτέλεσής του στα ...έξι λεπτά, οι Metz αποχώρισαν από τη σκηνή για να επιστρέψουν στο encore τους με το "Rats" και να αποχωρίσουν οριστικά.

Metz

Όλα έγιναν τόσο γρήγορα και τόσο ανελέητα δυνατά, που για λίγα λεπτά ο κόσμος που βρέθηκε στο Six D.O.G.S. είχε παγώσει. Οι Metz απέδειξαν ότι μπορούν στις ζωντανές εμφανίσεις τους να ξεπεράσουν σε δυναμικότητα την ήδη εκρηκτική ατμόσφαιρα του άλμπουμ τους και να μετατρέπουν την πεσιμιστική χροιά των συνθέσεών τους σε ξέφρενο πάρτυ από το οποίο κανείς δεν φεύγει δυσαρεστημένος. Τα εύσημά μου λοιπόν για τους διοργανωτές που τόλμησαν, τον κόσμο που ανταποκρίθηκε και φυσικά την ίδια την μπάντα που κυριολεκτικά μας πήρε τα κεφάλια.

Κείμενο / φωτογραφίες: Εριφύλη Παναγούλια

  • SHARE
  • TWEET