Madball, Terror, Senseless, Overpain @ Σφεντόνα, 14/03/10

16/03/2010 @ 12:27
Εάν υπάρχουν δύο μπάντες που κουβαλάνε μεγάλη ιστορία αλλά και μεσουρανούν στη σημερινή hardcore σκηνή αυτοί είναι σίγουρα οι Madball και οι Terror. Την εποχή που μεγάλα groups του είδους προσθέτουν πειραματισμούς και δανεικά στοιχεία από άλλες σκηνές αυτοί είναι οι δύο που έρχονται από παλιά, αλλά το κρατούν ακόμα ζωντανό.


Ήρθε λοιπόν η 14η Μαρτίου, η ημερομηνία που, πριν από περίπου ένα μήνα, η διοργανώτρια Hard Times μας είχε υποσχεθεί ότι θα μοιραστούν στη σκηνή δύο εκ των συγκροτημάτων που περιοδεύουν στα πλαίσια του Rebellion Tour 2010. Από τη μία οι Nεοϋορκέζοι Madball επανέρχονται στην Αθήνα όπως είχαν υποσχεθεί τον Αύγουστο του 2008 όταν και έκαναν sold out σπέρνοντας τον πανικό και από την άλλη η μπάντα σύμβολο του hardcore του Los Angeles, οι Terror, που μόλις πριν λίγους μήνες μας είχαν επισκεφθεί με τους Hatebreed. Μαζί τους δύο Eλληνικές μπάντες από τη Θεσσαλονίκη, οι Senseless και οι Overpain συμπλήρωναν την τετράδα.

Η αλήθεια είναι ότι υπήρχαν κάποιοι παράγοντες που, υπό κανονικές συνθήκες, θα επηρέαζαν την προσέλευση του κόσμου. Άλλωστε η Κυριακή είναι μια δύσκολη μέρα για όσους δουλεύουν. Ωστόσο, απ' ότι φάνηκε, αυτό δεν ήταν αρκετό για να πτοήσει τους φίλους του hardcore και ιδίως όταν το κίνητρο ήταν τόσο μεγάλο. Έτσι, λίγο μετά τις εννιά ο κόσμος άρχισε να μπαίνει στη «Σφεντόνα» η οποία μισή ώρα μετά ήταν σχεδόν γεμάτη από άτομα διαφόρων ηλικιών μιας και οι Terror αλλά κυρίως οι Madball είναι πλέον βετεράνοι.

Εν τω μεταξύ, είχαν ανοίξει το σετ τους (αλλά και τη βραδιά) οι Overpain κινούμενοι σε 2-step και beatdown μοτίβα. Είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε το υλικό τους ζωντανά μιας και δεν είχαμε πολλές ευκαιρίες, πέρα από τα lives, να το αποκτήσουμε. Οι εντυπώσεις που άφησαν ήταν καλές και περιμένουμε σύντομα περισσότερα. Το set list τους ήταν το εξής:

Intro / Make It Count / Break Through / Last War / Represent / Code Of Honor / Inner Strength

Επόμενοι στη σκηνή οι Senseless, μια μπάντα που έχει ήδη αρκετά live στο ενεργητικό της και μάλιστα με μπάντες όπως οι Settle The Score, Death Before Dishonor, Only Attitude Counts, Out Of Step, Knuckledust και άλλες. Ιδιαίτερα άνετοι στη σκηνή παρά τον κόσμο, απέδωσαν καλά το σετ τους αν και είχαν κάποια προβλήματα με τον ήχο. Ακούσαμε από αυτούς και δύο διασκευές. Μία στο "The King Is Dead" των Hoods και μία στο κλασσικό "Something' s Gotta Give" των Agnostic Front. Κατάφεραν να ζεστάνουν τον κόσμο για αυτό που θα ακολουθούσε. Πέρα από τα δύο πρώτα κομμάτια τους που δεν έχουν τίτλο το setlist τους ήταν το εξής:

Dedicated / The King Is Dead (Hoods) / Pay No Respect / Another Victim On The Last Break Down / Never Forgive Never Forget / Something' s Gotta Give (Agnostic Front)

Ήταν γύρω στις δέκα όταν βγήκαν στη σκηνή οι Terror και η «Σφεντόνα» πήρε φωτιά καθώς ο Scott Vogel βουτηγμένος στην ενέργεια έτρεχε από γωνιά σε γωνιά της σκηνής καλωσορίζοντας τον κόσμο. Χωρίς πολλά πολλά το "Out Of My Face", που άνοιγε το set τους, έκανε όλο το μαγαζί να χοροπηδάει. Στη συνομιλία που είχα με τον Scott πριν το show μου είχε πει ότι δεν ήταν σίγουρος αν ο κόσμος θα είναι αρκετός. Και ο κόσμος φρόντισε να διαλύσει κάθε αμφιβολία του με ανελέητο moshing, χορό και stage diving. Ο Scott βλέποντας όλο αυτό, δεν γινόταν να μην έχει κέφια και να λέει, ανάμεσα στα κομμάτια, όμορφα πράγματα που κάνουν τη hardcore μουσική να ξεχωρίζει και τα οποία ο κόσμος υποδέχτηκε με ενθουσιασμό.

Όσο προχωρούσε το set ο κόσμος «αγρίευε» περισσότερο και η ατμόσφαιρα ήταν εκρηκτική. Τόσο μάλιστα, που έκανε τον Freddy από τους Madball να χαμογελά έχοντας τα χαμένα στο πλάι της σκηνής από όπου και παρακολουθούσε τους Terror. Από την άλλη ο Scott απέδειξε ότι είναι ένας από τους καλύτερους frontmen μιας και δεν έχασε ούτε στιγμή την ενέργειά του σε όλο το σετ κάτι που, ειδικά με τους φρενήρεις ρυθμούς των Terror, είναι δύσκολο. Ηχητικά ήταν όπως ακριβώς πρέπει και το set των 14 τραγουδιών τους, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να άφησε ικανοποιημένο τον κόσμο. Πιο συγκεκριμένα τα κομμάτια ήταν τα εξής:

Out Of My Face / One With The Underdogs / Overcome / Last Of The Diehards / Betrayer / Lowest Of The Low / Never Alone / Push It Away / Spit My Rage / Let Me Sink / What Have We Done / Voice Of The Damned / Always The Hard Way / Keep Your Mouth Shut

Και ως γνήσιος hardcore οπαδός, ο frontman των Terror λίγο πριν αποχαιρετήσει τη σκηνή ζήτησε ένα χειροκρότημα για όλους αλλά και για την αγαπημένη του μπάντα, όπως είπε, τους Madball που θα ακολουθούσαν. Ευνόητο είναι ότι όταν μια πολύ μεγάλη μπάντα όπως οι Terror είναι fans σου αυτό σε κάνει τεράστιο. Και αυτό ακριβώς βγήκαν να δείξουν οι Madball. Πέρασε λίγη ώρα μέχρι οι νεοϋορκέζοι βετεράνοι να βγουν στο stage και  ενώ στο τεράστιο πανί που βρισκόταν στο φόντο με το κλασσικό τους logo, το... «τρελόμπαλο» φαινόταν πιο αγριεμένο.

Σχεδόν 20 λεπτά μετά κάνει την εμφάνιση του ο ιδιαίτερα αγαπητός Hoya και το show των Madball είχε πλέον αρχίσει. Ο Freddy μπήκε, είπε καλησπέρα και αμέσως τα πρώτα λόγια από το "Demonstrating My Style" (δεν πολυπερίμενα να ξεκινήσουν με αυτό) έβαλαν φωτιά. Από την αρχή χαμός. Το groovy στυλ των Madball έκανε τον κόσμο να χορεύει και να χοροπηδά ασταμάτητα. Αξίζει να σημειωθεί πως σιγά σιγά όλο και κάποιο μέλος των Terror ανέβαινε στα πλάγια της σκηνής και απολάμβανε το show είτε ακόμα και συμμετείχε με τον κόσμο στα φωνητικά (μάλιστα ο Scott επιδόθηκε και σε stage diving) μέχρι που κάποια στιγμή όλοι οι Terror ήταν πάνω στη σκηνή.

Το set των Madball ήταν σχετικά μοιρασμένο και ο κόσμος φάνηκε να το απολαμβάνει. Ο Freddy χειροκροτούσε τον κόσμο, ο κόσμος τον Freddy και πάει λέγοντας. Από τις ξεχωριστές στιγμές, η αφιέρωση του "It' s Μy Life" στον Vinnie Stigma. Εκπληκτικό live και το μόνο που μπορεί να μας μείνει εκτός από την αξέχαστη εμπειρία είναι η υπόσχεση ότι οι Madball αλλά και οι Terror θα ξαναέρθουν σύντομα. Εκεί που έχεις πέσει στο λήθαργο, πάντα έρχεται κάποιος... Freddy να σε ταρακουνήσει φωνάζοντας "Hardcore! Still Lives!"

Setlist:    

Demonstrating My Style
We The People
Can' t Stop Won' t Stop
Hold It Down
Legacy
Look My Way
Get Out
Lockdown
Set It Off
Down By Law
Infiltrate The System
Heavenhell    
It' s My Life
Hardcore Still Lives
New York City
-----------------------------                
100%
For My Enemies
Hardcore Pride
Pride


Μάρκος Ρήγας
  • SHARE
  • TWEET