Inspiral Carpets @ Fuzz Club, 10/03/12

Από τον Γιάννη Κοτζιά, 12/03/2012 @ 13:26
Δεν ήξερα τι να περιμένω από τη συγκεκριμένη βραδιά. Δεν μπορούσα με τίποτα να προβλέψω εάν θα βλέπαμε μια αναγέννηση των Inspiral Carpets ή κάτι το παρακμιακό, αν λάβουμε υπ’ όψιν το γεγονός πως πίσω από το μικρόφωνο δεν θα ήταν ο Tom Hingley, με τον οποίον οι Inspiral Carpets κυκλοφόρησαν άλμπουμς και σημείωσαν την επιτυχία τους την εποχή του “Madchester”, αλλά ο Stephen Holt. Ο Holt μόνο άγνωστος βεβαίως δεν ήταν στην μπάντα αλλά και στους πιο μυημένους καθώς ο συγκεκριμένος υπήρξε εκ των δημιουργών του group πριν αποχωρήσει το 1989 για άλλο συγκρότημα. Σε θεωρητικό επίπεδο η επαναφορά του Holt στους Inspiral Carpets μετά από δύο δεκαετίες έμοιαζε και λίγο κίνηση απελπισίας από μια μπάντα που είχε ξεμείνει από «μπογιά» εδώ και πάρα πολλά χρόνια, οπότε έμενε να διαπιστώσουμε την πραγματική διάσταση του πράγματος.

Inspiral Carpets

Μπαίνοντας στο Fuzz Club είχα την αίσθηση ότι έβλεπα και πάλι τα ίδια πρόσωπα που αντικρίζω κάθε φορά που κάποιο βρετανικό συγκρότημα «περασμένων μεγαλείων» επισκέπτεται τη χώρα μας. Ένα συγκεκριμένο σύνολο ανθρώπων που στο μεγαλύτερο ποσοστό τους πέρασαν την εφηβεία τους με κασέτες των Charlatans, των Echo & The Bunnymen, των Suede, των Inspiral Carpets και προσέρχονται στις αντίστοιχες συναυλίες ευελπιστώντας σε ένα ερέθισμα που θα ξυπνήσει αναμνήσεις από άλλες εποχές. Κρίνοντας πάντως με βάση την οικονομική συγκυρία αλλά και το ότι οι Inspiral Carpets έχουν περισσότερο cult, παρά mainstream status, η προσέλευση ήταν αρκετά ικανοποιητική.

Inspiral Carpets

Αυτό που είδαμε τελικά από τους Inspiral Carpets δεν ήταν ούτε αναγέννηση αλλά ούτε και παρακμή. Ήταν μια αξιοπρεπέστατη μπάντα, που συνειδητοποιημένη για τη θέση της στο μουσικό χάρτη του 2012, έβγαλε μια εικόνα ατόμων που πραγματικά χαίρονται που, αντί να περνούν τη μέση ηλικία τους ως χαρτογιακάδες του οκταώρου, έχουν το κεκτημένο να είναι μουσικοί και το απολαμβάνουν. Έπαιξαν 23 κομμάτια, από όλο το φάσμα της δισκογραφίας τους, από b-sides, ανάμεσα σε αυτά και τα δύο καινούρια “You’re So Good For Me” και “Changes” που θα βρίσκονται στο άλμπουμ που ετοιμάζουν, το πρώτο μετά το 1994.

Inspiral Carpets

H μετάβαση των φωνητικών από τον Hingley στον Holt τελικά δεν είχε την εικόνα απελπιστικής κίνησης όπως είκαζα αλλά περισσότερο την εικόνα ολοκλήρωσης μιας παρέας που είχε ξεκινήσει στα 80s τη μουσική της σταδιοδρομία αλλά πήρε χωριστούς δρόμους. Ο Holt, δικαιολογημένα, ήταν ο πιο αμήχανος από την πεντάδα των Inspiral Carpets που δεν σταματούσε να χαμογελάει, να λέει αστειάκια και να πίνει μπύρες. Οι pop μελωδίες των τραγουδιών τους, εναλλάσσονταν με τα 60s πλήκτρα του Clint Boon και με «Buzzcock-ικές» κιθάρες όπως στο “Head For The Sun”. Υπό αυτήν την ατμόσφαιρα, και με έναν ήχο που δεν τους βοήθησε καθ’ όλη τη διάρκεια της συναυλίας οι Inspiral Carpets μετέδωσαν τα χαμόγελά τους και στο κοινό με κομμάτια όπως το “She Comes In The Fall”, το “This Is How It Feels”, το “I Want You” και φυσικά τα “Dragging Me Down” και  “Saturn 5” το οποίο και έκλεισε τη συναυλία.

Inspiral Carpets

Δεν ξέρω αν δισκογραφικά οι Inspiral Carpets έχουν να δώσουν κάτι παραπάνω σε μια εποχή που οι ήχοι τους είναι de facto ξεπερασμένοι. Αυτό εξάλλου θα το διαπιστώσουμε  οριστικά όταν θα κυκλοφορήσει το νέο τους άλμπουμ. Συναυλιακά τουλάχιστον, μου άφησαν την εντύπωση ότι απολαμβάνουν 100% αυτό που κάνουν ειδικά όταν συνειδητοποιούν πως υπάρχει ακόμα ένα κοινό, όπως αυτό που ήταν στο Fuzz Club το Σάββατο το βράδυ, στο οποίο τα τραγούδια τους συνεχίζουν να σημαίνουν αρκετά.

Inspiral CarpetsSetlist:

Commercial Reign
Joe
She Comes In The Fall
Head For The Sun
Weakness
You’re So Good For Me
This Is How It Feels
Butterfly
Directing Traffik
Seeds Of Doubt
Keep The Circle Around
Find Out Why
Changes
Generations
Move
I Want You
Dragging Me Down
Greek Wedding Song
-------------------------------
Theme From Cow
Reason Why
Garage Full Of Flowers
96 Tears
Saturn 5

Φωτογραφίες: Χρήστος Κισατζεκιάν

  • SHARE
  • TWEET