Converge, Darkstar live @ AN Club

05/04/2005 @ 18:53
02/04/05, AN Club, Αθήνα

Οι Converge είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και σεβαστά συγκροτήματα στον χώρο του ακραίου hardcore/metal ήχου. Αν μερικά χρόνια νωρίτερα κάποιος έλεγε ότι θα έρθουν για live στη χώρα μας μες στον Απρίλη, θα τον κατηγορούσαν για κακόγουστο πρωταπριλιάτικο αστείο. Και όμως (ευτυχώς) τα πράγματα φαίνεται να αλλάζουν προς το καλύτερο όσον αφορά τις συναυλίες στην Ελλάδα. Οι περισσότεροι οπαδοί του ευρύτερου ροκ ήχου εξάλλου είναι έτοιμοι να μείνουν ταπί και φτερό αλλά σίγουρα το ευχαριστιούνται.

Ακόμα ένα Σαββατόβραδο λοιπόν στο ΑΝ που μόνο κουραστικό δεν ήταν. Οι πόρτες άνοιξαν με μια μικρή καθυστέρηση λίγο μετά τις 21.00 το βράδυ καθώς κάποιο από τα group δεν είχε προλάβει να τελειώσει το soundcheck. Δέκα λεπτά μετά τις 22:00 ανέβηκαν στην σκηνή οι Darkstar τους οποίους θα έβλεπα για πρώτη φορά live. Πρόκειται για ένα νέο τετραμελές σχήμα στο οποίο συμμετέχει και ο πρώην κιθαρίστας των Skindread. Ο τραγουδιστής της μπάντας -φανταστείτε των Marco Aro (ex-The Haunted) να τραγουδάει πιο brutal- ήταν πολύ ενεργητικός και αυτός που ξεχώριζε από τη μπάντα. Ο μπασίστας και ο drummer ήταν πιο σφιγμένοι και αυτό φάνηκε σε κάποιο βαθμό. Η μουσική των παιδιών κυμαινόταν σε metalcore φόρμες, δε μπορώ να πω ότι με τράβηξε ιδιαίτερα καθώς νομίζω πως οι συνθέσεις τους αν και δυνατές δεν είχαν φαντασία. Από την άλλη ίσως να μη μπορείς να κρίνεις μια μπάντα μόνο από μόλις 15 λεπτά που διήρκεσε το set τους. Οι Darkstar λοιπόν μόλις τελείωσαν το set τους χειροκροτήθηκαν από τους παρευρισκομένους και όλοι πλέον περιμέναμε το μεγάλο όνομα.

Χωρίς καθυστέρηση στη σκηνή ανέβηκαν τα 4 μέλη των Converge: Jacob Bannon (φωνή), Kurt Ballou (κιθάρα), Nate Newton (μπάσο), Ben Koller (τύμπανα). Αφού ο τραγουδιστής έκανε λίγο stretching και οι υπόλοιποι κάποιες τελευταίες ρυθμίσεις έφτασε η ώρα να δούμε πόσο καλά αποδίδουν live οι Αμερικανοί. Το show ξεκίνησε νομίζω με το "Eagles Become Vultures" στο οποίο όμως υπήρχε ένα πρόβλημα με τα πιατίνια και δεν ακουγόταν καλά η φωνή του τραγουδιστή. Τα προβλήματα διορθώθηκαν και ο Bannon συνέχιζε να αλωνίζει στη σκηνή και να τα δίνει όλα σχίζοντας το λαρύγγι του. Πραγματικά εντυπωσιακός αν λάβουμε υπόψη μας πως η μπάντα έδινε το 25ο της show μετά από 4 βδομάδες περιοδείας. Πολύ ενεργητικός επί σκηνής ήταν και ο μπασίστας ο οποίος προσπαθούσε να ξυπνήσει τον κόσμο φωνάζοντας και πειράζοντας το κοινό. Για κάποιο λόγο μόλις 20-30 άτομα (από τα 200 που είχαν μαζευτεί) ήταν στο pit, πράγμα που δεν έμεινε ασχολίαστο από τη μπάντα. Φαντάζομαι περίμεναν μεγαλύτερο χαμό έχοντας ακούσει πως το κοινό της Αθήνας είναι τρελό. Ο τραγουδιστής, δε, παρότρυνε το κοινό να μετατρέψει την αρνητική του ενέργεια σε θετική και να διασκεδάσει. Το live συνεχίστηκε με κομμάτια όπως τα "You Fail Me", "Black Cloud" (το οποίο ο Bannon προλόγισε λέγοντας χαρακτηριστικά "this song is about stand up and be counted"), "Concubine", "The Saddest Day" από το παλιότερο "Petitioning The Empty Sky" που ζητήθηκε από πολλούς, "Last Light" -this is for the hearts still beating- στο οποίο έγινε ένας μικρός πανικός.

Για να πούμε μερικά πράγματα και για τη μπάντα γενικότερα. Ο drummer πραγματικά είναι ένας από τους καλύτερους που έχω δει ζωντανά. Απέδωσε δύσκολο υλικό χωρίς να κολλήσει πουθενά. Ο κιθαρίστας αν και δεν είχε έντονη σκηνική παρουσία ήταν απλά κορυφαίος και εντυπωσιακός. Τα κιθαριστικά θέματα εξάλλου των Converge κάθε άλλο παρά εύκολα είναι. Το ότι η μπάντα αυτή θεωρείται από πολλούς ως η κορυφαία στο είδος της οφείλεται εν πολλοίς στον Kurt Ballou. Γενικά όλοι τους την ίδρωσαν την φανέλα και τα έδωσαν όλα. Δυστυχώς το live κράτησε κάτι λιγότερο από μια ώρα ίσως επειδή η μπάντα δεν άντεχε άλλο σε αυτούς τους φρενήρεις ρυθμούς. Αφού λοιπόν μας ευχαρίστησαν για την συμμετοχή μας στη συναυλία μας αποχαιρέτησαν, αφήνοντας μας ικανοποιημένους. Εις το επανιδείν λοιπόν. Ραντεβού στους The Great Deceiver την άλλη βδομάδα παίδες.

Χρήστος Τριανταφυλλόπουλος

  • SHARE
  • TWEET