Beirut, Daughter, Irene Skylakaki, Polkar @ Fix Factory Of Sound, 30/05/16

Απολαυστική εμφάνιση από τους Beirut

Από τον Γιάννη Βόλκα, 01/06/2016 @ 12:24

Το φετινό συναυλιακό καλοκαίρι αποτελεί σχεδόν αποκλειστική υπόθεση του εναλλακτικού κοινού της χώρας. Όσο και αν προσπαθεί κανείς, είναι αδύνατον να αρνηθεί ότι μας επισκέπτονται πολλά και σημαντικά ονόματα, περισσότερα από όσα η τσέπη του Έλληνα μουσικόφιλου έχει τη δυνατότητα να αντέξει. Μέσα στις επιλογές μας, ξεπρόβαλε, καθόλου δειλά, όμως, το Release Athens, μια νέα φεστιβαλική προσπάθεια η οποία κατάφερε εξαρχής να ξεχωρίσει. Από τις τέσσερις μέρες του, στη Θεσσαλονίκη κατάφερε να φτάσει η πρώτη με headliners τους πολύ αγαπητούς Beirut.

Δυστυχώς, οι δυσκολίες που υπάρχουν στο να παρακολουθήσεις ένα τέτοιο γεγονός μέσα στη διάρκεια της εβδομάδας δεν μας επέτρεψαν να το απολαύσουμε εξ ολοκλήρου και έτσι όταν φτάσαμε στον πολύ οργανωμένα διαμορφωμένο ανοιχτό χώρο του Fix Factory Of Sound, η Irene Skylakaki είχε ήδη εγκαταλείψει τη σκηνή. Έίχαν προηγηθεί από νωρίς οι Polkar, ενώ όλα έδειχναν ότι η διοργανώτρια εταιρεία είχε αποφασίσει να τηρήσει κατά γράμμα το χρονοδιάγραμμα που είχε ανακοινώσει νωρίτερα.

Σε συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα, βγήκε το συμπέρασμα ότι υπήρχε αρκετός κόσμος που περίμενε με ανυπομονησία τους Daughter, το νεανικό συγκρότημα της 4AD που έχει καταφέρει εξαρχής να εντυπωσιάσει, όπως και τόσα άλλα που προήλθαν στο παρελθόν από τη συγκεκριμένη εταιρεία. Αν και αρχικά το «άχαρο» φως που επικρατούσε δεν τους βοήθησε, τελικά κατάφεραν να δημιουργήσουν την επιθυμητή ατμόσφαιρα, Χωρίς πολλά λόγια και με μια σεμνή συμπεριφορά άφησαν το κοινό να παρακολουθεί αποσβολωμένο από την τόσο αξιόλογη φωνή της Elena Tonra.

Daughter

Μια ώρα και ένα τέταρτο ήταν ακριβώς όσο χρειαζόταν το συγκρότημα από τη Βρετανία ώστε να παρουσιάσει μερικές από τις καλύτερες συνθέσεις από τους δύο δίσκους του. Ρομαντική indie folk με αρκετά post-rock και electronica σημεία που φέρνουν ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα. Μια ιδανική ευκαιρία να απολαύσουμε ένα συγκρότημα ακρίβως την κατάλληλη χρονική περίοδο.

Setlist: How / Tomorrow / Numbers / Alone/With You / Amsterdam / Human / Doing The Right Thing / Shallows / No Care / Winter / Smother / New Ways / Youth / Fossa

Συνέχεια με τους headliners της βραδιάς, τους Beirut, οι οποίοι επισκέπτονται για πρώτη φορά τη Θεσσαλονίκη. Από τις πρώτες νότες του "Scenic World" και τον χαρακτηριστικό ήχο των πνευστών έγινε φανερό ότι θα απολαύσουμε το συγκρότημα από το Santa Fe σε όλο της το μεγαλείο. Λίγο αργότερα ο Zach Condon με συνοδεία το Ukulele του μάγεψε με τη δυνατή και χαρακτηριστική φωνή του κατά το "Elephant Gun" ξεσηκώνοντας το παρευρισκόμενο κοινό.

Beirut

Αυτός που παραμένει πρωταγωνιστής σε μια εμφάνιση των Beirut είναι η ίδια η μουσική με επιρροές από όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Τα μέλη του συγκροτήματος άλλαζαν σταδιακά όργανα ώστε να παρουσιάσουν αυτούσιο τον πλούτο των συνθέσεων που διαδέχονταν η μία την άλλη. Κομμάτια από το παρελθόν αλλά και από το περσινό "Νο Νο Νο" έδεσαν απόλυτα και έγινα αποδεκτά σχεδόν με τις ίδιες θερμές αντιδράσεις.

Beirut

Τα λιγοστά λόγια του Zach Condon έδιναν την εντύπωση ότι παρακολουθούμε μια καλοστημένη μουσικοθεατρική παράσταση μέ θέμα ιστορίες από όλο τον κόσμο.  Αν και το ενδιαφέρον του κοινού δεν μειώθηκε σε κανένα σημείο, χωρίς, όμως, να φτάνει και σε ξέφρενες αντιδράσεις, υπήρξαν συγκεκριμένες συνθέσεις που ξεχώρισαν όπως τα "Postcards From Italy" και το "Nantes" που έκλεισε την κανονική διάρκεια του set.

Beirut

Επιστροφή με το "Pacheco" και τη διασκευή στο "Serbian Cocek" των A Hawk And A Hacksaw οι οποίοι είχαν από νωρίς σχέσεις με τον Condon και συμμετείχαν στο ντεμπούτο των Beirut "Gulag Orkestar". Το ομώνυμο κομμάτι από τον συγκεκριμένο δίσκο έκλεισε λίγο αργότερα τη βραδιά, ενώ η βαλκανική μουσική έγινε αποδεκτή φυσικά με τον απαραίτητο ενθουσιασμό.

Δυστυχώς τα συναυλιακά καλοκαίρια έχουν γίνει προνόμια μόνο των κατοίκων της Αθήνας. Ευτυχώς εμείς είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τουλάχιστον ένα από τα σημαντικότερα ονόματα που επισκέπτοναι τη χώρα μας φέτος, το οποίο μας αποζημίωσε με την απολαυστική εμφάνιση του.

Φωτογραφίες: Γιάννης Βόλκας

SETLIST

Scenic World
As Needed
Perth
Elephant Gun
East Harlem
Santa Fe
The Akara
No No No
Postcards From Italy
The Peacock
Fener
The Rip Tide
The Shrew
My Night With The Prostitute From Marseille
So Allowed
After The Curtain
Nantes

Encore:
Pacheco
Serbian Cocek (A Hawk And A Hacksaw cover)
In The Mausoleum
The Flying Club Cup
The Gulag Orkestar

  • SHARE
  • TWEET