Absu, Zemial, Obduktion @ AN Club, 10/09/11

Από τον Φίλιππο Αλέκου, 12/09/2011 @ 14:56
Όνειρο θερινής νυκτός ίσως -παρότι πατήσαμε γερά μέσα στο Σεπτέμβρη- αλλά μετά τη σχετικά πρόσφατη επαναδραστηριοποίηση της μπάντας το 2009, ήταν θέμα χρόνου να περάσουν για μία επίσκεψη και από τη χώρα μας οι Absu. Και μαζί με την ανακοίνωση ότι στο live θα συμμετάσχουν και οι Zemial, το πακέτο έγινε ιδιαίτερα ελκυστικό, αφού το αθηναϊκό κοινό θα είχε την ευκαιρία να δει ζωντανά δύο group που κάνουν με άνεση κάθε cult-όμετρο να χτυπήσει κόκκινο.

Παρά την ανακοίνωση της αφίσας, η συναυλία δεν ξεκίνησε πριν τις εννιάμιση με την τρίτη μπάντα που συμπλήρωνε το πακέτο, τους Αθηναίους Obduktion. Ψιλό-άκυρη προσθήκη, έστω και ως support group, μιας και η μπάντα δεν έκανε ιδιαίτερη αίσθηση στο λιγοστό μέχρι εκείνη την ώρα κόσμο, με το τυποποιημένο brutal death της και τα τριάντα λεπτά που διήρκεσε η εμφάνιση τους να κυλάνε σχετικά αργά, χωρίς να επιτυγχάνουν ιδιαίτερα στο ρόλο τους ως warm up act.

Mε το που βγήκαν όμως οι Zemial στη σκηνή ο χρόνος σταμάτησε να μετρά και περάσαμε σε σκηνές occult μαγείας και μυστικισμού. Η μπάντα, ή πιο σωστά ο Archon Vorskaath, μπορεί να είναι δικό μας παιδί, αλλά είχε να παίξει ζωντανά στην Αθήνα για αρκετά χρόνια. Ίσως γι' αυτό το λόγο και να εμφανίστηκε τόσο ευδιάθετος και ομιλητικός, προλογίζοντας κάθε κομμάτι και, παρότι περιορισμένος πίσω από τo drum kit του, ήταν εξαιρετικός στο ρόλο του «frontman» της μπάντας.

Στην πρώτη old school βουτιά της βραδιάς ακούσαμε τραγούδια από όλες σχεδόν τις κυκλοφορίες των Zemial, με κομματάρες όπως το "Eclipse", που άνοιξε την εμφάνιση τους, το "Falling Ιnto Τhe Absu" και το "ΔΑΙΜΩΝ" να ξεσηκώνουν χαμό μέσα στο κοινό. Ακούσαμε και δύο (έχω την εντύπωση) νέα κομμάτια από τον επερχόμενο δίσκο τους, "Nykta", και, αν και δε θα με χάλαγε προσωπικά να ακουστεί ζωντανά και ένα "Full Moon Necrophilia" (έπος), μπορώ να πω ότι το set list ήταν αρκούντως χορταστικό και η απόδοση της μπάντας εξαιρετική.

Highlight, αναμφίβολα, το κλείσιμο -και παράλληλα η καλύτερη πάσα για τη συνέχεια- με την εκτέλεση του "Sleeping Under Tartarus", με τον Proscriptor στα φωνητικά να δίνει show και να εκστασιάζει τους παρευρισκόμενους μόνο και μόνο με την παρουσία του. Και μετά από μία εξαιρετική εμφάνιση το μόνο που έμενε ήταν να βγουν οι Absu στη σκηνή να τα σαρώσουν όλα. Όπως και έγινε δηλαδή.

Setlist:
Eclipse / Cries Behind The Golden Walls / Words From The Temple Of Shadows / Falling Into The Absu / In The Arms Of Hades / For A Fallen One / ΔΑΙΜΩΝ / ΦΑΡΟΣ / Sleeping Under Tartarus

Έχοντας, ημερολογιακά τουλάχιστον, πιάσει Κυριακή μέχρι να πατήσουν το σανίδι του AN Club οι Τεξανοί blacksters, εμφανίστηκαν στη σκηνή με τη σύνθεση που έχουν τα τελευταία χρόνια μετά την επανασύνδεση τους. Ezezu στο μπάσο και τα φωνητικά, Vis Crom στην κιθάρα και ο «πολύς» Proscriptor McGovern πίσω από τα drums -o δεύτερος drummer / «frontman» της βραδιάς, όχι κάτι που συναντάς συχνά και μάλιστα «καπάκι» δύο μπάντες μαζί την ίδια βραδιά.
 
Μετά το καλωσόρισμα του Proscriptor και μόνο η ανακοίνωση του ότι θα ακούσουμε ολόκληρο το "The Sun Οf Tiphareth" από την αρχή μέχρι το τέλος ήταν αρκετή να κάνει πολλά βρακιά να βραχούν από τη χαρά τους (του γράφοντος συμπεριλαμβανομένου) και οι πρώτες νότες του "Apzu" έκαναν το club να σειστεί. Η μπάντα σε δαιμονισμένη φόρμα, έκανε πολλά αυτιά να ματώσουν, παίζοντας πολλές φορές τα κομμάτια ένα δύο κλικ γρηγορότερα από ό,τι στο δίσκο και με τον mainman της να δίνει ρεσιτάλ, τόσο με την απόδοση του στα drums, όσο και με τα φωνητικά του.

Και όταν οι τελευταίες νότες του "The Sun Οf Tiphareth" έσβησαν από τα ηχεία, σειρά πήρε μία επιλογή από όλα τα άλμπουμ που έχει κυκλοφορήσει η μπάντα στην εικοσαετή καριέρα της, με τον αναμενόμενο ενθουσιασμό εκ μέρους του κοινού στο "Four Crossed Wands" από το "Tara", ατελείωτο headbanging στο "Highland Tyrant Attack" και σιγοτραγουδώντας όλοι μαζί στο "Never Blow Out the Eastern Candle" που έκλεισε την εμφάνιση του σπουδαίου αυτού συγκροτήματος, λίγο πριν το ρολόι δείξει δύο.

Μία εμφάνιση που άφησε πολύ κόσμο με ανοιχτό το στόμα από το πάθος και την απίστευτη διάθεση του power trio, τις πολύ καλές εκτελέσεις και πάνω απ' όλα τις ικανότητες του «κτήνους» που τυραννούσε το drum kit,. Αν ήταν και ο ήχος λιγότερο βαβουριάρικος σε ορισμένες φάσεις θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για μία σχεδόν σεμιναριακή εμφάνιση που δύσκολα θα ξεχαστεί. Τώρα το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι μία ευχή για να μη χρειαστούν άλλα είκοσι χρόνια για να μας ξανάρθουνε.   

Setlist:

Apzu
Feis Mor Tir Na N'og (Across The North Sea To Visnech)
Cyntefyn's Fountain
A Quest Into The 77th Novel
Our Lust For Lunar Plains (Nox Luna Inlustris)         
The Coming Of War (Morbid Scream cover)     
The Sun Of Tiphareth
Four Crossed Wands(Spell 181)
Descent To Acheron
Night Fire Canonization
Swords And Leather
Highland Tyrant Attack
Never Blow Out The Eastern Candle

Φίλιππος Αλέκου
  • SHARE
  • TWEET