Συνέντευξη Vallenfyre (Greg Mackintosh)

«Για μένα η ταμπέλα του supergroup είναι χαζή»

Από τον Άλκη Κοροβέση, 15/12/2011 @ 09:27
Μια συζήτηση με τον -αρκετά δραστήριο τελευταία- Greg Mackintosh δε γίνεται παρά να είναι, το λιγότερο, ενδιαφέρουσα. Πόσο μάλλον όταν έχει κυκλοφορήσει πρόσφατα έναν εξαιρετικό death metal δίσκο με τους Vallenfyre και ετοιμάζεται για το νέο άλμπουμ των Paradise Lost. Διαβάστε στη συνέχεια τι μας είπε τόσο για τη νέα του προσπάθεια, τους Vallenfyre, όσο και για τους τόσο αγαπητούς στην Ελλάδα Paradise Lost.

Κατ' αρχάς θα ήθελα να σε συγχαρώ για το ντεμπούτο δίσκο των Vallenfyre, το "A Fragile King". Δε θα το πίστευα αν κάποιος μου έβαζε να το ακούσω και μου έλεγε ότι αυτός που ουρλιάζει είναι ο Greg Mackintosh. Ήταν πραγματική έκπληξη. Πόσο καιρό δουλέψατε πάνω σε αυτό το δίσκο;
Ευχαριστώ. Όλα ξεκίνησαν γύρω στον Ιανουάριο του 2010. Ήταν κάτι που έγινε σταδιακά και τελικά μπήκαμε στο studio να ηχογραφήσουμε το Δεκέμβριο του 2010.

Ήταν όλα τα κομμάτια δικό σου υλικό ή συμμετείχαν και άλλα μέλη στη σύνθεση;
Βασικά τα έκανα όλα εγώ. Το μεγαλύτερο ποσοστό είχε ήδη γραφτεί πριν ζητήσω από κάποιον να συμμετάσχει στους Vallenfyre. Ωστόσο, στο studio τα παιδιά το έκαναν πραγματικότητα.

Πώς προέκυψε το όνομα; Σημαίνει κάτι για σένα;
Διάβασα ένα βιβλίο για την παλιά αγγλική διάλεκτο και μου άρεσε ο τρόπος που ακούγονται οι λέξεις. «Vallen» θα πει δύναμη και «Fyre» φωτιά. Απλά σκέφτηκα ότι ηχούν ωραία μαζί οι δυο αυτές λέξεις.

Δε γίνεται να μη χαρακτηριστούν οι Vallenfyre ως «supergroup». Αυτό σας δημιουργεί κάποια πίεση; Σκεφτήκατε ποτέ να χρησιμοποιήσετε ψευδώνυμα;
Για μένα η ταμπέλα του «supergroup» είναι χαζή. Είμαστε απλά μια παρέα που ο καθένας μας τυχαίνει να παίζει και σε μπάντες με κάποια επιτυχία. Προσπαθήσαμε να κρατήσουμε τους Vallenfyre στην ανωνυμία για όσο καιρό μπορούσαμε, για να δούμε αν θα άρεσε στον κόσμο, χωρίς προκατάληψη. Ποτέ όμως δε θα χρησιμοποιούσαμε ψεύτικα ονόματα, το βρίσκω λίγο ποζεράδικο.

Θα υπάρξει δεύτερο βήμα για τη μπάντα; Έχετε ήδη κάποιο υλικό; Ίσως κάτι μετά το νέο δίσκο των Paradise Lost και την επακόλουθη περιοδεία;
Προς το παρόν δε σκοπεύουμε να ηχογραφήσουμε κάτι με τους Vallenfyre. Ίσως στο μέλλον αν είναι κάτι εμπνευσμένο και ακόμα περνάμε καλά, μπορεί να το κάνουμε. Σχεδιάζουμε πάντως να κάνουμε κάποιες live εμφανίσεις το 2012 και αν ο κόσμος θέλει πραγματικά να παίξουμε στη χώρα του, θα το προσπαθήσουμε.

Βρίσκεται η Ελλάδα στα πλάνα σας;
Μας έχει ζητηθεί ήδη να κάνουμε μερικά show στην Ελλάδα και λογικά θα το κάνουμε.

Και εσύ θα περιορίζεσαι στα φωνητικά;
Ναι. Τρεις κιθάρες στη σκηνή θα ήταν υπερβολή. Δε θέλω να γίνω ο Janick Gers του death metal.

Τα υπόλοιπα μέλη είναι μόνιμα και θα συμμετάσχουν στις περιοδείες;
Είμαστε σαν όλες τις άλλες μπάντες και όσοι έπαιξαν στο δίσκο θα είναι και στις συναυλίες.

Τι σήμαινε για σένα να συγκεντρώσεις όλα τα αρνητικά συναισθήματα σχετικά με την απώλεια του πατέρα σου σε ένα δίσκο;
Ήταν μια καθαρτική εμπειρία το να κάτσω να γράψω πώς αισθανόμουν εκείνη την περίοδο, αλλά αισθάνομαι και όμορφα γνωρίζοντας ότι απέτισα φόρο τιμής στον πατέρα μου.

Πόσο εύκολο ήταν για σένα να παίξεις ζωντανά αυτά τα κομμάτια;
Οι στίχοι είναι αρκετά προσωπικοί, αλλά τα κομμάτια «φωνάζουν» ότι είναι φτιαγμένα για να παιχτούν live. Αν και ακόμα δεν το έχουμε κάνει, δε μπορώ να σου απαντήσω πώς θα είναι μέχρι να γίνει. Το βλέπω σαν ένα φόρο τιμής στον πατέρα μου και σαν κάτι θετικό, με το οποίο θέλω να περνάω καλά.

Δώσε μου μερικές πληροφορίες σχετικά με το εξώφυλλο του "A Fragile King".
Έστειλα μερικά κομμάτια, στίχους και ιδέες στον Orion Landau σχετικά με το πώς θα ήθελα να είναι το artwork και κατέληξε σε αυτό που βλέπεις. Πιστεύω ταιριάζει με τη διάθεση που δημιουργεί ο δίσκος. Αποδίδει θυμό, θλίψη και αποσύνθεση.

Πιστεύεις ότι το "A Fragile King" θα αρέσει σε έναν οπαδό της τελευταίας περιόδου των Paradise Lost;
Δεν ξέρω, ο καιρός θα δείξει. Είναι πιθανό, αν και είναι αρκετά πιο ακραίο σε σχέση με τους Paradise Lost.

Νιώθεις πιο απελευθερωμένος με τους Vallenfyre όσον αφορά το ύφος της μουσικής που γράφεις; Εννοώ, στους Paradise Lost δεν είσαι ο μόνος που καθορίζει την κατεύθυνση του ήχου.
Και στους Paradise Lost έχω την ελευθερία να κάνω αυτό που θέλω. Οι Vallenfyre γεννήθηκαν μέσα από τη θλίψη και το πάθος για τη μουσική που με μεγάλωσε. Φυσικά, το γεγονός ότι στους Vallenfyre γράφω και τους στίχους μού δίνει μια μεγαλύτερη ελευθερία, αφού έχω τον πλήρη έλεγχο.

Δε θα μπορούσα να αποφύγω και μια ερώτηση αποκλειστικά για τους Paradise Lost. Πες μας λίγα πράγματα για το "Tragic Idol".
Σίγουρα μην περιμένετε να ακούσετε κάτι τόσο ακραίο όσο με τους Vallenfyre. Είναι κάτι εντελώς διαφορετικό οι δύο μπάντες. Το νέο υλικό των Paradise Lost είναι επηρεασμένο από classic και doom metal. Έχει γίνει πολλή δουλειά στις κιθάρες και δεν υπάρχουν καθόλου πλήκτρα. Είναι πιο μελωδικό από το "Faith Divides Us - Death Unites Us". Αν σου αρέσει το "True Belief", πιστεύω θα σου αρέσει και ο νέος δίσκος.

Θα σε ακούσουμε καθόλου στα φωνητικά του νέου άλμπουμ των Paradise Lost;
Όχι. Τα φυλάω για τους Vallenfyre.

Για να κλείσουμε, στείλε ένα μήνυμα στους αναγνώστες μας.
Ευχαριστούμε για την αφοσίωση σας στους Paradise Lost, ελπίζω σε μερικούς από εσάς να αρέσει το "A Fragile King". Θα τα πούμε σύντομα.

Άλκης Κοροβέσης
  • SHARE
  • TWEET