Συνέντευξη: Glyder

Από τον Αντώνη Μουστάκα, 04/02/2007 @ 13:15
Μία από τις καινούργιες μπάντες που έκαναν αίσθηση τη χρονιά που πέρασε ήταν και οι Glyder με το ομώνυμο άλμπουμ τους. Διθυραμβικές κριτικές από τα rock media συνόδεψαν την πρώτη τους κυκλοφορία στην ανεξάρτητη Bad Reputation. Tι ακολουθεί; Διαβάστε τα λόγια που μοιράστηκε μαζί μας τηλεφωνικά ο κιθαρίστας και ουσιαστικά αρχηγός της μπάντας Bat Kinane για την προσπάθεια που κάνουν, την ηχογράφηση του δεύτερου άλμπουμ τους και τις δυσκολίες που έχουν συναντήσει και συναντούν έως τώρα.

Καλησπέρα Bat, λέγομαι Αντώνης και καλώ για τη συνέντευξη του Rocking.gr.
Γεια σου Αντώνη.

Θα ξεκινήσω με μερικές ερωτήσεις πάνω στο ιστορικό των Glyder. Πες μας λίγα πράγματα για τη πατρίδα σου και το πως ξεκινήσατε.
Το μέρος που γεννηθήκαμε στην Ιρλανδία δεν έχει και πολλά πράγματα να κάνεις και έτσι όλοι μάθαμε να παίζουμε κιθάρα. Δεν υπήρχαν και πολλές διασκεδάσεις, άσε το ότι βρέχει τον περισσότερο καιρό και έτσι μέναμε μέσα με τις κιθάρες μας! 2.000 παιδιά και όλοι μάθαμε από ένα όργανο. Ένα μικρό μουσικό χωριό!Πότε ξεκινήσατε ουσιαστικά να είστε μαζί ως μπάντα;
Η πρώτη φορά που παίξαμε μαζί ήταν σε μια tribute συναυλία για τον Phil Lynott στο Δουβλίνο. Εκεί γίνεται κάθε χρόνο μια συναυλία για τη μνήμη του και το 2004 μας ζήτησαν να παίξουμε και εμείς. Λίγο μετά την εμφάνιση αυτή γράψαμε και το πρώτο μας τραγούδι.

Ήταν το "Stargazer";
Όχι, αυτό το είχα γράψει πριν ξεκινήσουμε ως Glyder.

Είναι δικιά σου σύνθεση λοιπόν...
Ναι και απλά ήταν ένα κομμάτι που θεώρησα πολύ καλό για τους Glyder. Το πρώτο λοιπόν τραγούδι ήταν το "Lucky Strike"...

...Το οποίο δε βρίσκεται στο πρώτο άλμπουμ.
Όχι, ήταν το πρώτο μας single στην Ιρλανδία. Μερικούς μήνες μετά αρχίσαμε να γράφουμε ουσιαστικά δικά μας τραγούδια και εκεί παρουσίασα στα παιδιά το "Stargazer".

Πως καταφέρατε να υπογράψετε συμβόλαιο με τη Bad Reputation και να εξασφαλίσετε τη βοήθεια του Chris Tsangarides στην παραγωγή;
Αποφασίσαμε ότι θέλουμε τον Chris για το άλμπουμ και ψάχνοντας στο internet βρήκαμε τη διεύθυνση του σε ένα ελληνικό φόρουμ (!) στο οποίο είχε κάνει ένα σχόλιο. Έτσι του στείλαμε μια κόπια από το πρώτο μας ep (λεγόμασταν Hollywood εκείνη την εποχή) το οποίο ηχογραφήσαμε ένα χρόνο περίπου μετά την εμφάνιση στο Δουβλίνο και αποτελούταν από 6 τραγούδια. Ο Chris συμφώνησε να κάνει την παραγωγή άμεσα.

Φαντάζομαι ότι σου άρεσε η δουλειά του και το τελικό αποτέλεσμα!
Φυσικά (γέλια)!

Είσαι ευχαριστημένος από την αίσθηση που έκανε το άλμπουμ και από τις πωλήσεις του;
Είναι δύσκολο να ξέρεις για τις πωλήσεις μιας και είναι το πρώτο μας άλμπουμ, αλλά από τις πληροφορίες που έχουμε ως τώρα μπορώ να πω ότι είμαι λιγάκι απογοητευμένος. Πιστεύω βέβαια ότι αυτό οφείλεται στο ότι είμαστε σε ανεξάρτητη εταιρία και δεν υπάρχει τεράστια διαφήμιση στα μεγάλα περιοδικά και στους σταθμούς. Περισσότερο ακουστήκαμε σε τοπικούς σταθμούς και ανεξάρτητα έντυπα.

Στο site σας είδα πολύ καλά λόγια για τη δουλειά σας από μέλη των Hawkwind, των Annihilator, ακόμη και από την Philomena Lynott (μητέρα του Phil). Πως ήρθαν σε επαφή με τη δουλειά σας αυτοί οι άνθρωποι;
Η μητέρα του Phil Lynott ζει και αυτή στο Δουβλίνο και πάντα είχαμε επαφή μέσω της κοινότητας και του fan club υποστηρικτών των Thin Lizzy.
Οι Hawkwind άκουσαν τη δουλειά μας μέσω ενός κοινού manager και του Chris (Tsangarides). Ο Jeff Waters ήρθε σε μια εμφάνιση μας στη Γερμανία το 2005 και του έδωσα ένα cd με τα τραγούδια μας. Απάντησε με ένα email στο οποίο έγραφε ότι του άρεσε πάρα πολύ.Όσον αφορά εσένα, εκτός από κιθάρα και back vocals, ποια είναι τα «δικά» σου τραγούδια στο άλμπουμ;
Στο πρώτο άλμπουμ λειτουργήσαμε κάπως έτσι: Ο Tony (Culen: μπάσο και φωνητικά) έγραψε τους στίχους και εγώ τα περισσότερα riffs.
Από στίχους έγραψα τα "Stargazer" και "PUP". Επίσης είχα γράψει τα αρχικά λόγια του "Colour Of Money", αλλά ο Tony έκανε αλλαγές για να ταιριάζουν περισσότερο με τη φωνή του. Το "One For The Lost" είναι στίχοι και μουσική του Tony, όπως και το "Neutral Colored Life" στο οποίο εγώ έκανα κάποιες αλλαγές στα riffs. To βασικό riff του "Colour Of Money" είναι του άλλου κιθαρίστα (Pete Fisher). Στο δεύτερο άλμπουμ βέβαια η συμμετοχή των υπόλοιπων παιδιών είναι πολύ μεγαλύτερη.

Το "Glyder" είναι παραλλαγή της λέξης glider;
Ναι, πρόκειται για το αεροσκάφος χωρίς μηχανή που γράφεται με "I". Και επειδή υπήρχε μπάντα με το όνομα Glider, αλλά και γιατί σα λογότυπο για το είδος της μουσικής που παίζουμε ταίριαζε περισσότερο με "Υ", το αλλάξαμε σε Glyder. To Glider ταιριάζει περισσότερο με indie συγκρότημα ενώ το Glyder φαίνεται πιο καλό για μια hard rock μπάντα σαν κι εμάς.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου τραγούδι από το "Glyder" και ποιο ακούγεται καλύτερα ζωντανά;
Η αλήθεια είναι ότι κάθε τόσο μου αρέσει κάποιο διαφορετικό! Ειδικά όταν άκουγα πολλές φορές το άλμπουμ, συχνά μετά το τέλος της διαδικασίας της παραγωγής, μου άρεσε άλλο κάθε φορά! Ζωντανά μου άρεσαν αρχικά περισσότερο το "Colour Of Money" και το "PUP" (Pretty Useless People) και έπειτα το "Neutral Colored Life".

Με ποιο τραγούδι κλείνετε συνήθως τις εμφανίσεις σας;
Με το "Die Or Dance"...

...Το πολεμικό τραγούδι σας.
Ναι. Έχει πολύ ενέργεια, ειδικά το τελευταίο μέρος του κάνει πολύ ωραίο φινάλε στις συναυλίες.

Έχετε σταθερά κάποιες διασκευές στο set list σας;
Συνήθως παίζουμε κάποιο τραγούδι των Thin Lizzy ή του Rory Gallagher. Καμιά φορά και κάποιο από τους Iron Maiden.

Δεν έχετε κάποια σταθερή επιλογή δηλαδή.
Παλαιότερα παίζαμε το "Cowboy Song" των Lizzy. Κάποιες φορές το "Follow Me" του Gallagher ή το "Wrathchild" των Maiden. Πάντως όταν βγει και το δεύτερο άλμπουμ δε θα υπάρχει χώρος για διασκευές. Στην αρχή παίζαμε 1-2 (διασκευές) για τον κόσμο που δεν ήξερε τη δουλειά μας, αλλά πιστεύω ότι μετά τη δεύτερη κυκλοφορία μας ο κόσμος που θα έρχεται θα είναι για τα δικά μας τραγούδια.Μιλώντας για ζωντανές εμφανίσεις, είχατε κάποια πρόταση από promoter στην Ελλάδα;
Μου έστειλαν μια διεύθυνση email μιας εταιρίας στην Ελλάδα, νομίζω ότι εσύ μου την έστειλες...

Όχι, ήταν ο Χάρης (Στουραΐτης) από το site μας.
Ναι σωστά, θα επικοινωνήσω μαζί τους τη νέα χρονιά (σ.σ.: η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο του 2006) και θα δούμε.

Στις 23 Γενάρη έρχονται στη χώρα μας οι Answer οι οποίοι είναι επίσης Ιρλανδοί με ένα επίσης πολύ καλό ντεμπούτο. Έχετε κάνει κάποιες εμφανίσεις μαζί, έτσι δεν είναι;
Ναι.

Θα ήταν καλό να σας βλέπαμε μαζί νομίζω.
Είναι πολύ διαφορετικό με τους Answer. Ανήκουν σε μεγαλύτερη εταιρία από εμάς και έχουν πολλά λεφτά πίσω τους. Έχουν δικό τους μέσο και μπορούν να κινηθούν όποτε και όπως θέλουν, χωρίς να πληρώσουν για τις μετακινήσεις τους. Εμείς όπου πάμε πληρώνουμε από την τσέπη μας. Πάντως έχουμε σχέδια για κάποιες εμφανίσεις στην Ιταλία το 2007, οπότε αν βρεθεί η ευκαιρία θα περάσουμε και από Ελλάδα.

Είδα ότι στο videoclip σας για το "PUP" υπάρχει μια μπάντα ντυμένη κάτι ανάμεσα σε Lordi και Slipknot...
Είμαστε εμείς! Όλοι οι ρόλοι σε αυτό το βίντεο παίζονται από εμάς, εκτός από τους γυναικείους. Ακόμα και η boy band στο τέλος είμαστε εμείς!

Όσον αφορά το δεύτερο σας άλμπουμ, στο οποίο έχετε προχωρήσει πολύ, υπάρχει ημερομηνία κυκλοφορίας;
Το δουλεύουμε αυτή τη στιγμή. Έχουμε 8 τραγούδια έτοιμα και υλικό για άλλα 10. Μάλλον θα καταλήξουμε στα 11 τραγούδια για την κυκλοφορία αυτή.

Θα συνεχιστεί η συνεργασία με τη Βad Reputation;
Δεν είμαι σίγουρος για αυτό, επίσης μπορεί να μην είναι καν ο Chris (Tsangarides) στην παραγωγή. Η Bad Reputation θα προωθήσει το cd σε Γαλλία και ίσως στην Ελλάδα, αλλά είναι νωρίς και τίποτα δεν είναι σίγουρο. Θα μιλήσω με όλους τη νέα χρονιά και θα δούμε τι θέλουν. Ελπίζω πάντως το άλμπουμ να είναι έτοιμο το καλοκαίρι.

Ο τίτλος του; Δώσε μου κάτι αποκλειστικό (γέλια)!
"Playground For Life" είναι ο πιθανός τίτλος, χωρίς να είναι σίγουρο ακόμη.

Εγώ θα το γράψω και αν τον αλλάξετε τελικά θα σε κατηγορήσω ως ψεύτη.
Ok, κανένα πρόβλημα (γέλια)!Πιστεύεις ότι στο στυλ που παίζετε ταιριάζουν καλύτερα οι δύο κιθάρες ή η μία;
Είναι πολύ καλύτερα με δύο κιθάρες, αλλιώς οι συνθέσεις θα φαίνονταν αδύναμες.

Έχετε κάποιον να παίζει keyboards στα live σας;
Στο άλμπουμ, όπου χρειάστηκε, έπαιξε ο Chris. Στις συναυλίες όταν βρούμε λεφτά θα φέρουμε κάποιον να παίζει αυτά τα μέρη!

Νομίζεις ότι είναι απαραίτητο για κάποια τραγούδια;
Όχι απαραίτητο, σίγουρα όχι σα βασικό όργανο.

Γράφετε και γράφεις τραγούδια στα πλήκτρα ή μόνο στην κιθάρα;
Δεν ξέρω να παίζω πλήκτρα έτσι κι αλλιώς, οπότε τα βγάζω όλα στη κιθάρα.

Πες μου για τις εμφανίσεις σας με τους Thunder. Είχαν επιτυχία; Νομίζεις ότι θα βοηθήσουν το συγκρότημα;
Παίξαμε μπροστά σε 2.000 άτομα το ένα βράδυ και 1.500 το δεύτερο. Πήγε φανταστικά.

Νομίζεις ότι κερδίσατε τους οπαδούς των Thunder;
Σίγουρα. Βέβαια οι Thunder παίζουν λίγο διαφορετικά από εμάς, εμείς παίζουμε πιο σκληρά, αλλά νομίζω ότι κερδίσαμε πολλά από αυτά τα shows στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αν μάλιστα βρούμε έναν ατζέντη θα προσπαθήσουμε να κλείσουμε κάποια shows εκεί το 2007.

Δεν έχετε κάποιον ατζέντη για την Ευρώπη γενικότερα;
Όχι, είναι πολύ δύσκολο να βρεις αν δεν είσαι σε μεγάλη εταιρία. Όντας ανεξάρτητη μπάντα είναι δύσκολο.

Η δυσκολία έγκειται στο ότι πρέπει μόνοι σας να επικοινωνείτε με εταιρίες, ατζέντηδες κτλ;
Ναι, τα κάνουμε όλα μόνοι μας. Πάντως έχουν δείξει ενδιαφέρον κάποιοι και πιστεύω ότι του χρόνου θα έχουμε ατζέντη...

...Για να αφιερωθείτε στο μουσικό μέρος περισσότερο!
Σίγουρα. Τώρα κάνω τα πάντα εγώ, μιας και είμαι ο μόνος που έχει πρόσβαση σε υπολογιστή - internet, και έτσι κάνω όλες τις συνεντεύξεις, ενώ κρατάω και την επαφή με τους οπαδούς και τα μέσα (ραδιόφωνο, περιοδικά). Οι υπόλοιποι έχουν part time δουλειές έτσι κι αλλιώς.

Σας εύχομαι να υπογράψετε με μια μεγάλη εταιρία σύντομα.
Σε ευχαριστώ πολύ.Θες να προσθέσεις κάτι μιας και φτάνουμε στο τέλος;
Ναι, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους δημοσιογράφους στην Ελλάδα που με τις συνεντεύξεις και τις λίστες με τα αγαπημένα τους άλμπουμ μας υποστηρίζουν συνεχώς, καθώς και αυτούς που αγόρασαν το άλμπουμ μας. Για να είμαι ειλικρινής, είχαμε θετικές αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο, αλλά πραγματικά στην Ελλάδα ήταν οι καλύτερες!

Υπάρχει ενδιαφέρον στη χώρα μας για καλές classic rock μπάντες.
Ναι, και στο εξωτερικό πάντως έχει ξεκινήσει να ανεβαίνει το είδος. Σε Αγγλία και Ιρλανδία πολλές νέες μπάντες παίζουν κλασικό ροκ και πρόκειται να μεγαλώσει η σκηνή αυτή. Έχει βαρεθεί ο κόσμος τις μπάντες που δεν έχουν καθόλου κιθάρα κι ούτε ένα σόλο στις συνθέσεις τους.
Για να κλείσω, θα ήθελα να πω ότι όσοι φίλοι στην Ελλάδα θέλουν να ακούσουν δύο νέα τραγούδια που ηχογραφήσαμε στο ιρλανδικό ραδιόφωνο, μπορούν να μπουν στο forum μας (το link βρίσκεται στο www.glydermusic.com). Δυστυχώς δεν είχαμε άδεια να τα βάλουμε στο site, αλλά ένας οπαδός τα ανέβασε στο forum και μπορείτε να τα βρείτε εκεί και να τα ακούσετε.

Σε ευχαριστώ για όλα Bat. Εύχομαι τα καλύτερα για τους Glyder.
Εγώ σε ευχαριστώ Αντώνη.

  • SHARE
  • TWEET