Συνέντευξη: Epica

28/04/2005 @ 05:57
Και ο Θεός έπλασε την... Simone. Λίγο πριν την εμφάνιση της νεαρής frontwoman των Epica με τους Kamelot στο Gagarin, η πανέμορφη κυρία, με όλη τη σημασία της λέξεως, Simone Simons παραχώρησε press conference εν όψει του νέου album των Epica "Conign To Oblivion" και μας μιλά για τη συνεργασία της με τους Kamelot, τη θέση των γυναικείων φωνητικών στην metal αλλά και για το μέλλον των Epica και της ιδίας. Τα ομορφότερα, λοιπόν, μπλε μάτια που μπορεί να βρει κανείς σε έναν αντροκρατούμενο χώρο μας είπαν τα εξής...

Τι έχεις να μας πεις για το νέο album των Epica;
Η καινούρια μας δουλειά είναι σαφώς πιο ώριμη. Στο πρώτο μας album εγώ και ο drummer μπήκαμε στο συγκρότημα 3 μήνες πριν την ηχογράφηση ενώ τώρα είμαστε μαζί σε περιοδείες δυο χρόνια σε περίπου 200 shows και ο καθένας γνωρίζει τον ρόλο του πολύ καλά. Στο νέο album μάλιστα όλοι συνέβαλαν στο γράψιμο των κομματιών γι' αυτό και έχει πολλές επιρροές. Όσον αφορά σε μένα και τα φωνητικά, λόγω της κλασσικής μου παιδείας τα κομμάτια ακούγονταν πιο ελαφρά γι' αυτό έπρεπε να προσπαθήσω να κάνω κάτι διαφορετικό. Στο τέλος πιστεύω ότι όλοι μείναμε ευχαριστημένοι με το τελικό αποτέλεσμα αφού στο νέο album υπάρχει κάτι για όλους όσους αγαπούν τη μουσική.

Είναι αλήθεια ότι έχετε κάνει πολύ γρήγορα επιτυχία, έχετε συμμετάσχει σε πάρα πολλά shows, κυκλοφορείτε τη δεύτερη δουλειά σας και μάλιστα είσαι μόλις 20 ετών. Πόσο δύσκολο ήταν να φτάσεις τόσο γρήγορα σε αυτό το σημείο;
Παρακολουθούσα τον Mark [Jansen (κιθάρα)] από την εποχή που ήταν στους After Forever, όταν λοιπόν μπήκα στο group προσπάθησα να δώσω το 100% του εαυτού μου αν και όλα μου φαίνονταν προτόγνωρα. Προσπάθησα να χαίρομαι την κάθε στιγμή και όλα έρχονταν πολύ γρήγορα, πολλά σπουδαία πράγματα που έπρεπε να κάτσω κάποιες στιγμές να τα σκεφτώ για να τα συνειδητοποιήσω. Τώρα είμαι σε tour με τους Kamelot και βρίσκομαι στην Ελλάδα και το χαίρομαι πολύ. Θεωρώ τον εαυτό μου προνομιούχο που είμαι μόνο 20 χρονών και έχω βρεθεί σε τόσα πολλά μέρη.

Προτιμάς να βρίσκεσαι στο studio η πάνω στην σκηνή;
To "Phantom Agony" ήταν η πρώτη μου επαγγελματική ηχογράφηση και ήταν ιδιαίτερα τρομακτικό. Το να παίζεις ζωντανά είναι τελείως διαφορετικό από το να παίζεις στο studio αλλά τα λατρεύω και τα δύο. Όταν βρίσκεσαι στην σκηνή αισθάνεσαι το κοινό και την αδρεναλίνη αλλά όταν είσαι στο studio κοιτάς πως θα γίνουν όλα τέλεια. Η αλήθεια είναι ότι έχω προσέξει κάποια λάθη που έκανα στην ηχογράφηση του νέου album η οποία έγινε πριν ένα χρόνο και πιστεύω ότι τώρα θα έκανα κάποια πράγματα καλύτερα αλλά δεν πιστεύω ότι είναι σωστό να υπάρχει η απόλυτη τελειότητα. Έβαλα όλη μου την ψυχή στο album, ειδικά στους στίχους και είναι ιδιαίτερα ευχάριστο να ακούς από τρίτους ότι το group ωρίμασε και η μουσική μας είναι πιο πολύπλοκη από το παρελθόν.

Πιστεύεις ότι η επιτυχία αναλόγων groups με γυναικεία φωνητικά όπως οι Evanescence, οι Nightwish και οι Lacuna Coil βοήθησε στην γρήγορη επιτυχία που γνωρίσατε;
Ναι υπάρχει μια δόση αλήθειας σε αυτό αφού υπάρχει μεγαλύτερη εκτίμηση σε αυτό το είδος της μουσικής και στα γυναικεία φωνητικά. Στην αρχή το μόνο που έβλεπαν κάποιοι είναι το στήθος σου αλλά τώρα σε σέβονται σαν καλλιτέχνη αλλά ακόμα πρέπει να δουλέψουμε πολύ σκληρά και να ευχαριστήσουμε την εταιρεία μας, την Transmission Records, που έδωσε τόσα χρήματα για την παραγωγωγή του "Phantom Agony", παίρνοντας ένα ρίσκο που δεν παίρνουν πολλές εταιρείες. Μας εμπιστεύτηκαν και μας έκαναν σπουδαία προώθηση. Η επιτυχία, λοιπόν, είναι συνδυασμός πολλών πραγμάτων.


Έχεις κάποιες προτάσεις για μια νέα guest εμφάνιση μετά το "Aina" και το "Τhe Black Halo" ή για κάποιο solo project;
Ναι έχω, αλλά δεν σου λεω τίποτα (γέλια)...

Δεν είναι η απάντηση που περίμενα...
Υπάρχουν κάποιες προτάσεις και αν γίνει "Aina Pt.2" μάλλον θα συμμετέχω κι εγώ αλλά προς το παρόν η Transmission είναι απασχολημένη με το album μας, με την κυκλοφορία και την προώθηση του, αφού θα υπάρξουν διάφορες εκδόσεις και ένα DVD που θα συνοδεύει την περιορισμένη έκδοση καθώς και ένα σπουδαίο booklet. Η ιστορία για το "Aina Pt.2" έχει ήδη γραφτεί αλλά η εταιρεία είναι ιδιαίτερα απασχολημένη.

Θα σε δούμε ως μόνιμο μέλος των Kamelot;
Αισθάνομαι ήδη έτσι αφού έχουμε περάσει πολύ χρόνο μαζί στο studio στη Γερμανία, καθώς το album αν και καθυστέρησε εμείς ήμασταν ήδη στο studio και μιλήσαμε για πολλά πράγματα και ιδιαίτερα για τον επαγγελματικό χώρο που ανήκουμε. Το να είσαι σε tour με το συγκρότημα σημαίνει ότι είσαι 24 ώρες την ημέρα με εκείνους και είναι σα να είμαι με τους καλύτερους φίλους μου. Έμαθα πολλά από αυτούς γιατί είναι τόσο καιρό σε περιοδείες. Κρίμα που βρισκόμαστε στο τέλος του tour.

Ποιες γυναικείες φωνές πιστεύεις ότι αξίζουν πραγματικά;
Η Anneke των Gathering είναι μια πολύ χαρισματική τραγουδίστρια και μια από τις αγαπημένες μου. Το μόνο album τους όμως που γνωρίζω είναι το "Mandylion". Οι Lacuna Coil είναι πολύ αξιόλογοι και μάλιστα όταν ήμασταν για συναυλία στο Μιλάνο συναντηθήκαμε με την Christina και μιλήσαμε. Είναι μια πραγματικά σπουδαία καλλιτέχνιδα η οποία αν και έχει sexy εμφάνιση δεν το σκέφτεται ποτέ έτσι αλλά λειτουργεί με το συναίσθημα και μεταφέρει αυτά που αισθάνεται στους οπαδούς. Είναι πραγματικά ένα πολύ καλό συγκρότημα και έχω όλα τα cd τους. Οι Nightwish επίσης είναι φοβεροί γιατί έχουν μια φόρμουλα που τους κάνει ξεχωριστούς. Επίσης η Floor (Jansen) των After Forever είναι απίθανη.

Ποιες από αυτές σε έχουν επηρεάσει στον τρόπο ερμηνείας σου;
Η ερεμηνεία μου στο "Phantom Agony" έχει κάτι από Tarja (Nightwish). Το χρώμα της φωνής είναι πολλές φορές πιο σημαντικό από την εικόνα κάποιου. Γι' αυτό αφήνω το συναίσθημα να οδηγήσει τη φωνή μου. Όταν ηχογράφησα το "Phantom Agony" ήμουν 18 χρονών. Η φωνή μου ακόμα μεγαλώνει. Δε μου άρεσε μάλιστα το χρώμα της στην αρχή γιατί ήταν πιο pop αλλά τώρα είναι πιο ώριμη και έχω καλύτερη τεχνική. Αλλά η Christina [Scabbia (Lacuna Coil)] και ο τρόπος που εκφράζει το συναίσθημα είναι το παράδειγμά μου.

Θα μπορούσες να ασχοληθείς με άλλο είδος μουσικής πέρα από τη metal;
Ήδη παίρνω μέρος σε διάφορα shows που ερμηνεύω τραγούδια από musicals ή και κάποια Ολλανδικά τραγούδια. Πιστεύω ότι ο μουσικός δεν πρέπει να περιορίζεται. Θα μπορούσα να ασχοληθώ και με την jazz...

Πολλοί υποστηρίζουν ότι γυναικεία φωνητικά και metal δε συμβαδίζουν. Τι θα τους έλεγες;
Αυτά είναι βλακείες! Αυτό μόνο... (γέλια). Αν βλέπεις το metal σα μια επιθετική και νευρική μόνο μουσική υπάρχει το παράδειγμα της Floor Jansen (After Forever) που έχει την απόλυτη metal φωνή.

Εγώ θα πρόσθετα και την αδελφή της Irene...
Ναι, βέβαια απλά δεν την έχω ακούσει τόσο πολύ αλλά ήταν πολύ καλή στο album των Ayreon ("The Human Equation"). Πιστεύω ότι τα γυναικεία φωνητικά είναι μια πιο ελαφριά προσέγγιση της metal αλλά υπάρχουν και δυνατές γυναικείες φωνές που δεν ξεχωρίζουν από τις αντρικές.

Ποιες είναι οι προσδοκίες σου για το μέλλον;
Το μόνο που κάνω είναι να κοιτάω το παρόν. Η αλήθεια είναι ότι όταν βλέπω μεγάλα συγκροτήματα όπως οι Νightwish τρομάζω λίγο. Έχουμε συμβόλαιο με την εταιρεία μας για 4 albums και θα τα ολοκληρώσουμε. Χαίρομαι όμως να έχω πολλές προτάσεις και εκτός των Epica. Στο δεύτερο album μας φαίνεται ότι έχω πολλά νέα στοιχεία στη φωνή μου και δεν περιορίζομαι καθόλου σε συγκεκριμένο τρόπο τραγουδιού. Αν βρω χρόνο θα ενταχθώ πάλι σε μια χωρωδία και θα βρω καθηγητές φωνητικής για νέα είδη μουσικής που δεν έχω ασχοληθεί "για να απλώσω τα φτερά μου και να πετάξω μακριά" ["Spread Your Wings And Fly Away" (Queen)].

Έχετε συμμετάσχει σε πολλά festivals σε όλη την Ευρώπη. Γιατί δε σας έχουμε δει ακόμα στην Ελλάδα;
Δε μας έχει γίνει πρόταση ακόμη. Αν μας γίνει θα έρθουμε. Αν μας γίνει η προσφορά που θα καλύπτει τα έξοδα μας τότε θα έρθουμε σύντομα. To να ταξιδεύεις είναι το πιο ωραίο πράγμα όταν είσαι σε ένα group. Γι' αυτό και δέχτηκα όταν οι Kamelot μου πρότειναν την περιοδεία. Για να έρθω στην Ελλάδα και να φάω πάλι souvlaki.


Σε ευχαριστώ για τη συνέντευξη. Θα ήθελες τελειώνοντας να πεις κάτι στους Έλληνες οπαδούς των Epica;
Θα μπορούσα να πω ένα μεγάλο "ευχαριστώ" (σε άπταιστα ελληνικά). Ελπίζω να έρθουμε εδώ με όλο το συγκρότημα και να "κλωτσήσουμε μερικούς κώλους" (αυτά δε μεταφράζονται: "kick some ass")!

Δημήτρης Μπάρμπας

  • SHARE
  • TWEET