Συνέντευξη A.C.T (Jerry Sahlin)

«Παίζουμε την μουσική που μας αρέσει και αν θέλουν να μας λένε prog ή pop είμαστε μια χαρά»

Από τον Πάνο Παπάζογλου, 19/03/2014 @ 11:39
Μετά από μια οκταετία σιωπής από την επικαιρότητα, οι υπέροχοι Σουηδοί A.C.T επιστρέφουν με νέο άλμπουμ, νέες ορέξεις και πάντα με την ίδια πρωτοποριακή, μοντέρνα αλλά και κλασικότροπη διάθεση να πρωταγωνιστήσουν μεταξύ της σύγχρονης προοδευτικής παραγωγής. Με αφορμή την αναμενόμενη επιστροφή, το "Circus Pandemonium", τα σχέδια των A.C.T και την τεχνοτροπία πίσω από τις εξαιρετικές δισκογραφικές τους δουλειές, μιλήσαμε με τον εκ των βασικών συνθετών, Jerry Sahlin, και εισάγει τους γνωρίζοντες και όχι στον κόσμο των Σουηδών. Μια περιπλάνηση στη δισκογραφία τους, με γνώμονα την ιδιόμορφη καλλιτεχνική άποψη ενός συγκροτήματος που επιμένει να εκπλήσσει χωρίς να κάνει εκπτώσεις στην ποιότητα.

Πρώτα απ' όλα, συγχαρητήρια για το νέο σας άλμπουμ. Έχει περάσει καιρός και επιτέλους είστε πάλι πίσω. Πώς νιώθετε που μόλις κυκλοφόρησε το "Circus Pandemonium";
Ευχαριστώ! Αισθανόμαστε υπέροχα, είμαστε πολύ χαρούμενοι με το άλμπουμ.

Οκτώ χρόνια είναι πολύς καιρός μεταξύ δύο δίσκων, γιατί σας πήρε τόσο πολύ;
Για πολλούς λόγους. Οι περισσότεροι από μας αποκτήσαμε παιδιά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οπότε οι προτεραιότητες άλλαξαν και θεωρώ ότι όλοι μας χρειαστήκαμε ένα διάλειμμα από την μουσική και μεταξύ μας. Όχι βέβαια ότι δεν κάναμε παρέα, αλλά παίζοντας μουσική, οι ίδιοι τύποι από το 1995, είναι πολύς καιρός και επομένως χρειαζόταν ένα διάλειμμα.

Θα μπορούσες να μας περιγράψεις την θεματολογία πίσω από το "Circus Pandemonium";
Λοιπόν, είναι μια ιστορία ενός τσίρκου από τις αρχές του 1900. Ήταν μια εποχή που κάποια τσίρκα (sic) έβγαζαν χρήματα παρουσιάζοντας ανθρώπους με περίεργες παραμορφώσεις, που τους έλεγαν «φρικιά». Στην ιστορία ακολουθείς διάφορους χαρακτήρες όπως ο άθλιος διευθυντής του τσίρκου, ο αλκοολικός κλόουν, ένας σχοινοβάτης κτλ.

Μήπως η καθαρά επιχειρηματική πλευρά της μουσικής βιομηχανίας υπήρξε σκληρή με τους A.C.T και συγκροτήματα σαν κι εσάς;
Καταρχάς, αυτή είναι η πρώτη φορά που έχουμε τον πλήρη έλεγχο σε όλα που αφορούν το συγκρότημα. Συμβόλαια, περιοδείες, άλμπουμ και χρήματα. Δεν έχουμε ούτε manager, αλλά είναι πολύ ενδιαφέρουσα περίοδος για μας. Θα πρέπει να δούμε στην πορεία αν είναι «σκληρό» ή όχι.

Πόσο καιρό σας πήρε να ολοκληρώσετε το νέο σας άλμπουμ και ποιό ήταν το πιο δύσκολο σημείο κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του;
Η διαδικασία κράτησε περίπου δύο χρόνια, αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι ηχογραφούσαμε κάθε μέρα για δύο χρόνια! Το πιο δύσκολο μέρος ήταν επί της ουσίας να φέρουμε τον Peter στο στούντιο να ηχογραφήσει το μπάσο του, χαχα.

Γενικά, πώς πέρασε η διαδικασία ηχογράφησης; Πώς δουλεύουν οι A.C.T, μπορείς να μας περιγράψεις;
Όλα ξεκινούν είτε από μένα, είτε από τον Ola, ο οποίος και γράφει τα κομμάτια, ηχογραφούμε κάποια demos στο σπίτι και μετά τα στέλνουμε και στους υπόλοιπους, οι οποίοι διαλέγουν τα σημεία τους και συνήθως προσθέτουν κάποια σημεία εδώ κι εκεί. Ήταν ωστόσο λίγο διαφορετικά αυτή τη φορά. Συνήθως μαζευόμαστε και προβάρουμε όλα τα κομμάτια που θα καταλήξουν στο άλμπουμ, αλλά αυτή τη φορά προβάραμε μόνο μερικά από τα κομμάτια επειδή  δεν βρήκαμε χρόνο για όλους. Επομένως ήταν καταπληκτική εμπειρία να ακούς τα σημεία του καθένα για πρώτη φορά όταν τα ηχογραφούσαν.

Ποιές θα έλεγες ότι είναι οι βασικές διαφορές μεταξύ του "Circus Pandemonium" και των προηγούμενων  δίσκων σας;
Είχαμε πολύ περισσότερο χρόνο στη διάθεσή μας να κάνουμε τα πάντα ακριβώς με τον τρόπο που θέλαμε. Δεν υπήρχε καμία πίεση χρόνου και επίσης καταφέραμε και έχουμε μερικούς guests στο νέο αυτό άλμπουμ, μεταξύ των οποίων και τον πληκτρά - ήρωά μου, Jim Gilmour των Saga.

Ποιές είναι οι μεγαλύτερες επιρροές σας ως συγκρότημα; Από που αντλείτε συνήθως την έμπνευσή σας;
Υπάρχουν πέντε διαφορετικές απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση, οπότε μπορώ να μιλήσω μόνο για μένα. Η έμπνευση συνήθως έρχεται και φεύγει. Κάποιες φορές προέρχεται από έναν ήχο ή ένα συναίσθημα ενός άλλου καλλιτέχνη και κάποιες φορές απλά εμφανίζεται στο κεφάλι μου από το πουθενά.

Καταφέρνετε να ισορροπείτε μεταξύ πιασάρικων, ακόμα και pop μερικές φορές, κομματιών και απαιτητικού, πιο τεχνικού παιξίματος καθώς είστε όλοι καλοί μουσικοί. Πόσο δύσκολο είναι αυτό;
Αυτό απλά βγαίνει αυτόματα, έτσι γράφω μουσική. Σπάνια δυσκολεύομαι να γράψω ένα κομμάτι, ε...κάποιες φορές ίσως. Όταν έχω μια ιδέα σε ένα σημείο, είτε είναι το ρεφραίν, είτε η γέφυρα, αυτό απλά εξελίσσεται από μόνο του. Δύσκολα περιγράφεται η διαδικασία.

Αισθάνεστε άνετα με την ταμπέλα του progressive rock; Νομίζω ότι στο ξεκίνημα του γκρουπ και στα πρώτα άλμπουμ σας δεν ήταν η καλύτερη ιδέα να προσδιορίζεστε ως prog, σωστά;
Να σου πω την αλήθεια, δεν μας απασχολεί πώς θέλει ο κόσμος να μας κατηγοριοποιεί. Πραγματικά δεν έχει σημασία. Παίζουμε την μουσική που μας αρέσει και αν θέλουν να μας λένε prog ή pop είμαστε μια χαρά.

Θεωρείς ότι το prog rock έχει ξαναβρεί τη δημοφιλία του πλέον και οι A.C.T έχουν την ευκαιρία να γίνουν ακόμα πιο επιτυχημένοι;
Δεν έχω ιδέα επειδή δεν ακούω τόσο πολύ νέα συγκροτήματα. Μου αρέσει ακόμα η ίδια μουσική που μου άρεσε όταν ήμουν μικρό παιδί. Έχω ακούσει ότι πολλά metal συγκροτήματα έχουν μπει όλο και περισσότερο μέσα στο prog ωστόσο. Δεν είμαστε απεγνωσμένοι ή κάτι τέτοιο, αλλά θα ήταν φυσικά ωραίο να είναι ένα επιτυχημένο άλμπουμ.

Πριν λίγο καιρό είχα κάνει ένα άρθρο με δέκα από αυτά που θεωρώ τα κορυφαία άλμπουμ του σουηδικού prog της τελευταίας εικοσαετίας περίπου και το "Last Epic" συμπεριλήφθηκε σχετικά με άνεση. Θα συμφωνούσες ότι το συγκεκριμένο αποτελεί το σήμα κατατεθέν σας;
Νομίζω πως ναι. Τα κομμάτια του "Last Epic" πάντα έχουν τις περισσότερες αντιδράσεις κατά τη διάρκεια των συναυλιών μας. Γενικά είναι ωραίο άλμπουμ.

Και τι λες για το "Silence"; Κατά τη γνώμη μου, το συγκεκριμένο θα 'πρεπε να είναι διαθέσιμο προς όλους αν το ακούσουν. Φανταστικό άλμπουμ, υπάρχει μήπως κάποια ανέκδοτη ιστορία γι' αυτό;
Ευχαριστώ! Το "Silence" είναι το άλμπουμ που ξεχωρίζει περισσότερο. Είναι λίγο διαφορετικό σε σχέση με τα υπόλοιπα, πιο χαλαρό αλλά και πιο ώριμο για μένα με υλικό, το οποίο ακόμα και σήμερα πιστεύω ότι είναι το καλύτερο που έχουμε κάνει. Ειδικά το δεύτερο μισό του άλμπουμ, με το "Joanna", "The Diary" κτλ. πολύ ωραία κομμάτια.

Πώς βλέπεις πλέον τα δύο πρώτα άλμπουμ των A.C.T μετά από όλον αυτόν τον καιρό;
Το πρώτο είναι πολύ γοητευτικό, ήμασταν τελείως ανοικτοί σε προτάσεις στο περιβάλλον του στούντιο και θέλαμε να τα δοκιμάσουμε όλα με την πρώτη. Έχει μερικά κομμάτια, τα οποία ακόμα απολαμβάνω να ακούω...κάθε τρία χρόνια ή κάτι τέτοιο, χαχα. Το δεύτερο, "Imaginary Friends" είναι μάλλον το αγαπημένο μου και νομίζω είναι η άποψη και μερικών  ακόμα στο συγκρότημα. Έχει πολλή ενέργεια και δύναμη και τα κομμάτια είναι καταπληκτικά. Ακούς σε αυτό το άλμπουμ ότι ήμασταν ορεξάτοι να επιστρέψουμε στο στούντιο για δεύτερη φορά και να αποδείξουμε στον κόσμο ότι ήρθαμε για να μείνουμε. Το αγαπώ! Θα μου άρεσε βέβαια να το κάνω και ένα remix ωστόσο...

Έχετε σχέση με την τοπική σας prog σκηνή; Μήπως έχετε και κάποιο αγαπημένο γκρουπ;
Νομίζω πως όχι...δεν έχω ιδέα. Είμαστε φίλοι με κάποια από τα υπόλοιπα prog συγκροτήματα, αλλά οι περισσότεροι βρίσκονται εκεί για πολλά χρόνια.

Έχετε σχέδια για κάποια επερχόμενη περιοδεία;
Μπα, όχι περιοδείες προς το παρόν.

Θα 'ρθετε ποτέ στην Αθήνα; Πόσο πιθανή θα ήταν μια συναυλία εδώ;
Πολλή πιθανή, αρκεί κάποιος να μας καλέσει να 'ρθουμε και θα 'ρθουμε αν μας εξασφαλίζει.

Τι άλλα σχέδια για το μέλλον έχετε; Κάποιο DVD ίσως;
Έχουμε μιλήσει εδώ και καιρό για το DVD και νομίζω και εύχομαι να το κάνουμε σύντομα. Θα το θέλαμε πάρα πολύ.

Ευχαριστώ πολύ Jerry, εξακολουθήστε να απολαμβάνετε την μουσική σας και μην κάνετε πάλι οκτώ χρόνια για το επόμενο άλμπουμ!
Ευχαριστώ πολύ, να 'σαι καλά!
  • SHARE
  • TWEET