O Jörg Michael των Stratovarius μιλάει στο Rocking.gr

29/11/2003 @ 08:22
Λίγες μέρες πριν τις δηλώσεις που έκανε ο κιθαρίστας των Stratovarius, Timo Tolkki, και άφησε ανοιχτά τα ενδεχόμενα διάλυσης του group, καταφέραμε να μιλήσουμε με τον drummer του συγκροτήματος, Jörg Michael, και να του αποσπάσουμε μερικές πληροφορίες για τη νέα δουλειά τους, "Elements Part 2". Χαλαρός και με humor, απάντησε σε όσα τον ρωτήσαμε (και μη). Ας δούμε τι μας λέει :...

Καταρχήν συγχαρητήρια για το νέο σας album!

Ευχαριστώ πολύ.

Ο τίτλος του είναι “Elements Part 2”. Από που προέρχεται; Μερικές πληροφορίες;

Χμ, προέρχεται από το “Elements Part 1” υποθέτω. Τα Elements albums δεν έχουν κάποιο concept, κάποια κοινή γραμμή σε όλα τα κομμάτια. Και τα 2 albums ηχογραφήθηκαν την ίδια περίοδο και εμείς απλώς μετά επιλέξαμε ποια θα βρίσκονται στο Part 1 και ποια στο Part 2. Στο Part 2 το mixing έγινε ξεχωριστά και τα φωνητικά έγιναν αργότερα. Όταν εγώ έπαιξα drums για τα κομμάτια, δεν ήξερα ποια από αυτά θα βρίσκονται σε κάθε album.

Το “Elements Part 2” θεωρείται συνέχεια του Part 1;

Όχι, όχι η συνέχεια, είναι διαφορετικά τραγούδια που γράφτηκαν την ίδια περίοδο. Είναι ας πούμε ο ήχος των Stratovarius εν έτει 2003. Κατά τη γνώμη μου το Part 1 είναι περισσότερο συμφωνικό, epic και progressive ενώ το Part 2 είναι πιο «προσγειωμένο», πιο απλό και πιο μεταλικό!

Γιατί δε θελήσατε να κυκλοφορήσετε και τα δύο “Elements” albums σα διπλό cd; Έχει να κάνει με την εταιρεία σας; Ξέρεις, στις μέρες μας δεν είναι τόσο συνηθισμένο για κάποιο group να κυκλοφορεί μέσα σε ένα χρόνο δύο δίσκους.

Ναι, ακριβώς, αυτή ήταν η πρώτη μας ιδέα. Να κυκλοφορήσουμε δηλαδή ένα διπλό album στη τιμή του μονού. Η εταιρεία μας όμως μας είπε ότι τα καταστήματα δε θα το κάνουν αυτό και θα πουλήσουν το διπλό album στη διπλή τιμή και εμείς δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι’ αυτό. Δεν εξαρτάται ούτε από εμάς ούτε από την εταιρεία μας. Έτσι τελικά αποφασίσαμε, όπως έκαναν παλιότερα οι Guns N’ Roses και οι Metallica, να κυκλοφορήσουμε το πρώτο album πριν την περιοδεία μας και το άλλο ακριβώς μετά.

Είσαι ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα ή περίμενς κάτι διαφορετικό;

Είμαι πολύ χαρούμενος με το αποτέλεσμα των “Elements”. Ποτέ δεν ακουγόμουνα (τα drums) τόσο καλά. Είχαμε τόσο πολύ χρόνο για τις κατάλληλες πρόβες και κάναμε πολύ καλή δουλειά, με κόπο βέβαια αλλά και πολύ πλάκα. Ιδίως οι ήρεμες συνθέσεις δείχνουν ένα νέο πρόσωπο του Jorg (drummer) και των Stratovarius, είναι πολύ ογκώδεις!

Ο ήχος των Stratovarius, ο οποίος κυρίως διαφέρει από τα υπόλοιπα metal groups, έχει καθιερωθεί από τις πρώτες σας κιόλας κυκλοφορίες. Πιστεύεις ότι ύστερα από όλα αυτά τα χρόνια έχετε δημιουργήσει το δικό σας μουσικό style;

Ναι, θα το έλεγα. Για την ακρίβεια ο Timo Tolkki το έκανε!

Υπάρχει περίπτωση οι fans να σταματήσουν να ακούνε ή να δείξουν λιγότερο ενδιαφέρον για τη μουσική σας λόγω του μη εξελησσόμενου ήχου σας;

Πιθανόν. Ζούμε σε έναν ελεύθερο κόσμο και ο καθένας οφείλει να έχει τη δική του άποψη.

Πολύς κόσμος λέει ότι υπάρχουν συγκροτήματα που αντιγράφουν τον ήχο σας, όπως για παράδειγμα οι Sonata Arctica. Ποια είναι η άποψη σου;

Για να πω την αλήθεια μου αρέσει. Νομίζω επίσης ότι οι Stratovarius έχουν επηρεαστεί και αυτοί από άλλες μπάντες και έχουν δημιουργήσει κάτι νέο, κάτι πρωτότυπο. Είναι ωραίο που η ιδέα και το έργο των Strato συνεχίζεται από άλλα συγκροτήματα, για τα οποία αποτελούμε επιρροές.

Θα προσπαθήσετε να κρατήσετε το μουσικό σας ύφος και στις μελλοντικές σας κυκλοφορίες;

Τίποτα δεν είναι απίθανο. Ποτέ δεν προσπαθούμε να σταματήσουμε αλλά συνεχίζουμε την προσπάθεια για να γίνουμε καλύτεροι από πριν. Πιστεύω ότι εαν δεν κάναμε βήματα προς τα μπροστά θα είχαμε πάψει να υπάρχουμε, πράγμα που δεν ισχύει όμως!

Τα “Elements” albums πιστεύεις ότι ανοίγουν νέους ορίζοντες για τη μπάντα;

Ναι, φυσικά. Ιδίως με το heavy stuff και τα ορχηστρικά μέρη που ενσωματώθηκαν στα κομμάτια. Ειναι σαν ένα 6ο όργανο για τη μπάντα. Στους προηγούμενους μας δίσκους η ορχήστρα απλώς συνόδευε την κιθάρα, τώρα στέκεται σαν ένα όργανο από μόνη της! Επίσης ανακαλύψαμε ότι μπορούμε να γράψουμε ωραία μουσική ακόμαι και όταν δεν είμαστε πιωμένοι, ήταν μια νέα εμπειρία για εμάς, χεχε.

Το artwork των album σας είναι πάντοτε καταπληκτικό. Πιστεύεις ότι είναι ένας καλός τρόπος να προσελκύσετε το κοινό ή απλώς αντιπροσωπεύει τους προβληματισμούς και τις σκέψεις σας;

Το artwork ήταν κυρίως ιδέες του Tolkki και απλώς κάποιος επαγγελματίας συμπλήρωνε τις ιδέες του και δούλευε πάνω σε αυτές. Το artwork των “Elements” έγινε λέγοντας τους απλώς τον τίτλο του album!

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Κάποια κυκλοφορία DVD ή νέου cd;

Ένα DVD τον Απρίλιο και ορισμένες εμφανίσεις σε festivals τον επόμενο χρόνο.

Τι σας συγκινεί περισσότερο; Το studio ή οι συναυλίες; Υπάρχουν προβλήματα καθώς βρίσκεστε σε περιοδεία;

Τα live είναι σαφώς καλύτερα, αυτός είναι και ο λόγος που δουλεύουμε. Οι μετακινήσεις και τα ταξίδια βέβαια είναι χάλια αλλά το να παίζεις μπροστά σε κόσμο είναι πολύ καλύτερο από το συναίσθημα που σου δημιουργεί το studio. Μου αρέσει πολύ να παίζω live! Στην περιοδεία δεν έχουμε συνήθως προβλήματα, εκτός από τις μετακινήσεις όπως είπα και το ποτό (χεχε) αλλά παρόλα αυτά φαίνεται ότι τα καταφέρνουμε!

Πρόσφατα (το Μάιο του 2003) επισκεφτήκατε την Ελλάδα για μια συναυλία στην Αθήνα. Ποιες ήταν οι εντυπώσεις σας; Πως βρήκατε το ελληνικό κοινό; Δεδομένου ότι δεν ήταν η πρώτη σας εμφάνιση επί ελληνικού εδάφους τι περιμένατε και τι αντικρίσατε εν τέλει;

Ναι όντως στην Ελλάδα δεν ήταν η πρώτη μας φορά που ήρθαμε. Μάλιστα είχαμε ηχογραφήσει και μέρη για το live album μας γιατί οι έλληνες fans είναι από τους καλύτερους όλου του κόσμου. Πάντα μας άρεσε το ζεστό κλίμα και μάλιστα την τελευταία φορά μείναμε λίγες ημέρες παραπάνω για να δούμε την πόλη κλπ. Περιμέναμε η συναυλία να γίνει sold out και έτσι έγινε! Ευχαριστούμε όλο τον κόσμο που μας υποστηρίζει όλα αυτά τα χρόνια!Έχουμε πληροφορηθεί ότι δεν πρόκειται να περιοδεύσετε για το “Elements Part 2”. Μπορείς να μας εξηγήσεις το γιατί; Η περιοδεία είναι συνήθως ένας καλός τρόπος για να προωθήσει κάποιος τη δουλειά του.

Θα παίξουμε σε μερικά festival και σε μέρη που δεν είχαμε την ευκαιρία να παίξουμε μέχρι τώρα όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Νότια και Ανατολική Ασία. Δε θέλουμε να είμαστε σε συναυλίες συνέχεια και δυστυχώς δε μπορούμε να κάνουμε μια μεγάλη ευρωπαϊκή περιοδεία, αλλά θα επιστρέψουμε κάποια στιγμή!

Jorg, σε ευχαριστώ για το χρόνο σου. Θα ήθελες να πεις κάτι στους Έλληνες fans των Stratovarius;

Το έκανα ήδη αλλα θα το ξαναπώ. Ελλάδα, σε ευχαριστούμε πολύ για την υποστήριξη σου όλα αυτά τα χρόνια. Θα ξανάρθουμε μια μέρα και η εμφάνιση μας θα είναι καλύτερη από όλες όσες προηγήθηκαν. Κάντε υπομονή μέχρι τότε!

Σε ευχαριστούμε. Καλή συνέχεια!

Εγώ σας ευχαριστώ.
  • SHARE
  • TWEET