Οι προσωπικότητες των '10s: Dave Grohl

Ο πανταχού παρών Dave, θέλει απλά να σώσει το rock

Από τον Νικόλα Ρώσση, 24/06/2020 @ 16:53

To Rocking.gr επέλεξε τις 10 σημαντικότερες προσωπικότητες της μουσικής των '10s και σας τις παρουσιάζει. Μπορείτε να βρείτε εδώ τα υπόλοιπα άρθρα του αφιερώματος σε μια λίστα που θα ανανεώνεται συνεχώς μέχρι να δημοσιευτούν όλα.

Τι κατάφερε ο Dave Grohl από τα 41 του μέχρι τα 51 του;

Εκτός, δηλαδή, από το να παραμείνει ένας από τους πλουσιότερους rockers του πλανήτη.

Ίσως η δεκαετία του που μας πέρασε να μην είναι η πιο σημαδιακή στην καριέρα του, ίσως και λίγο να εκταμιεύει ακόμα τα κατορθώματα του παρελθόντος, αλλά όπως και να έχει το 2010 βρίσκει τον Dave στο Λευκό Οίκο.

Εκεί ο Grohl, μπροστά στον Barack Obama -για πολλοστή φορά μάλιστα-, απέτισε φόρο τιμής στην καριέρα του, φιλαράκου του πλέον, Paul McCartney. Έχοντας πλέον μάθει το δρόμο προς το Oval Office, θα επέστρεφε λίγα χρόνια μετά στα πλαίσια του docuseries του HBO, «Sonic Highways», το οποίο σκηνοθετούσε κιόλας, για να πάρει συνέντευξη από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Βέβαια, ο Dave είχε ήδη ασχοληθεί με το σπορ των rockumentaries, αφού το 2011, κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων του "Wasting Light", οι Foo Fighters κυκλοφορήσαν το ντοκιμαντέρ "Back and Forth", το οποίο σε 7 χώρες τουλάχιστον έγινε το Νο.1 μουσικό DVD σε πωλήσεις.

Η επιτυχία αυτού του ντοκιμαντέρ, οδήγησε σε ένα δεύτερο, το οποίο κατά βάση αφορά μια κονσόλα. Το 2013, ο Grohl επιστρέφει στα Sound City Studios, εκεί που ηχογραφήθηκε το "Nevermind" δηλαδή, μεταξύ άλλων ιστορικών άλμπουμ από το μουσικό πάνθεον, για να διασώσει το μοναδικό rock κειμήλιο της Neve Electronics και να το πάρει σπίτι του. Δηλαδή στο προσωπικό του studio, το 606. Και αφού όλα αυτά είχαν απρόσμενη επιτυχία, κάπου εκεί ήρθε και η συμφωνία με το HBO για τη δημιουργία της σειράς "Sonic Highways" για οκτώ μουσικές περιηγήσεις σε πόλεις των ΗΠΑ.

Η μεταφορά των μουσικών του δραστηριοτήτων στη μικρή οθόνη όμως δεν αποτέλεσε τροχοπέδη στον να ηχογραφήσει τέσσερα άλμπουμ με τους Foo Fighters, δύο με το novelty band της καρδιάς μας, τους Tenacious D, ένα με τους Queens of the Stone Age, ενώ συνεργάστηκε με καμιά δεκαριά ακόμα καλλιτέχνες από τον Trent Reznor ή τους B'LAST μέχρι και τους Ghost. A, έβγαλε και το "Play" ένα οργανικό σόλο ΕΡ. Δεν πέρασε χρονιά όπου ο Dave με κάποιο τρόπο δεν θα βρισκόταν στα charts. Όχι και άσχημα, για άνθρωπο που δεν μπορεί να διαβάσει νότες.

Στην εκπνοή της δεκαετίας άρχισε και να γράφει και να μοιράζεται με το κοινό του, ακόμα και μέσω Instagram, αληθινές ιστορίες απείρου rock 'n' roll κάλλους, με πρωταγωνιστές προσωπικότητες όπως ο David Bowie ή τον Prince.

Η ορατότητα του Dave Grohl λόγω της συνεχούς εμφάνισης του στην τηλεόραση, μαζί τις άπειρες συνεργασίες του, τα soundtrack, τις φιλανθρωπίες και την «εκνευριστική» θετική του ενέργεια, ώθησε πολλούς να τον χαρακτηρίσουν ως «μαϊντανό». Αλλά ο πανταχού παρών Dave, θέλει απλά να σώσει το rock. Θέλει να διασπείρει και να ενισχύσει το μήνυμα που έκανε όλους εμάς να γράφουμε και να διαβάζουμε αυτές τις γραμμές και για αυτό βρίσκεται και σε αυτήν τη λίστα.

Εσύ, εγώ, εμείς τι κάναμε σήμερα;

  • SHARE
  • TWEET