Magnum

The Monster Roars

SPV (2022)
Από τον Σπύρο Κούκα, 18/01/2022
Το "The Monster Roars" αποτελεί ένα ρομαντικό άλμπουμ μιας μπάντας που μας έμαθε να ονειρευόμαστε, γνωρίζοντας μας κόσμους και εικόνες άφθαρτους από υλικούς περιορισμούς
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Θρυλικοί και άφθαρτοι, οι Magnum αποτελούν ένα από τα πλέον αρχοντικά σχήματα του σκληρού ήχου, ένα συγκρότημα που έχει κυκλοφορήσει σπουδαίες δουλειές και συνεχίζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να προσφέρει τέτοιες. Ανέκαθεν σε ένα δικό τους, μοναχικό μονοπάτι, διαχρονικά ονειροπόλοι και πομπώδεις όσο λίγοι συνάδελφοι τους και αδιαμφισβήτητα ποιοτικοί ανεξαρτήτως εποχής και συνθετικού προσανατολισμού, οι Βρετανοί βετεράνοι έχουν αποτελέσει ένα παραμυθένιο κεφάλαιο του χώρου και κάθε νέο τους άλμπουμ αποτελεί μια καλή αφορμή για να θυμηθούμε το έργο τους.

Έτσι, αν και η πρώτη ανάγνωση του "The Monster Roars" το θέλει ελαφρώς κατώτερο των αμέσως προηγούμενων δίσκων που μας προσέφερε η μπάντα, είτε μιλάμε σε επίπεδο αισθητικής - artwork, είτε σε καθαρά μουσικό επίπεδο, η πρώτη ύλη και τα επί μέρους στοιχεία που προσφέρει ο καθένας από τους εκλεκτούς συμμετέχοντες μουσικούς είναι τέτοια που δεν αφήνουν περιθώριο για απογοητεύσεις.

Η συνθετική ικανότητα του Tony Clarkin είναι τέτοια που ακόμη και στον «αυτόματο πιλότο», απλώς αναπαράγοντας, δηλαδή, τις δημιουργικές του μανιέρες κατά το δοκούν, καταφέρνει να δώσει στιγμές που συγκινούν ειλικρινά στην ακρόαση τους. Η κιθάρα του είναι παρούσα, έχει το χαρακτηριστικό της ηχόχρωμα για το οποίο πολλοί από εμάς αγαπήσαμε αυτήν την μπάντα, χαρίζοντας μια λιτή αίσθηση ικανοποίησης στο άκουσμα των τόσο οικείων, μα δεδομένα διαφορετικών νέων τραγουδιών.

Παρομοίως, η μαγευτική φωνή του Bob Catley και οι ερμηνείες του είναι εδώ και συνεχίζουν να αποτελούν πόλο έλξης, όσο και αν ο χρόνος έχει αφήσει ορισμένα στίγματα στον - αισίως 75 χρόνων - πεπειραμένο ερμηνευτή. Άλλωστε, αυτή η αντίσταση ενάντια στον πανδαμάτορα χρόνο, τα σημάδια με τα οποία αυτός εν τέλει «ευεργετεί» τη μουσική της μπάντας και το μεράκι της δημιουργίας που φαίνεται να μην σβήνει ούτε στην τρίτη ηλικία είναι μέρος του ελκυστικού «πακέτου» του "The Monster Roars", όπως και των περισσότερων από τα άλμπουμ που έχει κυκλοφορήσει εκείνη την τελευταία δεκαετία.

22 δίσκους αργότερα, ο φαντασιακός κόσμος που επιμελώς χτίζουν οι Magnum από τα ‘70s κιόλας συνεχίζει κι επεκτείνεται. Έτσι, το "The Monster Roars" αποτελεί ένα ρομαντικό άλμπουμ μιας μπάντας που μας έμαθε να ονειρευόμαστε μέσω της μουσικής της, γνωρίζοντας κόσμους και εικόνες άφθαρτους από τους υλικούς περιορισμούς. Για όσο, λοιπόν, τους κρατούν τα πόδια τους, θα συνεχίσουν να μας ταξιδεύουν, υπεράνω πλέον από κριτικές και απαιτήσεις, όπως πραγματικά τους αρμόζει.

  • SHARE
  • TWEET