Dispirited Spirits

The Redshift Blues

Self Released (2023)
Από τον Θεοδόση Γενιτσαρίδη, 09/06/2023
Γλυκό και πικρό, πανέμορφο και συναισθηματικό, super cool rock
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Αστρικό και μαγευτικό, αυτό το jazzy emo άλμπουμ υπόσχεται ένα τρομερό μέλλον για τους Dispirited Spirits. Βασικά ένα παλικαράκι από την Πορτογαλία είναι που τα βάζει όλα κάτω μόνος του. Με έβαλε κι εμένα κάτω και μου ‘ξηγήθηκε καλά. Υπέκυψα. Δεν ακούω και κάθε μέρα τέτοιες μουσικές, ούτε τέτοιες φωνές, ούτε τόσο καθαρούς ήχους… Αλλά εδώ χωρίς ενοχές απολαμβάνω κάθε δευτερόλεπτο.

Πρώτα αντιλαμβάνεσαι τα υπέργλυκα και νόστιμα θα έλεγα midwestern (οι φίλοι emo θα καταλάβουν τι εννοώ) riffs γεμάτα αέρινα εφέ από πλήκτρα και synth. Μετά έρχονται πιασάρικα και πομπώδη τύμπανα και σαν κερασάκι κάθεται πάνω στην τούρτα μια ραγισμένη - πραγματικά - υπέροχη φωνή. Οι στίχοι επίσης διαστημικοί μιας και πραγματεύονται θέματα και εικόνες διαστήματος και αστρονομίας. Υπάρχει κάτι για όλους σε αυτό το άλμπουμ. Με το πάθος στην πρώτη γραμμή αυτή η παλέτα γεμάτη διαφορετικά μουσικά είδη που ξεκινά από ένα αρτιστίκ prog, συνεχίζει σε alternative pop, μπλέκει jazz, δημιουργεί space rock ατμόσφαιρες και καταλήγει σε ένα πιασάρικο emo, είναι πραγματικά πάρα πολύ καλό. Νιώθω σαν να ακούω, στο πολύ γλυκό και ταυτόχρονα πικρό τους, The Mars Volta με Biffy Clyro μαζί. Νιώθω σαν να μην θέλω να το παραδεχτώ, αλλά να που βρέθηκε άλλος ένας τρόπος να δέσουν jazz και rock μαζί. Ίσως όλα τα παραπάνω να μην ισχύουν και απλά να είναι από εκείνους τους δίσκους που δεν μπορείς να περιγράψεις ακριβώς τι σου αρέσει, αλλά μάλλον σου αρέσουν τα πάντα, όλα του!

To σύνολο των εφτά συνθέσεων ρέει μέσα και έξω από ακουστικά τμήματα απογυμνωμένων φωνητικών και αντηχούμενων κιθάρων και χορδών που ακούγονται σαν να πρέπει να τοποθετηθούν μέσα σε ένα ντοκιμαντέρ για το πώς δημιουργήθηκε το σύμπαν ας πούμε. Τα κυριότερα και πιο κρίσιμα σημεία είναι απίστευτα δυνατά, έχουν άψογη ροή και συνέπεια και στεναχωριέμαι που δεν είναι ακόμα περισσότερα. Είναι τόσο όσο η διάρκεια, που φτάνει κοντά τα τρία τέταρτα, γεγονός ότι ως συνολική εμπειρία, δεν διαρκεί πολύ αλλά ούτε και λίγο. Τα κομμάτια στέκονται πολύ ανεξάρτητα, σου αφήνουν το κάθε ένα και άλλο σημείο κορύφωσης χωρίς να είναι πάντα ένα ξέσπασμα, αλλά κάνουν επίσης εξαιρετική δουλειά στο να συμπληρώνουν το ένα το άλλο.

Είναι πάρα πολύ απλά ένας super cool δίσκος που δεν πρέπει να προβληματίσει για το πως ακούγεται, αλλά για το τι προσφέρει, πως σε ταξιδεύει και τι πραγματικά λέει στην ψυχή σου. Έχει μια πολύ μοναδική μίξη ήχων και πολλές πραγματικά υπέροχες στιγμές αυτή η δημιουργία. Σίγουρα υπάρχουν σημεία που χρειάζονται περισσότερη δουλειά, αλλά αυτό είναι ελπιδοφόρο, μιας και αφήνει περιθώρια βελτίωσης. Ο δίσκος είναι υπέροχος, οι μουσικές εκπληκτικές κι όμως υπάρχουν και διακρίνω δυνατότητες για ακόμα καλύτερα πράγματα.

Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET