Τρόφιμοι φυλακών του Malawi κερδίζουν μια υποψηφιότητα για Grammy

Ένας δίσκος γραμμένος πίσω από τα σίδερα στην κούρσα για το βραβείο

10/01/2016 @ 08:54

Οι φυλακές στο Malawi της Αφρικής είναι διαβόητες για την φτωχή τους υγιεινή, το στρίμωγμα των ενοίκων και τις μεταδοτικές ασθένειες. Για να υπογραμμίσουν την θλιβερή κατάσταση των τροφίμων, ο βραβευμένος με Grammy παραγωγός Ian Brennan και η σύζυγός του Marilena Delli, ταξίδεψαν στις φυλακές Zomba του νότιου Malawi για να ηχογραφήσουν τραγούδια γραμμένα και εκτελεσμένα από όσους υπομένουν αυτές τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης.

Το αποτέλεσμα των ηχογραφήσεων του 2013, ο δίσκος "I Have No Everything Here" από τους Zomba Prison Project, κέρδισε μια απρόσμενη θέση ανάμεσα στους υποψήφιους για τα φετινά Βραβεία Grammy, κάνοντας τη φυλακισμένη μπάντα τους πρώτους Μαλαουιανούς καλλιτέχνες που έχουν ποτέ προταθεί για αυτό το βραβείο.

Ο δίσκος έχει γραφτεί από 16 διαφορετικούς συνθέτες, άνδρες και γυναίκες, καταδικασμένους για αδικήματα που εκτείνονται από τον φόνο μέχρι την μαγεία, σε μια φυλακή όπου πεθαίνουν 20 τρόφιμοι κάθε χρόνο.

Με τίτλους όπως “I Will Kill No More” («Δεν Θα Ξανασκοτώσω») και “I See The Whole World Dying Of Aids” («Βλέπω Όλο Τον Κόσμο Να Πεθαίνει Από Aids»), οι τραγουδοποιοί επιχειρούν να δείξουν στο κοινό πώς είναι η ζωή στην χώρα τους, μέσα και έξω από τη φυλακή. Παρ’όλα αυτά το άλμπουμ δεν χρωστάει την επιτυχία του μόνο στην ιδιάζουσα φύση του, αλλά περισσότερο στον πένθιμο τόνο του και τις επωδούς που είναι καλά σχεδιασμένες για κολλήσουν στο μυαλό, όπως αυτές που ακούγονται στα δύο τραγούδια που ξεχωρίζουν, “Listen To Me” («Άκουσέ με») και “Please Don’t Kill My Child” («Παρακαλώ Μην Σκοτώσεις/-ετε Το Παιδί Μου»).

Η θεματολογία γύρω από την λύτρωση και την θλίψη είναι κοινή σε όλες τις συναυλίες που έχουν δοθεί κατά καιρούς πίσω από τα κάγκελα. Στην φωτογραφία του άρθρου, ο B.B.King δίνει μια συναυλία στις φυλακές του Μαϊάμι, ενώ ένας από τος καλύτερους δίσκους του είναι το live άλμπουμ που ηχογραφήθηκε το 1971 στις Φυλακές της Κομητείας Cook του Σικάγο.

Το ζεύγος Brennan-Delli ευθύνεται και για την παραγωγή του βραβευμένου με Grammy δίσκου "Tassili" της θρυλικής Touareg μπάντας Tinariwen.

  • SHARE
  • TWEET