Έφυγε από τη ζωή ο Pharoah Sanders

Ο θρυλικός σαξοφωνίστας αποτέλεσε καθοριστική μορφή στη διαμόρφωση της spiritual jazz

26/09/2022 @ 13:42

Το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών ο θρύλος της jazz, Pharoah Sanders.

Την είδηση γνωστοποίησε η δισκογραφική Luaka Bop, στην οποία δεν αποκάλυψε τα αίτια του θανάτου του μουσικού, αλλά ανέφερε μεταξύ άλλων πως έφυγε από τη ζωή έχοντας στο πλάι την οικογένεια και τους φίλους του στο Los Angeles.

O εμβληματικός σαξοφωνίστας γεννήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 1940, μαθαίνοντας πρώτα τύμπανα και κλαρινέτο πριν μεταβεί το alto σαξόφωνο από το γυμνάσιο. Η απόφασή του να καταφύγει στο tenor σαξόφωνο, μουσικό όργανο με το οποίο συνδέθηκε στην καλλιτεχνική του πορεία, προέκυψε από αναγκαιότητα, όπως είχε αποκαλύψει σε συνέντευξή του στο The New Yorker παλαιότερα.

Ο Sanders, στη μυθική του σταδιοδρομία, συνεργάστηκε με τον Sun Ra, που του έδωσε το προσωνύμιο Pharoah, ενώ από το 1965 και μετέπειτα, αποτέλεσε μέλος του σχήματος του John Coltrane, συμμετέχοντας σε ζωντανές και στουντιακές ηχογραφήσεις.

Το 1964 κυκλοφόρησε το ντεμπούτο του, "Pharoah's First", ενώ ήταν καθοριστική μορφή στη διαμόρφωση του παρακλαδιού της spiritual jazz, καθορίζοντας τον ήχο της εποχής με άλμπουμ όπως το "Karma" του 1969, ή το "Monastic Trio" του Coltrane, που κυκλοφόρησε το 1968.

Επιπρόσθετα, ο Sanders στην καριέρα του συνεργάστηκε επίσης με μουσικούς όπως οι Don Cherry, Ornette Coleman και Alice Coltrane, μεταξύ πολλών άλλων.

Η πιο πρόσφατη δουλειά του, ήταν η κορυφαία συνεργασία του με τον Floating Points και τη London Symphony Orchestra, ονόματι "Promises" το 2021, χρονιά που κυκλοφόρησε και το, ηχογραφημένο το 1965, "A Love Supreme: Live At Seattle", όπου αποτελεί και την πρώτη επίσημη σύμπραξη του Sanders με τον Coltrane.

  • SHARE
  • TWEET