Ο κιθαρίστας των Pearl Jam δεν θεωρεί πως το grunge σκότωσε το heavy metal

O Stone Gossard πιστεύει πως το hard rock στις αρχές του '90 είχε φτάσει σε τέλμα

03/08/2022 @ 13:16

Όπως φαίνεται, το διαχρονικό ερώτημα για το εάν η εμπορική παρακμή του hard rock και heavy metal στη δεκαετία του '90 οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην άνθιση του grunge, συνεχίζει να είναι θέμα προς συζήτηση.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Stone Gossard, κιθαρίστας των Pearl Jam, εξέφρασε αναλυτικά την προσωπική του άποψη για το ζήτημα, αρνούμενος να συμμεριστεί την άποψη πως το grunge σκότωσε το metal.

Συγκεκριμένα, ο μουσικός, ανέφερε μεταξύ άλλων μιλώντας στο VWMusic:

«Θεωρώ πως υπάρχει μόνιμα ανανέωση στον κόσμο. Θεωρώ επίσης πως με την ανανέωση έρχονται καινούριες οπτικές. Πιστεύω πως εκείνη την εποχή το hard rock είχε φτάσει σε τέλμα, με έναν τρόπο που έδωσε μια ευκαιρία σε αυτούς που αποκαλώ, λιγότερο ταλαντούχους μουσικούς, να παρουσιάσουν έναν διαφορετικό τρόπο για να παίξει κανείς rock μουσική. Σαν να λένε πως υπάρχει και άλλος τρόπος να ηχούν βαριά τα κομμάτια, καθώς και πως γίνεται και να αποτυπωθεί το συναίσθημα του χάους και της ενέργειας διαφορετικά, με τρόπο εκτός της συνηθισμένης ηχητικής παλέτας του heavy metal.

Μεγαλώνοντας, άκουγα πολύ heavy metal. Άκουγα πολύ Motorhead, Iron Maiden, Mercyful Fate, Led Zeppelin και γενικά αρκετά συγκροτήματα από το New Wave Of British Heavy Metal. Όμως, ως παιδί, δεν ήξερα πως να παίξω έτσι. Έκανα απλώς ό,τι ηχούσε σωστό για μένα. Θεωρώ πως στα τέλη των '80s, υπήρχε μια ελεύθερη αντίληψη για το ύφος και την τέχνη και εκκολαπτόταν και στο hard rock, με κόσμο να πειραματίζεται με ήχους και να δημιουργεί μπάντες. Υπήρχε κάτι φρέσκο σε αυτό, που έπιασε τα αυτιά του κόσμου, και είχε και μεγάλη επιρροή.

Ξέρεις όμως, πολλές από αυτές τις heavy metal μπάντες υπάρχουν ακόμη, οπότε σίγουρα δεν πέθαναν τότε. Σίγουρα, αρκετές έπρεπε να ανασυνταχθούν, και ναι, κάποιες πέθαναν, αλλά είναι μέρος του κύκλου της ζωής, έτσι; Υπάρχουν αρκετοί οπαδοί σήμερα εκεί έξω που αγαπούν το hard rock, και είμαι ένας από αυτούς. Αγαπώ το hard rock, αλλά η ανανέωση και η αναγέννηση είναι μέρος της τέχνης».

Σημειώνεται πως οι Pearl Jam πριν λίγους μήνες αποκάλυψαν πως δουλεύουν πάνω σε νέο δίσκο, έχοντας κυκλοφορήσει το 2020 το "Gigaton".

Δείτε επίσης:

Nikki Sixx: «Βαρετή μπάντα οι Pearl Jam»

Tommy Lee: «Υποδέχθηκα την άφιξη των Nirvana με ανοιχτές αγκάλες»

  • SHARE
  • TWEET