Εσείς, πόσα νομίζετε ότι κέρδισαν οι Portishead από 34 εκατομμύρια streams;

Ο Geoff Barrow -μέσω tweeter- μας λύνει την απορία

15/04/2015 @ 16:15
Το ότι οι υπηρεσίες μουσικού streaming όπως το Spotify, το iTunes, ακόμη και το YouTube συμβάλλουν λίγο παραπάνω από το τίποτα στο εισόδημα ενός καλλιτέχνη δεν είναι νέο!

Αλλά, τον τελευταίο μήνα, βγήκε στο φως της δημοσιότητας μία νέα έκθεση που έδειχνε ότι το streaming υπερέβη τις πωλήσεις δίσκων –σε μορφή cd- για πρώτη φορά μέσα στο 2014, αποφέροντας το εντυπωσιακό ποσό των 1,87 δις δολαρίων, συγκριτικά με τα 1,85 δις που απέφεραν οι πωλήσεις cd στο ίδιο χρονικό διάστημα. Άρα, μήπως τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα τελικά;

Λάθος! Πέρσι, το Spotify ισχυρίστηκε να έχει αποδώσει το υγιές ποσό των 500 εκατομμυρίων δολαρίων στους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων. Σε περίπτωση που χρειάζεται, να υπενθυμίσουμε πως κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων δεν σημαίνει απαραίτητα και καλλιτέχνης. Για του λόγου το αληθές, ο Geoff Barrow των Portishead πρόσφατα έγραψε στον λογαριασμό του στο Tweeter: «34.000.000 streams – Εισόδημα (μετά από απόδοση φόρων)= 1700 λίρες. Ευχαριστούμε Apple, YouTube, Spotify και ιδιαίτερα UMG που πουλάτε τόσο φθηνά την μουσική μας».

Το «αστρονομικό» αυτό ποσό ανέρχεται στα 2.363,08 ευρώ! Μετά από συζητήσεις με κάποιους followers, ο Barrow ξεκαθάρισε κάποια πράγματα: «Αυτός είναι ένας πρόχειρος υπολογισμός του εισοδήματός μου από τις υπηρεσίες streaming. Ο υπολογισμός είναι πρόχειρος, αλλά το πραγματικό ποσό δεν απέχει πολύ. Πότε θα σταματήσει αυτή η τρέλα; Δεν έχω τίποτα εναντίον του να δίνεις έναν δίσκο για streaming, έχω πολλά εναντίον όσων ξεπουλούν τη δουλειά μου». 

Ακόμη και με πρόχειρους υπολογισμούς, το παραπάνω νούμερο δείχνει ότι μόλις 0,007 του λεπτού καταλήγει να μπαίνει στην τσέπη του Barrow για κάθε stream! Και παρατηρείστε τί αναφέρει στο post του: η UMG είναι η Universal Music Group, η τεράστια δισκογραφική που υπάγεται η επίσης τερατώδης Universal Music Publishing Group.

Ο Barrow δεν ενδιαφέρθηκε μόνο για τα δικά του εισοδήματα. Σε περαιτέρω δημοσιεύσεις, απάντησε με αρκετά έντονο ύφος σε σχόλιο που έληγε με την ειρωνική φράση «ο φτωχός rock star που πλέον δεν βγάζει όσα λεφτά είχε συνηθίσει»: «Δεν έχεις την παραμικρή ιδέα για μένα; Πώς θα πληρώσουν οι νέες μπάντες το νοίκι;».

Geoff Barrow - tweet1
Geoff Barrow - tweet2
  • SHARE
  • TWEET