Ian Anderson: «Οι Eagles δεν με αντέγραψαν στο Hotel California»

Ο ηγέτης των Jethro Tull μας μιλά για το ιστορικό "Aqualung", το τωρινό του σχήμα και τη δική του περίπτωση υποψίας κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας από τους Eagles

Από τον Αντώνη Μουστάκα, 13/09/2016 @ 12:02

Έξι χρόνια μετά την αναλυτική συνέντευξη που μας έδωσε ο Ian Anderson στα πλαίσια της τότε εμφάνισης του στην Ελλάδα, του ζητήσαμε να απαντήσει μέσω του ηλεκτρονικού του ταχυδρομείου σε διαφορετικές ερωτήσεις έτσι ώστε να μας καλύψει τα όποια κενά.

Λόγω και της φύσης της συνέντευξης αποφύγαμε να τον ρωτήσουμε πράγματα αυτονόητα - όπως το τι θα παίξει στην Ελλάδα την 1η Οκτώβρη (το "The best of Jethro Tull by Ian Anderson" της μαρκίζας μας καλύπτει άλλωστε) - αλλά και αυτά που έχει απαντήσει χίλιες φορές σε συνεντεύξεις του και δελτία τύπου (όπως το γιατί επιλέγει να ηχογραφεί και να περιοδεύει άλλες φορές με το όνομά του και άλλες με αυτό του ιστορικού του συγκροτήματος).

O γνωστός και για το πνεύμα του μουσικός, μας προσέφερε τελικά αρκετά πράγματα άξια συζήτησης - κάποιες φορές με μικρές δόσεις του γνωστού του χιούμορ.

Διαβάστε παρακάτω τη γνώμη του για τις αδυναμίες του ιστορικού "Aqualung" και το τι συνέβη με το υποτιθέμενο «δάνειο» των Eagles από δική του σύνθεση για τη δημιουργία του "Hotel California".

 

Μετά από τόσα χρόνια ιστορίας τι σκέφτεσαι όταν ακούς το όνομα Jethro Tull; Το παλιό συγκρότημα σου, τα κλασικά τραγούδια ή τον ιστορικό πρωτοπόρο της γεωργίας;

Το σημαντικότερο για μένα είναι το ρεπερτόριο. Έπειτα τα 27 μέλη που πέρασαν και έφυγαν από το συγκρότημα. Μετά το ιστορικό πρόσωπο που πραγματικά αξίζει να ανακτήσει το όνομά του. Αλλά μάλλον είναι αργά πια για αυτό.

(σ.σ. προς αποκατάσταση του κύριου Jethro Tull πατήστε εδώ)

Ποια η διαφορά του να δουλεύεις με τους Jethro Tull σε σύγκριση με το τωρινό σου σχήμα;

Κατ' αρχάς τώρα είναι πολύ πιο εύκολο. Οι μουσικοί είναι πολύ πειθαρχημένοι, πολύ επαγγελματίες. Πάντα στην ώρα τους και προετοιμασμένοι για κάθε εμφάνιση, πρόβα ή ηχογράφηση. Γνωρίζουμε επίσης καλύτερα ο ένας τον άλλο. Αυτό έρχεται με την ωριμότητα.

Σε ποια φάση της καριέρας σας ένοιωσες πως οι Jethro Tull έπιασαν κορυφή σε καλλιτεχνικό και εμπορικό επίπεδο;

Πιστεύω πως η εμπορική μας επιτυχία κορυφώθηκε γύρω στο 1975. Η καλλιτεχνική είναι διάσπαρτη σε παραπάνω από 48 χρόνια. Κάθε δύο ή τρία χρόνια συνήθως εμφανίζαμε κάτι ιδιαίτερο.

Ian Anderson

Σε παλαιότερη συνέντευξη μας δήλωσες πως προτιμάς να παίζεις ζωντανά από το να βρίσκεσαι κλεισμένος για τρεις μήνες σε ένα στούντιο γράφοντας νέο υλικό. Υπάρχει κάτι που θα σε έκανε να αλλάξεις γνώμη;

Δεν βρίσκω κάποιον καλό λόγο. Θα προτιμούσα να περάσω τον λιγότερο δυνατό χρόνο μέσα σε στούντιο.

Θα μπορούσαμε να πούμε πως το "Aqualung" είναι το πιο «ηλεκτρικό» άλμπουμ σε στυλ singer-songwriter που φτιάχτηκε ποτέ;

Στην πραγματικότητα είναι μισό ακουστικό - όχι μόνο rock. Κάποια από τα τραγούδια τα ηχογράφησα μόνος μου στο στούντιο.

45 χρόνια μετά την ηχογράφησή του τι θυμάσαι πιο χαρακτηριστικά;

Θυμάμαι τα πολλά τεχνικά θέματα και τα προβλήματα με την ακουστική του τότε νέου στούντιο της Island το οποίο είχε φτιαχτεί σε χώρο που υπήρχε πριν ως εκκλησία.

Τα τραγούδια ήταν καλά. Σε μερικές από τις εκτελέσεις, όμως, θα μπορούσαμε να έχουμε αποδώσει καλύτερα ως μουσικοί. Επίσης, ο ήχος του άλμπουμ βελτιώθηκε πολύ με την καινούργια μίξη του Steven Wilson.

Πιστεύεις πως από τη στιγμή που το rock έγινε κλασικό είδος και αποδεκτό από ευρύτερο κοινό έχασε πολλή από τη δυναμική του;

Όχι - πιστεύω πως συνέχισε να εξελίσσεται και πως μερικά από τα τωρινά συγκροτήματα υπερτερούν σε ήχο και δυνατότητες από πολλά κλασικά σχήματα. Απλά τα συγκροτήματα του τέλους των '60s και των αρχών των '70s ήταν τα πρώτα. Οι Neil Armstrong και Buzz Aldrin της σύγχρονης μουσικής.

Η πρόσφατη υπόθεση της υποτιθέμενης «κλοπής» των Led Zeppelin μου έφερε στο μυαλό την ομοιότητα του "We Used To Know" των Jethro Tull με το  "Hotel California" των Eagles. Ποιο είναι τελικά το όριο μεταξύ της αναφοράς/ έμπνευσης και της αντιγραφής/κλοπής και τι πιστεύεις πως συνέβη στη δική σου περίπτωση;

Πιθανότατα δεν συνέβη τίποτα. Το "Hotel California" είναι πολύ καλύτερο τραγούδι από το δικό μου και θα ευχόμουν να το είχα γράψει εγώ!

Όλοι επηρεαζόμαστε υποσυνείδητα από πολλές πηγές και στη συγκεκριμένη περίπτωση η αλληλουχία των συγχορδιών είναι σχετικά κοινή. Είμαι σίγουρος πως δεν υπάρχει περίπτωση κλοπής από τους Eagles.

Τέλος πάντων οι τύποι χρειάζονται τα λεφτά για να πληρώσουν όλες τις μηνύσεις, τα ναρκωτικά και τα διαζύγια. Και εννοώ τα διαζύγια μεταξύ τους! Τους θυμάμαι από την περιοδεία του 1972 που κάναμε μαζί. Δεν έδειχναν και πολύ φιλικοί. Ακόμα και μεταξύ τους.

(σ.σ. Βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα ακούγοντας τις δύο συνθέσεις, "We Used To Know" και "Hotel California")

  • SHARE
  • TWEET